Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PP va usar el cànon de l’aigua per a finançar el pavelló de l’Expo de Saragossa

La consellera Elena Cebrián, al mig de la imatge, presidint el consell d’administració de l’EPSAR

Carlos Navarro Castelló

La Conselleria d’Agricultura ha denunciat que, durant l’etapa del PP al capdavant de la Generalitat, l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües (EPSAR) va finançar actuacions per valor de 189,1 milions d’euros amb el cànon de sanejament que no eren susceptibles de ser costejades amb aquesta taxa que s’abona en el rebut de l’aigua, és a dir, de manera irregular.

Així es desprén d’un informe que s’ha tractat aquest dimarts en el consell d’administració de l’entitat.

D’acord amb la Llei 2/1992 de sanejament, el cànon de sanejament ha de finançar les despeses de funcionament (explotació i conservació) de les instal·lacions d’evacuació, tractament i depuració d’aigües residuals, i si és el cas, els de construcció d’aquestes instal·lacions.

Per a la resta de les obres (proveïment i regadiu) el finançament s’ha d’obtenir, bé a través de transferències dels pressupostos de la Generalitat Valenciana, bé repercutint el cost als usuaris.

No obstant això, en les últimes legislatures del Partit Popular, el cànon de sanejament que gestiona l’EPSAR s’ha utilitzat pel Consell per a altres finalitats, no finançables per aquest mitjà.

Els més cridaners han estat obres i serveis relacionades amb la 32a Copa de l’Amèrica i amb l’Expo Saragossa 2008.

En concret, per al servei de neteja del camp de regates de la 32a edició de la competició, el 2006 l’EPSAR va gastar 3.777.552 euros. En l’exercici següent la despesa va ascendir a 3.810.368 euros.

En relació amb aquesta mateixa competició, fins al 31 de desembre de 2015, l’EPSAR ha escomés actuacions per a minimitzar abocaments de les séquies a la mar per valor de 2.243.935 euros (immobilitzat) i despesa corrent per valor de 24.991.431 euros.

Les inversions executades, la majoria efectuades amb motiu dels preparatius de la 32a Copa de l’Amèrica, corresponen a les séquies de Sagunt, l’estany de Santa Maria; la Torre, la Pobla de Farnals; la Pobla de Farnals, Albuixec 1-2- 3; Albuixec, Albalat, Meliana; Meliana 2-3, Port Saplaya, Patacona; el Miracle-la Mar, EB Malva-rosa; el Mareny de Barraquetes, Cullera; l’Albufera.

Així mateix, per resolució de 2 de febrer de 2007 de la Conselleria d’Infraestructures i Transport, l’EPSAR va rebre una comanda per a finançar el 100% del cost derivat de les obres vinculades a l’Expo Saragossa 2008. Per a l’entitat va suposar una despesa de 7,76 milions d’euros, dels quals la major part, 6.404.416, es destinaren a les obres de condicionament, explotació i desmuntatge del pavelló de la Comunitat Valenciana.

Sobre això, la consellera, Elena Cebrián, ha assegurat que “el Consell fugirà d’irregularitats com les detectades en les despeses efectuades amb càrrec al cànon en la Copa de l’Amèrica”.

Cebrián ha afegit que “una vegada executats els pressupostos del 2015, acaba una llarga etapa de gestió que ha estat entelada per casos clamorosos de corrupció i mala gestió política i se n’inicia una altra marcada per la claredat en els comptes i la gestió en general que marca l’acabat d’estrenar portal de transparència”.

Es dóna la circumstància que en els últims anys de gestió dels populars, aquest cànon va pujar un 3,1% el 2012, un 20% el 2013, un 10% el 2014 i un 3% el 2015. Precisament, una de les primeres decisions de la nova consellera, Elena Cebrián, va ser congelar-lo amb vista a l’exercici actual. Així doncs, el cost mitjà actual del cànon per a una família mitjana d’un municipi de més de 500.000 euros és de 116 euros l’any.

Etiquetas
stats