Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

València retorna l’IBI al Partit Comunista després d’haver-hi recorregut per l’exempció feta al PSPV quant a l’impost de plusvàlua

La seu del PSPV

Carlos Navarro Castelló

València —

0

Tot i que s’ha fet amb més retard del que s’esperava i després d’un recurs economicoadministratiu, finalment l’Ajuntament de València ha retornat al Partit Comunista d’Espanya els 1.100 euros que els van cobrar l’any passat en concepte de l’impost de béns immobles (IBI) corresponents a la seu de la capital valenciana, malgrat que van sol·licitar-ne una exempció com a entitat sense ànim de lucre, d’acord amb la Llei de Partits i de Règim Fiscal.

Com va informar eldiario.es, des de la Regidoria d’Hisenda que dirigeix el socialista Ramón Vilar se’n va denegar en primera instància l’exempció al·legant que els partits no es poden considerar entitats sense ànim de lucre, fet que va comportar el recurs dels comunistes basat en una sentència del Tribunal Contenciós Administratiu de Valladolid en què s’avalava la possibilitat d’eximir els partits del pagament del tribut.

De fet, Hisenda sí que va aprovar alliberar el PSPV del pagament d’uns 100.000 euros corresponents a l’impost de plusvàlua per la venda de la seu socialista de Blanqueries per valor de 5,8 milions d’euros, precisament al·legant que es tracta d’una entitat sense ànim de lucre que, a més, no genera una competència a altres entitats privades, tal com estableixen la Llei de Partits i la de Règim Fiscal.

Vilar va assegurar llavors que l’exempció presentava tots els informes tècnics favorables, entre els quals n’hi havia un de l’Agència Tributària emés el 2017, quan l’organisme depenia de l’exministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro (PP).

No obstant això, amb la mateixa argumentació legal, Hisenda sí que va cobrar l’IBI al Partit Comunista, motiu pel qual es va veure obligat a recórrer contra la devolució de l’impost, aprovada i liquidada recentment.

Bloc i EU no en demanen l’exempció

La majoria dels partits no paguen aquest impost perquè les seues seus se situen en baixos o pisos llogats. Aquest és el cas de Ciutadans, Compromís, PP i Podem. Des de la formació morada, de fet, han assegurat que, a parer seu, els partits no són entitats sense ànim de lucre, com poden ser les associacions de barri, i que, per tant, haurien de fer front a tots els impostos, malgrat que legalment puguen estar-ne exempts.

D’altra banda, des del Bloc, un dels partits que integra Compromís, però que també té seu pròpia, han afirmat que paguen l’IBI (900 euros) per una qüestió de principis i que, per tant, no en sol·licitaran l’exempció. També paga aquest impost Esquerra Unida (EUPV), que té la seu en una planta baixa. També el PSPV ha pagat cada any puntualment l’IBI per la seu de Blanqueries.

Etiquetas
stats