eldiario.es

9

Miguel Giménez

Periodista por vocación y de profesión, a lo que me dedico desde finales de los noventa. Empecé en radio haciendo deportes para después pasar a la prensa escrita, donde me he asentado definitivamente.

Com afrontar el veto parental: manual d’instruccions del Consell

El partit d’extrema dreta Vox ha presentat una proposició no de llei que pretén instar el Consell a aplicar a la Comunitat Valenciana el controvertit veto parental –instaurat per la dreta a Múrcia, a pesar que no hi ha constància de denúncies dels pares per continguts educatius, tal com reconeix el president de la regió, el popular Fernando López Miras–. La iniciativa sembla encaminada al fet que PP i Ciutadans (el diputat Jesús Salmerón anunciava que el seu partit s’oposava a aquesta mesura, mentre que el seu líder autonòmic, Toni Cantó, ha assegurat dimarts que l’estudiaran) es posicionen sobre aquest tema.

El Govern valencià, format per PSPV, Compromís i Unides Podem, no té cap intenció de posar en marxa aquest veto parental. És més, la Conselleria d’Educació ha establit un mecanisme per a “protegir la funció pedagògica de tot el professorat valencià i per a evitar que l’odi que està intentant generar-se des d’alguns partits polítics amb els intents d’imposició del ‘pin parental’ entre als centres educatius".

Seguir leyendo »

Cómo afrontar el veto parental: manual de instrucciones del Gobierno valenciano

El partido de extrema derecha Vox ha presentado una proposición no de ley que pretende instar al Consell a aplicar en la Comunitat Valenciana el controvertido veto parental -instaurado por la derecha en Murcia a pesar de que no hay constancia de denuncias de los padres por contenidos educativos, tal y como reconoce el presidente de la región, el popular Fernando López Miras-. La iniciativa parece encaminada a que PP y Ciudadanos (el diputado Jesús Salmerón anunciaba que su partido se oponía a esta medida mientras que su líder autonómico, Toni Cantó, ha asegurado este martes que la estudiarán) se posicionen al respecto.

El Gobierno valenciano, formado por PSPV, Compromís y Unides Podem, no tiene ninguna intención de poner en marcha este veto parental. Es más, la Conselleria de Educación ha establecido un mecanismo para "proteger la función pedagógica de todo el profesorado valenciano y para evitar que el odio que se está intentando generar desde algunos partidos políticos con los intentos de imposición del 'pin parental' entre en los centros educativos".

Seguir leyendo »

En què consisteix i com funciona la llei de plurilingüisme valenciana

Diumenge passat, PP, Ciutadans i l'extrema dreta de Vox van participar en diverses manifestacions i concentracions convocades pel col·lectiu 'Hablemos Español' en diferents punts del territori valencià, la més nombrosa d'elles la celebrada a Oriola, capital del Baix Segura, per a protestar contra la llei de plurilingüisme impulsada pel primer Consell del Botànic des del departament d'Educació que dirigeix el conseller Vicent Marzà. Però, en què consisteix aquesta norma que ha provocat que unisquen les seues forces les dretes valencianes?

L'actual model plurilingüe aprovat per les Corts en 2018 -està implantada de manera normalitzada en els col·legis valencians des de fa tres cursos, inclòs el Baix Segura, on "funciona sense cap problema", i es començarà a implementar en els centres de Secundària a partir del pròxim curs- es caracteritza, tal com apunten des del Govern valencià, per la seua "flexibilitat i capacitat d'adaptació" a cada centre educatiu; "potència la participació i decisió per part de les comunitats educatives"; "assegura el dret al coneixement" del castellà, el valencià i l'anglés per part de "tot l'alumnat".

Seguir leyendo »

En qué consiste y cómo funciona la ley de plurilingüismo valenciana

El pasado domingo, PP, Ciudadanos y la extrema derecha de Vox participaron en varias manifestaciones y concentraciones convocadas por el colectivo 'Hablemos Español' en diversos puntos del territorio valenciano, la más numerosa de ellas la celebrada en Orihuela, capital de la Vega Baja, para protestar contra la ley de plurilingüismo impulsada por el primer Consell del Botànic desde el departamento de Educación que dirige el conseller Vicent Marzà. Pero, ¿en qué consiste esta norma que ha provocado que unan sus fuerzas las derechas valencianas?

