El 100% de l'electricitat consumida per l'Ajuntament de Barcelona serà renovable

Com ja ha passat a Madrid i a Cadis, i abans a Saragossa i a Alacant, l'Ajuntament de Barcelona també exigirà que el 100% de l'electricitat consumida pel consistori sigui d'origen renovable.

L'Ajuntament traurà a concurs en breu un acord marc de subministrament d'electricitat per al consistori i altres organismes associats que hi haurà en aquesta exigència, segons confirmen fonts municipals, que expliquen que el plec de condicions del contracte serà analitzat la setmana que ve per la Comissió de Presidència del consistori.

En aquest plec, a més d'aquesta exigència, s'inclouran clàusules específiques que pal·liïn els efectes de la pobresa energètica. Les mateixes fonts assenyalen que aquest “serà un acord marc de transició” fins a la posada en funcionament, prevista per a la tardor de 2018, d'una comercialitzadora municipal de titularitat pública, que estava recollida en el programa electoral amb el qual Ada Colau va guanyar les eleccions de maig de 2015.

El nou contracte està valorat en 125 milions d'euros, sense incloure l'IVA, i es dividirà en diversos lots, segons el anunci previ publicat en el Diari Oficial de la Comissió Europea el passat 17 de desembre. El contracte tindrà una durada inicial de 24 mesos, amb possibilitat de pròrroga per altres dos anys, i es dividirà en diversos lots. Un d'ells inclourà el “subministrament elèctric en baixa tensió en edificis/instal·lacions que disposin de sistemes de producció d'energia fotovoltaica”. Previsiblement, l'anunci de licitació es publicarà la setmana que ve.

L'empresa que actualment presta el servei de subministrament elèctric a l'Ajuntament de Barcelona és Endesa, que té el monopoli de la distribució a Catalunya. El contracte vigent, que és anterior a l'arribada de Colau a l'alcaldia (de 2013), ja incloïa algunes mesures de foment de les energies renovables, però no aquesta exigència d'electricitat verda.

Cada vegada més municipis

Amb aquest contracte, les dues majors ciutats d'Espanya apostaran per contractar electricitat d'origen 100% renovable amb comercialitzadores que tenen certificada la seva producció com a neta per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) a través d'un sistema de garantia d'origen. En els dos últims dos anys s'han sumat a aquesta tendència centenars de municipis. I en breu serà una realitat en les dues ciutats més poblades d'Espanya.

El salt qualitatiu en aquesta transició energètica ha arribat amb Madrid (3,1 milions d'habitants), que el passat 30 de desembre va anunciar que a partir d'aquest mes tots els seus edificis municipals (oficines, col·legis, centres culturals, de grans, de serveis socials i esportius, biblioteques, escoles infantils, les seus de la Policia Municipal, SAMUR i Bombers...) funcionen amb energia elèctrica 100% d'origen renovable, en virtut d'un acord amb Endesa, que ja era el seu subministrador. El consistori madrileny ha prorrogat el contracte amb l'elèctrica incloent aquesta clàusula.

Un altre exemple és Cadis (120.468 habitants), des de l'1 de gener de 2016. La particularitat en aquest cas és que el subministrament el presta Elèctrica de Cadis, comercialitzadora i distribuïdora de la qual el consistori és principal accionista amb el 55% (un altre 33,5% és d'Endesa i el 11,2% restant, d'Unicaja).

“Amb dades de 2015, ens converteix en la major comercialitzadora nacional per nombre d'usuaris que ven energia 100% renovable”, assenyalava fa uns dies David Navarro, president de l'empresa municipal i regidor d'Economia i Hisenda de l'ajuntament gadità, en anunciar que l'energia que subministra la companyia és 100% verda.

A diferència del que passa amb els consumidors domèstics, que per exigir 100% d'energia verda han d'acudir a un contracte al mercat lliure més car que el que regula el previ voluntari al petit consumidor (PVPC), per a l'Administració optar per aquest tipus de clàusules no implica un sobrepreu, gràcies al seu major poder de negociació amb la comercialitzadora.