Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

L’Ajuntament de Xàtiva, condemnat a pagar més de 400.000 euros a un soci de Rus investigat en Taula

Alfonso Rus

Toni Cuquerella

El Jutjat número 1 de Primera Instància de Xàtiva (València) ha condemnat l’Ajuntament a pagar 412.000 euros a la societat Agrícola Xàtiva, SL, en concepte de devolució de l’import pagat per aquesta mercantil, més els interessos legals, després de l’adjudicació d’una parcel·la de sòl industrial al polígon de Meses. Es tracta d’una parcel·la que va ser adjudicada el 2006 a aquesta empresa, propietat de Luis Mollá, soci d’Alfonso Rus en societats com Alquivent MR i Promociones MR. A aquesta quantitat caldria sumar les costes del procés més els impostos reportats en aquests deu anys. Al final, la quantitat podria superar el mig milió d’euros.

Ens remuntem a l’any 2006, en què l’Ajuntament de Xàtiva va licitar la subhasta de dues parcel·les de sòl industrial al polígon de Meses. Una d’aquestes parcel·les va ser adjudicada a Fernando Segura Cairols i a la societat Agrícola Xàtiva, SL, per un import de 278.938 euros. A la subhasta només es van presentar dues ofertes i cada un dels ofertors va obtenir una parcel·la. Al cap de poc temps, la parcel·la en qüestió se la va quedar Agrícola Xàtiva, SL, quan hi va renunciar l’altre adjudicatari.

Ara, al cap de deu anys de l’adjudicació, l’empresa de Luis Mollá ha guanyat el pleit interposat contra l’Ajuntament. Agrícola Xàtiva, SL va reclamar que la parcel·la tenia ús comercial, malgrat que mai no s’haja produït un canvi de planejament urbanístic. El jutjat ha donat la raó a l’empresa i n’estima íntegrament la demanda, per això condemna l’Ajuntament a tornar l’import rebut en pagament per la parcel·la i els interessos corresponents des del 17 de febrer de 2006.

L’import total, sumant-hi els interessos i l’IVA de l’operació, ascendeix a 412.000 euros, que l’Ajuntament haurà de pagar al soci de Rus. Malgrat aquesta garrotada, l’Ajuntament anuncia que recorrerà contra la sentència.

Implicació en Taula

Luis Mollá, a més de soci, també té una relació personal amb Rus i va ser regidor per AIX –partit independent fundat per Rus– entre el 1987 i el 1995, data en què aquest últim va passar al PP i va obtenir l’alcaldia de Xàtiva.

Mollá, però, també està investigat dins de l’operació Taula i la trama de cobrament del 3% en comissions il·legals. Així doncs, la Unitat Central Operativa (UCO) investiga si Mollá va col·laborar amb Rus per traure d’Espanya centenars de milers d’euros presumptament procedents del pagament d’aquestes comissions. Aquests diners podrien estar al Brasil, on haurien arribat per mitjà d’una altra societat patrimonial.

Condemna “impossible d’assumir”

El regidor d’Hisenda, Nacho Reig, es mostra “desolat” per aquesta nova sentència condemnatòria, que “se suma a l’allau de deutes fraudulents procedents de la legislatura anterior”. Reig manifesta que “és absolutament impossible assumir aquest nou desemborsament. Ni tan sols estava previst en l’auditoria. Ha estat una sorpresa desagradable per a acabar un any dur en matèria econòmica. Sens dubte, recorrerem contra la sentència, ja que és manifestament irregular que un alcalde signe convenis a favor dels seus propis socis empresarials”.

“Els acords presos són lesius per a la hisenda municipal i no tolerarem que ningú s’aprofite dels recursos públics, per més amic de l’alcalde que siga. És la gota que fa vessar el got”, conclou el regidor.

Etiquetas
stats