Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Guàrdia Civil escorcolla una fundació de València pel finançament il•legal del PP de Rita Barberá

Agents de la Guàrdia Civil escorcollen els despatxos del grup municipal del PP en l’Ajuntament de València pel cas Taula

Voro Maroto

València —

La Guàrdia Civil ha escorcollat aquest dimarts una fundació controlada per l’Ajuntament de València –Turismo Valencia Convention Bureau (TVCB)– per la investigació oberta pel pretés finançament il·legal del PP de València, liderat per Rita Barberá, entre els anys 2006 i 2007.

Segons han confirmat fonts municipals, els especialistes de l’institut armat contra la corrupció, la UCO, devien buscar proves sobre l’entramat utilitzat pel PP per a costejar, amb fons il·legals i opacs, la campanya en les eleccions locals del 2007. El jutge del cas Taula investiga si el PP va utilitzar diversos proveïdors habituals per a emetre factures per serveis inexistents a Turismo Valencia i altres organismes públics. Els diners cobrats degueren servir per a finançar les campanyes del partit llavors liderat per Barberá.

La investigació, oberta al novembre i declarada secreta pel magistrat, creu que el PP va poder utilitzar una empresa pantalla, Laterne, per a pagar la seua campanya amb fons provinents d’adjudicataris habituals de l’Administració. Laterne era la responsable d’una campanya de 150.000 euros, però, en paral·lel, va gestionar gairebé tres milions d’euros finançats per proveïdors de l’Ajuntament.

En resum, la campanya electoral que va donar a Rita Barberá el 2007 la seua majoria absoluta més escandalosa (va obtenir 21 regidors de 33), pretesament va ser finançada de manera il·legal per donacions d’empreses adjudicatàries. El PSOE –Ana Botella, aleshores regidora, ara diputada– ja va denunciar l’afer al seu moment. Per exemple, que Turismo Valencia va pagar a Laterne entre els anys 2006 i 2007 un total de 500.000 euros per un treball de camp per a la revisió del pla estratègic de turisme.

O que una altra filial de Laterne, City Marketing Council, va rebre del 2007 al 2008 uns 400.000 euros de l’Ajuntament de València a través de la fundació Centre d’Estratègies i Desenvolupament de València (CEiD). Les denúncies públiques de Botella no van ser escoltades.

També les de Joan Ribó –ara alcalde, llavors regidor de Compromís– que va portar al gener del 2011 el cas davant de la Fiscalia perquè investigara si Barberá va pagar a través de CEiD l’acte de precampanya del 2007. El fiscal en cap, Ricard Cabedo, va arxivar l’afer a penes un mes després.

L’escorcollen Turismo Valencia afectaria de ple Alfonso Grau, l’exvicealcalde de València pendent de sentència pel cas Nóos. L’home fort de Barberá era pròxim al responsable de Laterne i tenia un control ple sobre Turismo Valencia, per la qual cosa la Guàrdia Civil investigaria el seu paper en l’afer.

El jutge del cas Taula, segurament l’afer de corrupció més gran que afecta la Comunitat Valenciana, ha imputat 50 regidors, assessors i treballadors del PP de València per blanqueig de capitals en una altra peça de l’afer. Barberá va morir el 23 de novembre passat, dies després d’haver declarat en el Tribunal Suprem com a investigada en aquesta mateixa causa.

Etiquetas
stats