Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

València apel·la a l'esperit del 'Aquarius' per a acollir als 122 refugiats recollits pe l'Open Arms al Mediterrani

El vaixell de l'ONG Proactiva Open Arms, a Barcelona

Miguel Giménez

València —

0

La història es repeteix. Tal com va succeir fa poc més d'un any amb el vaixell de les ONGs franceses SOS Méditerranée i MSF Aquarius, València s'ha tornat a oferir com a port d'acolliment per a un vaixell -en aquesta ocasió el de Proactiva Open Arms- que transporta a més d'un centenar de refugiats rescatats de les aigües del Mediterrani a bord. Tot això, en cas que no trobe un port més pròxim i segur on desembarcar.

L'alcalde de València, Joan Ribó, apel·lant a l'esperit de l'Aquarius, anunciava aquest dissabte -després de tractar el tema amb el Consell- que oferia el port a l'Open Arms per un “deure ètic i humà” amb les persones que arrisquen les seues vides “fugint del terror, la guerra o la misèria”, i afegia que València és “una ciutat d'acolliment, oberta”. “València i els valencians volem estar al costat dels valors de solidaritat, de benestar i de llibertat que Europa sempre ha representat”, ha dit.

Ribó confia que el Govern “no dubtarà a posicionar-se en la mateixa línia” que els governs municipal i autonòmic: “Les vides d'aquestes persones no poden esperar més”.

El Consell, per la seua banda, ha explicat acollirà al vaixell de l'ONG espanyola si finalment es decideix que amarre a la ciutat de València, però ha recordat que la competència en política migratòria és de l'Executiu. “Nosaltres ens posem a la disposició del Govern central, que és qui té la responsabilitat i el contacte amb l'Open Arms, al mateix temps que exigim al Govern italià que assumisca la seua responsabilitat”, han assenyalat, al mateix temps que recordaven: “La competència de la política migratòria és del Govern, d'acord amb les institucions comunitàries”.

En concret es tracta de 122 persones -inicialment eren 124, però aquest dissabte han sigut evacuades per la Guàrdia Costanera italiana dos dones embarassades-, 55 rescatades a bord d'una pastera que s'afonava en el Mediterrani i 69 “amb signes inequívocs de violència” patida a Líbia, dues d'elles embarasses i altres dos xiquets.

Advertits de sanció pel Govern

Fa unes setmanes, el Govern va advertir l'Open Arms que l'ONG podria ser sancionada amb multes de 300.000 a 901.000 euros per “infraccions contra la seguretat marítima o l'ordenació del trànsit” davant la seua pretensió de reprendre els rescats d'immigrants.

Aquest mateix divendres, després de rescatar més d'un centenar de persones del mar, la portaveu de l'Executiu de Pedro Sánchez, Isabel Celaá, no aclaria si anava a iniciar un procediment sancionador a l'entitat per desafiar la prohibició de l'Executiu central. Celaá va afirmar que confien que l'Open Arms “haja actuat d'acord amb els convenis internacionals”.

Un any després de l'Aquarius

AquariusEl diumenge 17 de juny de 2018 arribava a València, després de huit dies al Mediterrani sense trobar un port segur on desembarcar, la flotilla de l'Aquarius -el vaixell de la Guàrdia Costanera italiana Dattilo que acompanyava, al costat del vaixell de l'Armada italiana Orione, al vaixell de SOS Méditerranée i MSF- amb més de 600 refugiats rescatats del mar a bord.

De les 629 persones que van arribar a bord de l'Aquarius a les costes espanyoles, 80 van viatjar a França. La resta es troben repartits per tota Espanya, 239 en la Comunitat Valenciana. A aquesta xifra cal sumar els 70 menors no acompanyats que van ser acollits per la Generalitat Valenciana, dels quals 14 continuen estant sota la tutela de la Conselleria valenciana d'Igualtat i Polítiques Inclusives (l'administració que té les competències en aquesta matèria).

Etiquetas
stats