Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

El marit d’una víctima del metro de València diu que Cotino va oferir faena al seu fill

El marit d’una de les difuntes en l’accident del metro, Francisco Manzanaro, compareix en la comissió d’investigació en les Corts

elDiariocv

València —

No sols va ser un “factòtum” en el presumpte falsejament de les contractacions de la visita del Papa en favor de les empreses de la trama Gürtel. L’expresident de les Corts Valencianes va actuar d’intermediari davant de les víctimes del metro de València del 2006 oferint faena “en una empresa de la seua família [beneficiària de diverses adjudicacions suculentes] o en una empresa pública”. I tot, pretesament, a canvi del silenci, que els familiars afectats no protestaren ni es personaren en la causa.

Així ho ha expressat aquest dilluns Francisco Manzanaro, que va perdre la seua dona en l’accident del metro de València del 2006, en la comissió d’investigació de les Corts, segons recull Europa Press. En aquesta comissió s’intenta trobar responsables polítics després de l’anterior comissió duta a terme durant els governs del PP, i que va acabar sent una farsa. Tant, que tots els càrrecs públics que hi van comparéixer van ser alliçonats per la consultora H&M Sanchis.

Manzanaro ha assenyalat que Cotino “sabia perfectament qui era i les possibles necessitats” de cada una de les víctimes de l’accident: “Sabia que jo treballava en la banca, que el meu fill havia acabat la llicenciatura d’ADE i que estava desocupat i em va dir que estava disposat a oferir-li una faena en una empresa de la seua família o en una empresa pública”. I ha assegurat que “va enllaçar” aquest tema amb el judicial preguntant si “ens personaríem en la causa”.

Segons el marit d’una de les persones mortes en l’accident, un dia li van telefonar, no recorda qui, per dir-li que Cotino volia passar per sa casa “a veure com estaven i què necessiten”. I ha destacat: “Hi vaig acceptar perquè estàvem embolicats amb el tema de la indemnització –contra la qual va recórrer– i creia que parlarien de temes burocràtics”.

L’exconseller, acompanyat pel regidor del PP de Torrent Santiago Miquel, segons el relat de Manzanaro, va començar dient que ell havia tingut algun familiar afectat per un accident i que “quan ocorre una cosa així es tendeix a buscar responsables, però moltes vegades no és així”, així que “d’alguna manera deia ‘no us equivoqueu’”.

“Cotino era el que portava la paraula, perquè Santiago Miquel només confirmava el que deia l’altre”, ha afirmat. Tot seguit, Manzanaro li va preguntar que “com era possible que amb els diners que s’havien gastat per a la visita del papa no hi haguera 3.600 euros per a posar una balisa de seguretat que hauria evitat l’accident”. I l’exconseller li va respondre que “la visita del pontífex s’havia pagat amb la venda de motxilles”.

“No em sembla ètic”

“L’actuació de Cotino em recorda els anys 20 d’un altre país, no el segle xxi en una democràcia”, ha criticat Manzanaro, que ha rematat: “Parlar de temes judicials i de llocs de treball quan fa dos mesos que has soterrat la dona no em sembla molt ètic”. També ha explicat que, quan va acudir a firmar el document per a la recepció de les ajudes, hi havia una clàusula que establia: “Mitjançant el cobrament d’aquest import, el receptor renuncia a emprendre qualsevol tipus d’acció penal o judicial”. Assegura aquest afectat per l’accident: “La majoria no ho vam acceptar fins que no van llevar aqueixa clàusula”.

En un altre moment de la seua intervenció ha ressaltat: “Si jo haguera estat jutge, hauria investigat molt més”. I ha criticat que “en aquest cas es van centrar en 80 quilòmetres per hora, la revolta i el conductor”. “Hui en dia, en aquest tema de l’accident, no crec en la justícia, no crec que s’hagen fet les coses com toca”, ha ressaltat. I ha criticat la comissió d’investigació de les Corts que es va celebrar el 2006: “No entendré mai que en quatre dies una comissió d’un accident d’aquestes característiques, en què s’ha de buscar moltíssima informació, es puga fer”, ha remarcat.

“El més prop que hem estat de Camps ha estat ací”

“El més prop que hem tingut Francisco Camps ha estat l’altre dia ací, a la sala de la comissió”, ha dit Manzanaro, que creu que l’actuació dels membres del Consell de llavors va ser “totalment nefasta”. “Van intentar fins i tot prohibir les concentracions a la plaça de la Mare de Déu”, ha conclòs.

stats