El actual modelo plurilingüe aprobado por las Corts en 2018 -está implantada de forma normalizada en los colegios valencianos desde hace tres cursos, incluida la Vega Baja, donde "funciona sin ningún problema", y se comenzará a implementar en los centros de Secundaria a partir del próximo curso- se caracteriza, tal y como apuntan desde el Gobierno valenciano, por su "flexibilidad y capacidad de adaptación" a cada centro educativo; "potencia la participación y decisión por parte de las comunidades educativas"; "asegura el derecho al conocimiento" del castellano, el valenciano y el inglés por parte de "todo el alumnado".

Seguir leyendo »

Rescat de científics: mig centenar d’investigadors valencians tornen a portar el seu talent a casa

El maig del 2017, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, anunciava una iniciativa per a frenar l’èxode de joves científics i investigadors i afavorir el retorn d’uns quants dels 1.300 valencians que entre els anys 2011 i 2015 van emigrar per investigar o treballar en universitats, empreses o instituts especialitzats en altres llocs d’Espanya o a l’estranger. Es tracta del pla Gen T, amb un pressupost de 61 milions d’euros, amb una primera convocatòria el gener del 2018 amb salaris que podien arribar fins a 70.000 euros anuals. El 19 de desembre passat, la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital publicava en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la convocatòria d’aquest programa per al 2020.

Des del 2018, 35 doctors d’excel·lència i 16 doctors amb experiència internacional s’han beneficiat d’aquest programa per a desenvolupar projectes d’R+D+I o de recerca a la Comunitat Valenciana. Es tracta de “reconeguts doctors investigadors amb una trajectòria significativa i de prestigi internacional”, apunten des de la Conselleria, que s’han incorporat o s’incorporaran a les universitats públiques, a centres d’investigació i al teixit productiu valencià.

Seguir leyendo »

Rescate de científicos: medio centenar de investigadores valencianos traen de vuelta su talento a casa

En mayo de 2017, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, anunciaba una iniciativa para frenar el éxodo de jóvenes científicos e investigadores y favorecer el retorno de algunos de los 1.300 valencianos que entre 2011 y 2015 emigraron para investigar o trabajar en universidades, empresas o institutos especializados en otros lugares de España o en el extranjero. Se trata del plan Gen T, con un presupuesto de 61 millones de euros, que lanzó su primera convocatoria en enero de 2018 con salarios de hasta 70.000 euros anuales. El pasado 19 de diciembre, la Conselleria de Innovación, Universidades, Ciencia y Sociedad Digital publicaba en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la convocatoria de este programa para el ejercicio de 2020.

Desde 2018, 35 doctores de excelencia y 16 doctores con experiencia internacional se han beneficiado de este programa para desarrollar proyectos de I+D+i o de investigación en la Comunitat Valenciana. Se trata de "reconocidos doctores-investigadores de significativa trayectoria y de prestigio internacional", apuntan desde la Conselleria, que se han incorporado o se van a incorporar a las universidades públicas, a centros de investigación y al tejido productivo valenciano.

Seguir leyendo »

Sanció sense precedents en el futbol base valencià: 25 partits a un xiquet de 10 anys per haver agredit i causat lesions a un àrbitre

25 partits sense jugar a futbol. Aquesta és la sanció exemplar que s’ha aplicat a un xiquet de 10 anys, integrant de l’aleví C de l’equip valencià de futbol 8 de l’Atlètic Vallbonense per haver “agredit l’àrbitre, que va necessitar assistència mèdica” en el partit disputat el 8 de desembre de l’any passat que va enfrontar el seu equip amb el Ciutat de València E en el campionat del grup 4 de València de la categoria. Els fets van tindre lloc en els vestuaris una vegada acabat el partit i el col·legiat també era menor, a penes uns quants anys més gran que el jugador en qüestió.

Al jugador se li ha aplicat l’article 110 (agressió contra àrbitres, delegats d’equip i camp, delegats federatius, directius o autoritats esportives) en l’apartat 1 (el que agredira l’àrbitre principal, els assistents, el quart àrbitre...), subapartat b: “Privació de llicència, inhabilitació o suspensió per un temps de set a dotze mesos o de vint-i-cinc a quaranta-huit partits, si l’ofés requerira assistència sanitària”, del Codi disciplinari de la Federació de Futbol de la Comunitat Valenciana.

