Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Un informe descarta davant del jutge que els treballadors de la Fe tinguen més càncer

Hospital La Fe de València

Voro Maroto

València —

Un estudi epidemiològic descarta de soca-rel que els treballadors de la sanitat valenciana tinguen més risc de patir càncer que la població en general. El treball, que ha analitzat més de 1.000 persones durant uns quants mesos, ja s’ha presentat al jutjat que investiga el cas.

Dos sindicats –CCOO i Simap-Intersindical– van denunciar l’alta presència de càncer en determinats col·lectius laborals, concretament a la Unitat de Cures Intensives (UCI) i Reanimació. Els treballadors reclamaven des del 2010 canvis radicals en el tractament de fàrmacs o substàncies bioperilloses, que es manipulaven fora de les cabines preceptives i habituals, en altres hospitals, de seguretat biològica i sales blanques.

El 2015 els treballadors van recórrer a la Fiscalia i a la Inspecció de Treball per l’alarma davant del que consideraven un nombre anormal de casos de càncer. La primera va obrir una investigació i, en observar possibles indicis de delicte, va remetre el cas a un jutjat de València. La segona va ordenar canvis en els protocols d’ús de les substàncies cancerígenes i, davant de la denúncia sindical, va ordenar fer-ne un estudi epidemiològic. Tots dos es van fer aquest estiu.

L’informe, elaborat per sis experts de la Fe i acabat a l’octubre, és concloent: “No hi ha cap prova científica d’un augment de la incidència de càncer en treballadors que participen en la preparació i/o administració de medicaments bioperillosos amb efectes cancerígens a l’Hospital Universitari i Politècnic la Fe”.

Els homes que treballen al centre pateixen “un 86% menys d’incidència de càncer respecte de la població de la Comunitat Valenciana”. Les dones, “un 69% menys”. I pel que fa al càncer de mama, “un 51% menys”. Aquesta última malaltia (45%) i el càncer de còlon i recte sigmoide (22%) són majoritaris en els 22 casos confirmats detectats, fet que no sembla una anomalia: “Aquests dos grups tumorals se situen entre els tres tipus més freqüents en la població espanyola, el colorectal és el primer en incidència i el de mama el més incident en dones”, diu l’estudi.

Els sis investigadors encarregats del treball pertanyen als serveis de prevenció de riscos laborals, farmàcia, oncologia mèdica i bioestadística de la Fe. Han analitzat 1.316 persones de les 2.159 considerades “població d’estudi”, “personal d’infermeria i auxiliar d’infermeria” de l’UCI i Reanimació i “personal d’infermeria, auxiliar d’infermeria i tècnic de farmàcia” del Servei de Farmàcia Hospitalària. El Departament de Salut que inclou l’hospital té gairebé 9.000 empleats, el 80% dones.

Etiquetas
stats