Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

Insults, xiulades i amenaces: Així viu un representant públic la processó cívica del 9 d'Octubre a València

Miguel Giménez

València —

Insults com són “pocavergonyes”, “lladres”, “traïdors” o “fills de puta”, xiulades i amenaces s'intercalen amb algun aplaudiment. Així viu des de dins un càrrec públic la Processó Cívica que cada 9 d'Octubre, dia de la Comunitat Valenciana, se celebra a la ciutat de València per a passejar la Reial Senyera. Unes actuacions de grups d'extrema dreta que es disparen i la virulència de la qual augmenta quan els governs d'esquerres estan assentats a l'Ajuntament de València i la Generalitat.

La Processó Cívica és l'acte institucional organitzat per l'Ajuntament de València però des que es va recuperar la democràcia s'ha utilitzat per part de la dreta com a camp de batalla identitària. I ha gaudit a pler durant anys.

Atacs verbals dirigits sobretot als representants dels partits d'esquerres -també als de dretes, encara que en molta menor mesura- i amb dedicatòria especial a l'alcalde, el valencianista Joan Ribó, a qui insulten (“cabró”), li tiren en cara que siga català -nascut a Manresa-, i a qui li cantaven el clàssic “fora, fora, fora...!” o el no menys habitual “vés-te'n a Catalunya!”. També van acompanyar la processó cívica càntics com: “som valencians, no catalans”.

Encara que no es van produir escenes violentes pel gran dispositiu policial, durant la processó alguns grupuscles vinculats a l'extrema dreta van exhibir banderes franquistes i ninots amb estelades, iguals que en el matí del passat dilluns van aparéixer penjats en els pals de la llum a l'entrada de València. La important presència policial va possibilitar que la marxa -insults i amenaces a part- transcorreguera amb normalitat, a pesar que col·lectius ultres havien intentat caldejar l'ambient en la vespra.

Els representants públics han d'anar escortats durant tota la marxa i els militants dels partits polítics d'esquerres acompanyats per la policia. És el cas de Compromís o Podem que, malgrat ser els grups més nombrosos realitzen tot el recorregut amb presència d'antidisturbis i reben insults encara que també aplaudiments. Un comportament social que no per habitual deixa de ser menys lamentable en una societat democràtica.

A la vesprada se celebrava la manifestació organitzada per l'esquerra valenciana, que va aconseguir reunir unes 15.000 persones i en la qual, al contrari del succeït fa un any -quan l'extrema dreta va agredir a alguns participants en aqueixa marxa-, la forta presència policial va evitar que es produïren enfrontaments i actes violents, excepte un atac amb gas pebre a periodistes i antidisturbis perpetrat per membres de l'extrema dreta. Malgrat tot, la policia va realitzar al llarg de tota la jornada unes 150 identificacions i va detindre a una persona que estava en crida i cerca.

Etiquetas
stats