Seguir leyendo »

Sanción sin precedentes en el fútbol base valenciano: 25 partidos a un niño de 10 años por agredir y causar lesiones a un árbitro

25 partidos sin jugar al fútbol. Esa es la sanción ejemplar que se le ha aplicado a un niño de 10 años, integrante del alevín C del equipo valenciano de fútbol 8 del Atlètic Vallbonense por "agredir al árbitro, precisando este asistencia médica" en el encuentro disputado el 8 de diciembre del pasado año que enfrentó a su equipo con el Ciutat de València E en el campeonato del grupo 4 de Valencia de la categoría. Los hechos se produjeron en los vestuarios una vez finalizado el encuentro y el colegiado también era menor, apenas unos pocos años mayor que el jugador en cuestión.

Al jugador se le ha aplicado el artículo 110 (Agresión contra árbitros, delegados de equipo y campo, delegados federativos, directivos o autoridades deportivas) en su apartado 1 (el que agrediese al árbitro principal, a los asistentes, cuarto árbitro...), subapartado b: "Privación de licencia, inhabilitación o suspensión por tiempo de siete a doce meses o de veinticinco a cuarenta y ocho partidos, si el ofendido precisara asistencia sanitaria", del Código disciplinario de la Federación de Fútbol de la Comunitat Valenciana.

Seguir leyendo »

El Consell impulsarà en 2020 un “gran pacte verd” per a fer front a l'emergència climàtica

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que promourà en 2020 un “Green New Deal” valencià, un “gran Pacte Verd” que implique a tota la societat en un “acord transversal” per a fer front l'emergència climàtica amb mesures com un Pacte pels Boscos, la Llei de Transició Energètica o l'Estratègia Valenciana per la Biodiversitat.

Així ho ha expressat el president en el seu missatge de cap d'any, gravat en l'aldea requenenca de Casas del Río, en plena Vall del Cabriel, declarat enguany com a reserva de la biosfera per la Unesco, un escenari des del qual ha buscat mostrar la “lleialtat dels valencians cap a la seua terra” i la necessitat d'afermar la cohesió territorial.

Seguir leyendo »

Ximo Puig reclama "más cohesión" territorial: "Es hora de que España afronte todos los retos que tiene para hacer más viable un proyecto común"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciado que promoverá en 2020 un “Green New Deal” valenciano, un “gran Pacto Verde” que implique a toda la sociedad en un “acuerdo transversal” para hacer frente a la emergencia climática con medidas como un Pacto por los Bosques, la Ley de Transición Energética o la Estrategia Valenciana por la Biodiversidad.

Así lo ha expresado el president en su mensaje de fin de año, grabado en la aldea requenense de Casas del Río, en pleno Valle del Cabriel, declarado este año como reserva de la biosfera por la Unesco, un escenario desde el que ha buscado mostrar la “lealtad de los valencianos hacia su tierra” y la necesidad de afianzar la cohesión territorial.

Seguir leyendo »

 • Comunidad Valenciana

  Fusilar al humorista: cuando el franquismo condenó a muerte al director y al dibujante estrella de 'La Traca'

  #2 Agradezco el artículo sobre unos hechos y personas que confieso no conocía. Es bueno que no se pierda la memoria, y tampoco de las muchas atrocidades que se cometieron. Y que nos sirva de aviso sobre unas formas que subyacen en este país de intransigencia.

   • Votar a favor 41
   • Votar en contra 0
 • Comunidad Valenciana

  Fusilar al humorista: cuando el franquismo condenó a muerte al director y al dibujante estrella de 'La Traca'

  #1 Que buen artículo. Desconocía completamente estos hechos y me alegro de haberlos podido leer. Muchas gracias Sr. Giménez. Curioso, menos mal que estamos en los años que estamos, porque a más de uno en éste país le gustaría repetir la historia, si no con fusilamientos, sí con censura y penas de carcel contra los humoristas, raperos, músicos, etc.,etc, críticos con las posiciones políticas que algunos defienden, curiosamente con absoluta libertad en nuestra imperfecta democracia.

   • Votar a favor 47
   • Votar en contra 0