Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar
Sobre este blog

Así inicia el alter ego de Herman Melville el relato del viaje del capitán Acab a bordo del Pequod para cazar a Moby Dyck, la ballena blanca. Como Acab, el blog persigue a un monstruo: la verdad, que resultará mortal. Pero, Fèlix Martínez, periodista, elige el papel del cronista, que, a pesar de convivir con caníbales, piratas y proscritos, para ser testigo de la aventura suicida, y acabar como el único superviviente del Pequod.

Documents trobats en una caixa forta oculta proven la connexió entre l'espoli d'Eurobank i el cas dels ERO

El jutge que instrueix el cas, Eloy Velasco.

Fèlix Martínez

El financer Eduardo Pascual Arxé, empresonat des d'abril pel cas dels ERO d'Andalusia, principal acusat de l'espoli del banc català Eurobank i imputat per crear una falsa xarxa de mútues fraudulentes, té problemes dignes d'una pel·lícula d'espies de sèrie B.

El 5 d'abril, dies abans que la jutgessa dels ERO, Mercedes Alaya, decretés l'ingrés a presó de Pascual, el titular del jutjat d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, encarregat de la investigació de la xarxa fraudulenta de mútues, va autoritzar els Mossos d'Esquadra a practicar un segon registre al domicili de Pascual a la recerca d'una càmera cuirassada oculta que pogués contenir documentació relacionada amb el cas que el magistrat investiga.

I va aparèixer la caixa forta, i, segons fonts pròximes a la investigació, contenia documentació que connectava els tres grans casos en què està involucrat Pascual: els ERO, l'espoli d'Eurobank i la trama de les mútues. Pascual havia dividit el soterrani de la seva vivenda al passatge Permanyer de Barcelona per amagar una habitació secreta que albergava precisament la càmera cuirassada amb la documentació dels tres casos en què és la peça clau.

Resulta difícilment explicable per què Pascual ha conservat la documentació que podria acreditar la connexió dels tres escàndols de corrupció i que, sens dubte, pot incrementar les penes de presó que demanen ja per a ell i les que se li poden demanar en el futur en els sumaris que encara estan en fase d'instrucció. Fonts de la investigació assenyalen que part d'aquests documents podrien acreditar el pagament o, si més no, la proximitat de Pascual, a personalitats vinculades als principals partits polítics del país.

Perquè Eduardo Pascual i la seva principal col·laboradora, Maria Vaqué -també empresonada des del mes d'abril per ordre de la jutge Mercedes Alaya- són al centre dels tres escàndols financers. No obstant això, cadascun d'ells està sent instruït per un jutjat diferent. La investigació del cas dels ERO correspon al jutjat d'instrucció número 6 de Sevilla, la titular del qual és la jutge Alaya. L'escàndol de l'espoli del banc català Eurobank del Mediterrani, la instrucció del qual va iniciar fa ni més ni menys que 10 anys el llavors titular del jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, l'ha prosseguit el seu substitut Pablo Ruz. En aquest cas, se li atribueix a Pascual haver-se apropiat de 12 milions d'euros quan el banc ja estava intervingut pel Banc d'Espanya.

Més de 40 milions d'euros

Més de 40 milions d'eurosAltres 20 milions d'euros van desaparèixer d'Eurobank durant la liquidació de l'entitat, raó per la qual està imputada la liquidadora Rosa Maria Cornet i el seu antecessor, Barceló Obregón, actual advocat de Cirsa i que va ser qui va adquirir part del patrimoni en liquidació de la entitat financera a preu irrisori. Finalment, Pascual també és al centre de l'escàndol per la fallida fraudulenta de les mútues Norton Life, Personal Life, Perton Life i Caixa Hipotecària Catalana Mutual, investigada pel titular del jutjat d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, a instància de la Fiscalia de Catalunya. En aquest cas, els diners desapareguts supera els vuit milions d'euros.

