Els partits tanquen la campanya més inusual en un bany de multituds

La campanya electoral més inusual ha acabat amb els partits donant-se respectius banys de masses i apel·lant al vot útil i a la participació. Però els 15 dies de campanya han demostrat que diumenge no se celebra una elecció qualsevol. En cap altra cita electoral s'havien sentit amenaces de corralito o avisos de la gran banca enmig d'un debat elèctric entre partits sobre una hipotètica independència de Catalunya. La presència dels líders de partits estatals, a més, ha estat gairebé diària, cosa insòlita per unes eleccions al Parlament.

Junts pel Sí, la formació que agrupa CDC, ERC i les entitats sobiranistes, i a qui totes les enquestes situen prop de la majoria absoluta, ha redoblat els esforços per aconseguir una mobilització massiva diumenge que ve i ha reunit 70.000 assistents a l'avinguda Maria Cristina de Barcelona. El número 4 de la llista i candidat a president de la Generalitat, Artur Mas, ha apel·lat a votar “en les urnes que porten a la prosperitat, la dignitat ia la llibertat”.

Per la seva banda, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha demanat el vot per a Catalunya Sí que es Pot i Lluís Rabell perquè ha dit que és el “vot útil” per fer fora els corruptes, contra els que “agiten les banderes de l'odi” i a favor de governar pels drets socials de la classe treballadora. En un acte final de campanya amb més de 3.500 assistents a l'Hospitalet de Llobregat, Iglesias ha vist interromput el seu discurs amb crits de “president!” i “Sí que es pot!”. L'exdirigent de Podem, Juan Carlos Monedero, el nombre 2 de Podem, Iñigo Errejón, el coordinador d'ICV, Joan Herrera, i diversos regidors de Barcelona en comú, com Gerardo Pisarello, Jaume Asens i Laura Pérez han assistit a primera fila al míting.

Ciutadans, que es disputa la segona plaça amb Catalunya Sí que és Pot, ha tancat campanya a la a la plaça Virrei Amat, a Barcelona. Albert Rivera ha demanat als que van votar als expresidents Adolfo Suárez, Felipe González i José María Aznar que confiïn en Ciutadans per defensar el “projecte comú” d'Espanya i “recuperar el rumb” i el “camí perdut”. El cap de llista de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha apel·lat als votants a concentrar el vot en el seu partit per dir-li al “món” que els catalans volen “seguir sent espanyols i europeus” i ha presentat la seva formació com l'“única capaç de frenar” a Mas.

En un acte amb més de 4.000 persones a Badalona, la CUP, a qui tots els sondejos situen com a peça clau per aconseguir una majoria absoluta independentista, s'ha presentat com l'“autèntica garantia” per aconseguir la independència de Catalunya després del dia 27 i com una força “revolucionària” que aconseguirà canviar-ho tot, cosa que provoca la “por” de les classes dirigents.

Per la seva banda, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat que votar el PSC a les eleccions catalanes de diumenge és “un 'sí' clar a la convivència i un 'no' a la independència”, i ha cridat a fer de Miquel Iceta president de la Generalitat per “deixar enrere la política del conflicte buit”. En la seva intervenció, Iceta ha fet una crida a votar massivament diumenge per poder “fer fora” a Artur Mas de la Generalitat i trobar a través d'una reforma federal “solucions que evitin la ruptura”, ja que “fora de la llei només hi ha la llei de la selva i el desastre”.

El PP també ha posat el coll i ha tancat campanya amb Rajoy i l'expresident francès Nicolas Sarkozy, que ha acabat la seva intervenció amb un “Viva Catalunya, Visca Espanya”, i ha assegurat que dividir és de “febles” i de “covards” i unir de “forts”.

Finalment, el candidat d'Unió a la Generalitat, Ramon Espadaler, davant més de 800 persones, ha afirmat que “estem disposats a recollir el testimoni d'aquell nacionalisme català orfe”, en un acte al qual ha tornat a apel·lar al seny per superar el conflicte entre la Generalitat i l'Estat.