Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Así inicia el alter ego de Herman Melville el relato del viaje del capitán Acab a bordo del Pequod para cazar a Moby Dyck, la ballena blanca. Como Acab, el blog persigue a un monstruo: la verdad, que resultará mortal. Pero, Fèlix Martínez, periodista, elige el papel del cronista, que, a pesar de convivir con caníbales, piratas y proscritos, para ser testigo de la aventura suicida, y acabar como el único superviviente del Pequod.

L'Audiència Nacional porta a judici un dels majors casos de blanqueig de capitals registrats a Espanya

El penalista Juan Piqué Vidal, al Palau de Justícia de Barcelona, mentre el jutjaven pel 'cas Estevill'./ Antonio Moreno

Fèlix Martínez

El proper curs judicial s'acosta calenta per l'Audiència Nacional. No només per al titular del jutjat central d'instrucció número 5, Pablo Ruz, que s'encarrega de la instrucció del cas Gürtel i del cas Bárcenas, sinó per la Sala Penal de l'Audiència. El tribunal que presideix el magistrat Fernando Grande Marlaska ha de jutjar, a partir del proper 16 de setembre, un dels presumptes majors casos de blanqueig de capitals registrats a Espanya fins a l'esclat del cas Gao Ping.

Grande Marlaska, amb dos companys més, decidirà sobre el futur dels presumptes integrants d'una xarxa de blanqueig de capitals encapçalada per l'ex advocat penalista Juan Piqué Vidal, que suposadament va aflorar il.legalment prop de 80 milions d'euros a principis del segle XXI.

Hi ha una diferència fonamental, però, entre la xarxa de Gao Ping i la trama organitzada per Piqué Vidal. Mentre els clients del ciutadà xinès Gao Ping, en la seva majoria només pretenien amagar diner negre al fisc espanyol, segons afirma la investigació, els diners de la trama de Piqué Vidal, d'acord amb l'acusació, procedia exclusivament d'un càrtel de narcotraficants mexicans que , suposadament, intentaven blanquejar els beneficis de les seves activitats delictives a Espanya.

Encara que, una vegada més, l'acte de judici oral arriba vuit anys després que s'iniciessin les investigacions. Piqué Vidal, en altre temps toga d'or de Barcelona, ​​va ser l'elegit pel llavors president de la Generalitat, Jordi Pujol, en 1984, per ocupar-se de la seva defensa en el cas Banc Catalana. Comesa que, juntament amb l'advocat Juan Córdoba, va complir amb èxit, perquè Pujol va ser exonerat el 1988.

Piqué Vidal es va implicar presumptament en aquesta trama de blanqueig de diners procedents del narcotràfic mexicà quan el seu prestigi havia caigut en barrina a causa de la seva implicació en el cas Estevill, la major organització criminal en el si de la judicatura espanyola descoberta fins ara. La implicació de Piqué en aquell cas no va ser en absolut tangencial.

El 'cervell' de la trama

El 'cervell' de la tramaEl mateix jutge Lluís Pascual Estevill va assenyalar al penalista com a cervell de la trama, encara que el tribunal no va trobar proves suficients per confirmar aquesta afirmació, entre altres coses perquè Estevill havia fet negocis pel seu compte. Però ha considerat que la participació de Piqué havia estat prou greu com per condemnar a sis anys de presó i d'inhabilitació professional.

A més, en aquella ocasió, Piqué va poder beneficiar-se de l'atenuant de reparar el mal causat abans del judici perquè la responsabilitat civil ascendia a poc més d'unes desenes de milers d'euros, però en aquesta ocasió és completament diferent.

Lluny d'intentar mantenir-se allunyat de qualsevol activitat delictiva a l'octubre de 2004, precisament quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) procedia al judici contra Estevill i Piqué, el penalista, conscient del menyscabament que els 10 anys d'instrucció del cas contra l' magistrat havia suposat per al seu bufet, va entrar en una espiral desesperada per facturar que el va portar a mantenir l'ètica com una preocupació menor a l'hora de triar els casos.

A l'octubre de 2004, la Guàrdia Civil va detenir a Piqué Vidal al seu domicili per un cas que no tenia cap relació amb el magistrat corrupte. Estava acusat d'haver organitzat una xarxa societària per al blanqueig de diners procedents del narcotràfic mexicà. La xifra era d'uns 80 milions d'euros.