És a dir, que només en els dos casos que investiga l'Audiència Nacional s'atribueix a Pascual Arxé la desaparició de més de 40 milions d'euros. A més, el financer català també està sent investigat per la Justícia d'Andorra, de Luxemburg i de Bèlgica per fraus similars presumptament comesos a la xarxa internacional de les mútues Excel Internacional, Fortia i Apra Leven.

Malgrat els grans esforços de l'acusació particular del cas Eurobank no hi ha hagut manera d'unificar els tres sumaris, malgrat que hi ha notables evidències que connecten els tres casos. Per apropiar-se dels primers 12 milions d'euros, dels que van desaparèixer de les arques d'Eurobank, Pascual va utilitzar presumptament tot un entramat de societats, entre les quals figuraven les mateixes mútues per les quals està imputat al jutjat d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional.

A més, les quatre mútues es van fusionar posteriorment en l'asseguradora i mediadora Vitalia, peça clau en l'elaboració dels expedients de regulació d'ocupació falsos que investiga la jutge Alaya. De Vitalia es va escindir posteriorment Apra Leven, que també va tenir una participació destacada en el cas que investiga la jutge Alaya.

Tot i que el registre del domicili de Pascual ordenat pel jutge Velasco i en què es va trobar la càmera cuirassada es va produir a l'abril, les parts personades en el cas no han tingut coneixement de la diligència que van dur a terme els Mossos d'Esquadra fins al 6 de setembre passat, quan el magistrat va decidir ordenar que s'aixequés el secret de les actuacions.

Acusació particular

Acusació particularEntre la documentació figuraria, segons fonts coneixedores del procediment, els papers que acrediten la propietat de Pascual d'algunes de les empreses que va utilitzar per l'espoli d'Eurobank. A la vista dels membres dels consells d'administració d'algunes d'aquestes empreses, Pascual porta anys intentant convertir les seves tribulacions judicials en una qüestió transversal.

Quan la jutgessa Alaya va iniciar la investigació de Vitalia, Eduardo Pascual penes va trigar un parell de dies a desvincular públicament de la companyia i afirmar que els seus únics responsables eren els administradors que li van succeir tant a Eurobank com en les mútues propietat de la consultora: Fortia Vida , Norton Life, Personal Life, Excell Life i Apra Leven. Aquestes companyies acabaven d'assegurar les prestacions econòmiques de les persones que havien sortit de Mercasevilla arran dels expedients de regulació d'ocupació aplicats al mercat de proveïments de la capital andalusa.

En successius escrits de l'acusació particular d'Eurobank, molts d'ells admesos pel magistrat Pablo Ruz, es relaciona a Pascual amb personalitats de Convergència, com Macià Alavedra, Joan Hortalà o el mateix Fèlix Millet, i amb persones de l'entorn del PP, bé pròximes a Mariano Rajoy, com l'actual director de La Razón, Francisco Marhuenda, o el portaveu del PP al Congrés, Vicente Martínez-Pujalte, així com el seu germà Jesús.

L'acusació particular personada en el cas Eurobank ha sol · licitat al jutge Ruz que demani testimoni al seu col·lega Eloy Velasco del contingut trobat pels Mossos d'Esquadra al registre de la cambra cuirassada secreta descoberta al domicili de Pascual. No sembla que aquesta vegada vagi a tenir més fortuna que les anteriors perquè el fiscal del cas ha informat en contra amb l'argument que no hi ha connexió aparent entre els fets.

Sobre este blog

Así inicia el alter ego de Herman Melville el relato del viaje del capitán Acab a bordo del Pequod para cazar a Moby Dyck, la ballena blanca. Como Acab, el blog persigue a un monstruo: la verdad, que resultará mortal. Pero, Fèlix Martínez, periodista, elige el papel del cronista, que, a pesar de convivir con caníbales, piratas y proscritos, para ser testigo de la aventura suicida, y acabar como el único superviviente del Pequod.

Etiquetas
stats