La Generalitat es compromet a reduir el nombre de presos en règim d'aïllament

“L'aïllament ens preocupa i serà un eix prioritari en la nostra política”. Així s'ha manifestat Amand Calderó, director general de serveis penitenciaris de la Generalitat, durant la presentació de l'informe de la Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura (CPDT) sobre el règim d'aïllament a les presons catalanes. L'informe recull vulneracions dels acords internacionals en la matèria i situacions d'abusos, maltractament i negligència. Entre elles es troba el cas de Raquel E.F., que es va suïcidar mentre es trobava en règim d'aïllament, tot i que havia alertat als funcionaris de presons de les seves intencions. Catalunya Plural ha explicat aquest cas en un curt documental.

Actualment a Catalunya, la xifra de presos que es troben aïllats en Departaments Especials de Règim Tancat (DERT) oscil·la al voltant del 2% de tots els reclusos. El director general assegura que la seva primera mesura després d'arribar al càrrec va ser una avaluació dels DERT per fer un pla de millora. Aquesta avaluació ja està conclosa i ara, diu, es diposen a treballar per la millora. Calderó s'ha compromès a treballar per reduir significativament el nombre de persones en règim tancat. “En centres com Wad-Ras el DERT està tancat de fa temps, i això és un èxit, hauríem d'aconseguir que aquests departaments no existissin”, assegura.

En la presentació de l'informe, l'advocat Josetxo Ordóñez ha destacat que la legislació espanyola incompleix diversos criteris de les Regles Mandela aprovades per l'ONU l'any passat per regular el tractament de les persones reclusos. Segons aquestes normes, el règim d'aïllament no pot superar els 14 dies, i en canvi a Espanya la llei estableix un màxim de 21 –i és habitual que s'encadenin sancions durant mesos sortint-ne un dia després de cada període, denuncien–; l'aïllament només es pot imposar com a sanció disciplinària, i en canvi a Espanya també s'aplica com a mitjà coercitiu i com a règim penitenciari; es pot aplicar a menors d'edat en centres de reforma, cosa que també prohibeix la normativa.

Calderó ha mostrat la seva preocupació per “millorar l'adaptació dels reclusos un cop surten del règim tancat perquè no es produeixin aquestes situacions en què tornen a entrar-hi perquè segueixen produint conflictes”. “La manera de generar canvis és intervenir amb activitats adequades a les necessitats d'aquestes persones, no pot ser una unitat de càstig, a on es deixa la persona allà sense més fins que surti”, assegura el director general.

Mira el curt documental Règim d'aïllament: el punt més fosc de les presons:Règim d'aïllament: el punt més fosc de les presons