Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ribó polsa la seua popularitat davant de les Falles en la seua primera Crida després del ‘caloret’

Joan Ribó en el acto de la llamad a la Fallera Mayor y Rita Barberá en la pasada edición de la Crida

Carlos Navarro Castelló

València —

“Fallers i falleres, vos anime que ‘deseim’... ‘dejeim’ passar el fred del ‘verano’, el fred de l’hivern, i ‘bosquem’ el ‘caloret’, el ‘caloret’ faller!”. Açò va ser part de l’últim discurs que l’exalcaldessa de València, Rita Barberá (PP), va dedicar al món faller en l’edició passada de la Crida.

Va ser a més el més cèlebre per la quantitat d’incorreccions que va cometre tractant de parlar en valencià i el que va evidenciar que estava en hores baixes. Casualitat o no, uns mesos després d’aquest espectacle tan vergonyós, Barberá va experimentar un dels bacs electorals més sonats d’Espanya: va caure de 20 regidors a 10 i va passar de tenir una majoria absoluta folgada a perdre el Govern municipal en favor del tripartit format per Compromís, PSPV i València en Comú.

Així, al cap de 24 anys amb Barberá acaparant una gran part del protagonisme d’aquest acte que suposa el tret d’eixida de les festes falleres, aquest diumenge serà el nou alcalde de la ciutat, Joan Ribó (Compromís), el que mesurarà la seua popularitat davant dels prop de 60.000 fallers que cada any es donen cita davant de les Torres de Serrans.

La reacció dels assistents davant la seua aparició és tot una incògnita. I és que algunes de les iniciatives amb un segell polític clar que ha dut a terme el nou Govern municipal en el si de les Falles no han estat exemptes de polèmica, fins al punt d’haver de recular i rectificar, com va passar amb l’eliminació d’uns versos de Lo Rat Penat en el llibre oficial.

Per contra, altres decisions han tingut una gran acollida, com el canvi d’ubicació de l’Exposició del Ninot, que ha passat de l’esplanada de Nuevo Centro al Museu Príncep Felipe, o més cobertura sobre les festes aconseguida per TVE, que de fet retransmet aquest esdeveniment per primera vegada.

D’aquesta manera, encara que Ribó sempre ha assegurat que es mantindrà en un segon pla en els actes fallers, tampoc deixarà passar l’ocasió per a dedicar unes paraules de benvinguda als assistents: “Serà molt breu i centrat en la festa i en la seua candidatura a ser patrimoni de la humanitat”, han explicat fonts municipals. Després de la seua intervenció, lliurarà la clau de la ciutat a la fallera major de València, Alicia Moreno, i a la fallera major infantil, Sofía Soler, que per primera vegada també dirigirà unes paraules al públic, en una altra de les principals novetats d’aquest acte.

Un cap de setmana infestat d’activitats

La ciutat acull aquest cap de setmana una gran quantitat d’actes que suposen el tret d’eixida de les Falles. El primer tindrà lloc aquest dissabte a les 18.00, amb una gran mascletà aèria que tindrà lloc en el llit vell del riu, entre el pont de les Flors i el de l’Exposició, a càrrec de Pirotecnia Valenciana, de Llanera de Ranes.

El diumenge, la jornada festiva arrancarà a les 7.30 amb una gran despertà que recorrerà el carrer de la Pau, la plaça de la Reina i el carrer de Sant Vicent, fins a la plaça de l’Ajuntament, on hi haurà un terratrémol final. Després hi haurà un esmorzar popular per a recuperar forces.

Unes hores més tard, a les 12.30, la música serà la protagonista amb l’entrada de bandes de música des de la plaça de la Reina a la plaça de l’Ajuntament. Posteriorment, a les 14.00, hi haurà mascletà, també a la plaça de l’Ajuntament.

La jornada acabarà a les 20.00 a les Torres de Serrans amb la tradicional Crida, després de la qual es dispararà un castell de focs d’artifici.

Etiquetas
stats