Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Veïns i col·lectius del barri d’Orriols a València rebutgen l’obertura d’un local vinculat a l’extrema dreta

Una reunión del grupo Valentia Forum

Carlos Navarro Castelló

València —

L’humil barri d’Orriols és un dels més multiculturals de València per la taxa d’immigració tan elevada que té. Aquest ha sigut el lloc triat per l’entitat Valentia Forum, vinculada a l’extrema dreta, per obrir un local batejat com a Casal Romeu.

Situat al carrer de Sant Joan Bosco, l’entitat, segons anuncia en les xarxes socials, té previst inaugurar-lo dissabte a les 19.00 hores.

Valentia Forum es va fundar el 2017 i s’autodefineix en el seu perfil de Twitter com a “associació cultural, avantguarda patriòtica des de València” i els seus principis ideològics estan basats en “la identitat, la sobirania, la justícia social, l’Europa de les pàtries i la vertadera llibertat d’expressió”.

La reacció en el barri per part de col·lectius socials i veïnals no s’ha fet esperar. Tant l’associació de veïns com l’organització València Acull han promogut “una concentració pacífica” davant del local dissabte mateix a les 18.00 hores per a mostrar el seu rebuig a l’obertura d’aquest local del grup d’extrema dreta.

Segons expliquen en un comunicat que han distribuït, en el barri d’Orriols, “malgrat els problemes que pateix, com la falta d’accés a l’habitatge, una de les taxes més elevades de desocupació de la ciutat, un índex alt d’exclusió social i l’abandó administratiu dels diferents governs que han estat al capdavant de l’Ajuntament, comptem amb una experiència de convivència intercultural molt arrelada que permet viure relacions i sentiments d’identitat, entre múltiples i variades nacionalitats i valors culturals”.

Per aquest motiu, afigen que s’oposen al fet que “col·lectius d’aquesta índole s’establisquen als carrers del barri amb un discurs de caire social que emmascara la seua vertadera intenció, que no és cap altra que alimentar la divisió dels veïns i veïnes del barri per qüestions ideològiques, ètniques, diferències culturals i procedència”.

Així, denuncien que “aquest és un discurs d’odi clarament xenòfob, racista, masclista, LGTBIfòbic, que ataca els drets socials, els interessos de la classe obrera, la llibertat d’elecció i la diversitat sexual”.

Finalment, alerten que “l’extrema dreta està organitzant-se sota la impunitat del marc legal que permeten els que manen”.

De la seua banda, Valentia Forum ha manifestat a través del seu mur de Facebook que “el barri d’Orriols té problemes més importants que una associació perfectament legal, de tipus cultural i que mai ha protagonitzat cap incident desagradable, els actes de la qual, conferències, presentacions de llibres i altres sempre han transcorregut de manera pacifica i amb tota normalitat, haja decidit obrir un espai a la disposició dels veïns i dels seus associats”.

L’entitat ha advertit que “tractar d’impedir l’exercici en llibertat dels drets d’associació i reunió d’uns espanyols, l’únic delicte dels quals és estar orgullosos de ser-ho, defensar la justícia social i no participar de l’odi a la pròpia pàtria que predica bona part de la nostra classe política i pseudointel·lectual, és una mostra del pitjor totalitarisme, el que alguns practiquen en nom d’una llibertat, que en el fons busquen destruir”.

L’organització d’extrema dreta ha acusat la regidora de Serveis Socials, Isabel Lozano, de Compromís, d’estar darrere de la protesta contra l’obertura del Casal Romeu, tal com ha reflectit en una piulada.

La regidora ha comentat que “no és una bona notícia que una entitat que, encara que es vulga posar el cognom de social o cultural, predica uns valors incompatibles amb la solidaritat, la diversitat i el respecte a totes les persones, vinguen d’on vinguen, pensen com pensen, tinguen la situació socioeconòmica que tinguen, comence la seua activitat en un barri de València”.

Per a l’edil, “estereotipar uns col·lectius determinats de manera genèrica, fer discursos que separen els uns (nosaltres, els bons) dels altres (els roïns), mai genera res positiu, al contrari, només dona com a resultat por, crispació i odi; qui ve a dividir i discriminar no és benvingut a València ”.

No és la primera vegada que l’extrema dreta fa acte de presència a Orriols. España 2000, el partit que lidera el controvertit José Luis Roberto, hi va fer repartiments de menjar “només per a espanyols” l’any 2014.

Etiquetas
stats