Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura en Catalunya y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Pedro Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Un fòrum per a salvar les cales de la Mediterrània

La cala Ambolo, a Xàbia, rep una gran quantitat de visitants a pesar d'estar tancada per esllavissades.

Laura Martínez

Cada vegada són més els municipis compromesos amb un canvi en el model turístic. Davant de la massificació que ja pateixen a Barcelona o les illes Balears, els petits paradisos que hi ha a la Comunitat Valenciana volen posar mecanismes de control. Encara, asseguren, no es dóna aquest problema a les costes, tot i que és millor no esperar que passe.

Xàbia és un d’aqueixos llocs a què cada estiu es desplacen milers de turistes a passar uns quants dies en les seues cales. La localitat, al cor de la Marina Alta, té uns paisatges que la converteixen en una destinació ideal per a visitar i fer-hi esports aquàtics. A més, la tendència a mostrar unes vacances idíl·liques a través de les xarxes socials han convertit les seues platges en la ubicació perfecta per a mostrar en Instagram i en Facebook.

Encara que l’Ajuntament no té a l’abast dades concretes sobre els visitants que reben –ja que una gran part tenen la segona residència a la vila i un alt percentatge ni tan sols s’hi hostatgen–, tenen constància que el nombre de persones es multiplica a l’estiu. Xàbia passa en les setmanes de màxima afluència de 27.000 habitants a acollir en els seus carrers més de 100.000 persones. En especial, les dues primeres setmanes d’agost, amb un pont inclòs, suposen una desbandada de viatgers que volen gaudir de les cales i es desplacen amb cotxe, autobús o fins i tot amb vaixell fins a les cales tancades com Ambolo, en alerta per risc de despreniments

Per evitar que l’activitat econòmica no faça desaparéixer un estil de vida, la localitat ha decidit organitzar un fòrum de municipis turístics mediterranis. Un laboratori d’idees en què repensar el model i les mesures perquè siga efectivament sostenible i no pose fi al patrimoni natural que el converteix en un atractiu turístic. La taxa turística o el cobrament d’un preu simbòlic per accedir a les cales, diuen, no s’ha plantejat.

Amb el nom ‘Mediterrània Xàbia Fòrum Destins Sostenibles’ se celebrarà la trobada els dies 26 i 27 d’octubre i hi participaran entitats d’Eivissa, Formentera, Mallorca, Dénia, el cap de Gata, representants del Govern central, de l’Organització Mundial del Turisme i de la Generalitat Valenciana a través de l’Agència Valenciana de Turisme. Per a aquesta edició, s’han combinat perfils empresarials, acadèmics i institucionals, a la recerca d’un espai en què totes les idees són benvingudes.

Segons va explicar l’alcalde del municipi, el socialista José Chulvi, “som la generació que ha d’assumir la responsabilitat de fer alguna cosa si volem que Xàbia continue sent Xàbia i no un paradís perdut” , de començar un canvi de model de negoci “que no esgote el model de vida de què depén”. L’edil va afegir que es pretén, a més, dur a terme un estudi de la capacitat de càrrega de les zones que estan més saturades durant els mesos de l’estiu, com la cala de la Granadella i del Portitxol, o la Cova Tallada, que limita amb Dénia.

Les jornades s’articularan al voltant de ponències i taules redones obertes i es combinaran amb activitats voluntàries per a conéixer tant l’entorn com una part de l’oferta turística relacionada amb els valors del fòrum. La vocació de la trobada és global i, per tant, les seues conclusions es compartiran a través de distints canals de comunicació.

En la trobada també es potenciaran els productes que atrauen visitants en temporada baixa i contribueixen a la desestacionalització del turisme, com els festivals de música, esdeveniments culturals, competicions esportives i l’oferta gastronòmica.

Etiquetas
stats