Per elaborar aquesta trama societària, Piqué Vidal va utilitzar a molts dels seus clients que, sense moure un dit, s'enfronten ara a una acusació de blanqueig de diners procedents del narcotràfic. El 27 de setembre passat, el titular del jutjat d'instrucció número 4 de l'Audiència Nacional, Fernando Andreu, va dictar interlocutòria d'obertura de judici oral contra tots els implicats. El jutge Andreu considera que els tres caps de la trama són els mexicans Miguel David Arce Herrera, Guillem Francisco Ocaña Pardal i el mateix Piqué Vidal. Per Ocaña i Piqué, demana una pena de nou anys de presó, una multa de més de nou milions d'euros i gairebé 79 milions en concepte de responsabilitat civil. I es va mostrar inflexible durant la instrucció amb els imputats.

El paradoxal del cas és que és el bufet de Piqué Vidal l'encarregat de defensar a molts dels peixos petits atrapats en les xarxes de la branca catalana d'aquesta xarxa de narcotràfic. Alguns dels intermediaris que va utilitzar el penalista i que han recorregut a altres advocats estan arribant a acords de conformitat amb la representant de la Fiscalia Especial contra el Crim Organitzat, que exerceix l'acusació pública en la causa.

No obstant això, els representats per Piqué Vidal s'han negat, tot i les condicions favorables ofertes pel ministeri públic. Piqué Vidal, encara que segueix inhabilitat com a advocat arran de la sentència del cas Estevill, que també li condemnava per prevaricació, va difonent el fals rumor que aquest nou cas “s'arxivarà perquè hi ha gent molt important de Barcelona interessada en que no arribi a judici ”. Resulta xocant aquest argument, que tiraria a les escombraries més de vuit anys d'investigacions tant del jutge Andreu com de la Fiscalia i de la Guàrdia Civil.

A més, és un argument que Piqué Vidal ja ha utilitzat en el passat en repetides ocasions i que només ha coincidit amb la realitat en una ocasió. Va difondre la mateixa remor quan defensava al pare de Javier de la Rosa a l'escàndol de la Zona Franca de Barcelona a principis dels anys 80. Javier de la Rosa Vázquez va acabar escapolint-se al maleter de Piqué Vidal, va creuar la frontera a França i va fugir a Brasil, davant la imminent condemna que se li venia a sobre per vendre terrenys inexistents de la Zona Franca de Barcelona. Només va tornar a Barcelona quan la causa ja havia estat arxivada per prescripció per l'Audiència de Barcelona.

Amenaces a periodistes

Amenaces a periodistesPer cert, en el judici per narcotràfic també està acusat Sebastián Martínez Ferraté, antic capità de la Guàrdia Civil als jutjats de Barcelona, ​​ficat a detectiu privat de capçalera de Piqué Vidal quan va ser investigat per corrupció. Martínez Ferraté va ser l'encarregat de vigilar, seguir i amenaçar els periodistes d'El País i El Mundo que van començar a relacionar Piqué Vidal amb la trama de Estevill. En l'actualitat està fora de l'abast de la Justícia espanyola perquè resideix a Cuba. I tot sembla indicar que no li convé tornar perquè Piqué està disposat a deixar-li a l'estacada, com ja ha fet amb un dels implicats en la trama, Felipe Gutiérrez, que segueix a la presó barcelonina de Brians i pel qual no s'ha mogut ni un dit.

Piqué està a punt de complir 83 anys i, si és condemnat, el seu ingrés a la presó depèn exclusivament del tribunal sentenciador. Fonts judicials consultades, però, consideren que, tot i que el penalista ja ha passat per la presó per la seva implicació en el cas Estevill, i malgrat la seva edat, l'Audiència Nacional no té cap intenció de perdonar el seu pas pel penal per l'especial gravetat dels delictes pels quals, eventualment, seria condemnat.

Sobre este blog

Así inicia el alter ego de Herman Melville el relato del viaje del capitán Acab a bordo del Pequod para cazar a Moby Dyck, la ballena blanca. Como Acab, el blog persigue a un monstruo: la verdad, que resultará mortal. Pero, Fèlix Martínez, periodista, elige el papel del cronista, que, a pesar de convivir con caníbales, piratas y proscritos, para ser testigo de la aventura suicida, y acabar como el único superviviente del Pequod.

Etiquetas
stats