eldiario.es

9

Síguenos:

Boletines

Boletines

Anselm Bodoque

"Doctor i professor de Ciència Política a la Universitat de València. Investigador de l'Institut de Desenvolupament Local. Investigador de comportament electoral i polítiques públiques. Autor del llibre "Les polítiques lingüístiques dels governs valencians" i coautor del llibre "Nació i identitat. Pensar el País Valencià". Autor del blog comentarispolitics.blogspot.com.es

  • Reacciones a sus artículos en eldiario.es: 6

Les eleccions generals i el Govern Valencià (I. El pacte de Botànic va perdre el 20-D)

¡Què hòstia! Exclamava Rita Barberà abraçada a Serafín Castellano. Era la nit del 24 de maig de 2015. L’expressió resumia el sotrac enorme del PP en les eleccions autonòmiques i el terratrèmol que hi havia hagut en el sistema de partits valencians. El PP perdia la Generalitat i bona part del poder local; el PSPV-PSOE electoralment escanyat es mantenia com a primera força de l’esquerra; Compromís creixia fins a uns nivells desconeguts; entraven Podemos i Ciudadanos en les Corts, i perdia la condició de partit parlamentari Esquerra Unida, per primera vegada des de 1983. L’esquerra (PSPV-PSOE, Compromís, Podemos i EU) sumava 1.355.227 vots. La dreta (PP i C’s) sols 967.733. La distància entre els dos blocs era enorme: 387.494 vots. Això va conduir, amb dificultats, al Pacte del Botànic i a la constitució d’un govern bipartit (PSPV-PSOE i Compromís), amb el suport parlamentari de Podemos (Taula 1).

Seguir leyendo »

Quatre interrogants valencians sobre el 20-D

Les eleccions del pròxim 20 de desembre són les més disputades i obertes des de 1977. La batalla principal està en com quedarà el Congrés dels Diputats i quin govern i quines polítiques tindrà Espanya la pròxima legislatura. Però, estes eleccions també tenen una dimensió valenciana evident i plantegen interrogants que afecten directament les forces polítiques que governen la Generalitat.

En les recents eleccions autonòmiques, la suma dels principals partits d’esquerra (PSPV-PSOE, Compromís, Podemos i EU) va ser de 1.357.2016 vots; mentre que la de les forces de dreta (PP i Ciudadanos) es quedà en 967.733. Una distància entre els blocs clàssics de la confrontació política molt clara: 389.473 vots.

Seguir leyendo »

Les quatre mesures (electorals) de l'èxit

Tancat el pacte de “Compromís-Podemos. És El Moment” (CPEEM), Mónica Oltra i Antonio Montiel, els principals promotors, hi han afirmat que el resultat ha estat un èxit. Res a dir sobre l’èxit del procés i l’acord, això és cosa dels que han pactat i no tots hi semblen contents. La qüestió política que voldríem tractar és com es mesura l’èxit de la coalició en funció dels futurs resultats electorals. Ens centrarem, per tant, en les quatre mesures d’avaluació que han suggerit inductors i defensors de l’acord. Deixarem al marge qualsevol especulació sobre si és un error o un encert estratègic, sobre el malestar o la preocupació que el pacte ha pogut generar en el Bloc, en EU i en el PSOE. I tampoc entrarem a valorar les intencions últimes del pacte i la seua possible repercussió futura en la dinàmica d’un Govern Valencià al que, per altra banda, li està costant massa posar-se en marxa, sobretot en algunes conselleries.

1. Un milió de vots

Seguir leyendo »

La difícil coalición entre Podemos y Compromís en ocho gráficos

Se tiende a creer que una coalición electoral entre diversos partidos tiene que dar como resultado final la simple suma de votos que tenían los partidos que concurren coaligados a las elecciones. La realidad no es así. Toda coalición electoral es un producto político nuevo, diferente a los partidos que la componen. Los electores así lo entienden y acostumbran a cambiar su comportamiento anterior. Lo que se traduce, frecuentemente, en menos votos.Es un error pensar, por ejemplo, que dos formaciones que obtuvieron 456.000 y 282.000 votos, como fue el caso de Compromís y Podemos en las elecciones autonómicas de mayo pasado, conseguirán coaligadas, cuanto menos, 738.000 votos. Por el contrario, de ir juntasen las elecciones generales del 20 de diciembre,lo más probable es que obtengan más de lo que por separado consiguió ninguna de los dos en mayo, pero bastante menos que la suma de ambas.

El enrarecido debate sobre la posible coalición Podemos-Compromís parece haberse movido en torno a dos posiciones y objetivos: a) lavoluntad de Podemos e Iniciativa de conseguir una nueva mayoría progresista que sitúe al PSOE en una posición política secundaria, y b) la voluntad del Bloc-Compromís de afirmar un proyecto valencianista con proyección estatal. Sin embargo, apenas ha habido reflexiones, con datos electorales concretos.

Seguir leyendo »

L'Horta Sud es nuestro Ohio (2)

En las Elecciones Valencianas de 2007, 2011 y 2015, la comarca de L’Horta Sud ha sido la que ha presentado un comportamiento electoral más similar al de la totalidad de la Comunidad Valenciana, algo parecido a lo que ocurre con Ohio en Estados Unidos. Sin embargo, considerando aisladamente cada una de las seis fuerzas políticas que obtuvieron más votos (PP, PSPV-PSOE, Compromís, C’s, Podemos y EU), se observan disparidades tanto en lo que se refiere a sus comarcas más representativas como en la distribución territorial de sus apoyos electorales.

En este sentido, La Costera fue la comarca donde el PP se acercó más a sus resultados en toda la Comunidad Valenciana (26,67% de los votos). Concentró sus peores resultados en la comarca de la ciudad de Alicante y en las que conforman la mayor parte del área metropolitana de Valencia; y consiguió sus apoyos relativos más firmes en las comarcas del interior de Castellón y Valencia, y en la Vega Baja.

Seguir leyendo »

L’Horta Sud es nuestro Ohio (1. Una visión general)

Como en 2007 y 2011, en las Elecciones Valencianas de mayo de 2015, la comarca de L’Horta Sud ha vuelto a ser nuestro Ohio. De esta manera, como ocurre con el estado de Ohio en las elecciones presidenciales de Estados Unidos, l’Horta Sud es la que tiene un comportamiento electoral más similar al de la Comunidad Valenciana, considerando todo el voto válido (voto a partidos con representación y sin representación parlamentaria y voto en blanco) y también centrándonos exclusivamente en el voto a las cinco formaciones con representación parlamentaria: PP, PSPV-PSOE, Compromís, Ciudadanos y Podemos (ver gráfico 1).

Seguir leyendo »