La portada de mañana
Acceder
La reivindicación de salarios más altos y menos jornada marca el Primero de Mayo
A tres metros del abuelo tras años buscándole: familias visitan las Cuelgamuros
Análisis - Sánchez, ¿acicate o lastre para Illa? Por Neus Tomàs

La Cambra de Castelló paga al seu secretari 60.000 euros per 3 hores de faena al dia i 350.000 euros a les seues empreses per contractes externs

Sergi Tarín

València —

“Tot és pura enveja”. Així es defensa Jesús Ramos, secretari general de la Cambra de Comerç de Castelló, de la denúncia interposada el 27 de setembre passat davant la brigada provincial de policia judicial per una treballadora d’aquesta corporació, a la qual ha tingut accés eldiario.es. Dos dies abans, el 25 de setembre, ella es va negar a rubricar l’adjudicació, per 150.000€, del servei d’assessorament jurídic, financer, comptable, fiscal i laboral a l’empresa Adade Castellón SL, els administradors únics de la qual són Ramos mateix i la seua dona, María Soledad Miravet. L’empleada, de baixa mèdica per ansietat, tenia por que la seua signatura es veiera involucrada en un presumpte delicte de vulneració de la llei valenciana d’incompatibilitats i conflictes d’interessos de persones amb càrrecs públics no electes. El cas ha arribat al Jutjat d’Instrucció número 5 de Castelló.

La treballadora també ha sol·licitat empara a l’Agència Valenciana Antifrau i des del 18 d’octubre té l’estatut de protecció de la persona denunciant. De la seua banda, el grup d’investigació tecnològica de la Policia Nacional rastreja si Ramos va consentir que dues de les seues empreses, Adade Castellón SL i Jesús Ramos Abogados SL, perceberen quatre contractes de la Cambra, valorats en 348.500€. El període investigat abasta des de juliol del 2016, quan Ramos va accedir a la secretaria general en funcions, càrrec que va assumir definitivament el 23 de novembre de 2017.

Cal destacar que la funció principal del secretari general és garantir la legalitat de les actuacions de la cambra i, per això, presidir les meses de contractació en les licitacions. És per això que Ramos s’inhibia en altres treballadors per evitar adjudicar-se a si mateix. “Les meues competències són jurídiques i el que es contracta amb el meu despatx són qüestions econòmiques, de comptabilitat. Si també foren jurídiques, sí que incorreria en irregularitats per duplicitat”, defensa Ramos, malgrat que l’encapçalament dels plecs de condicions al·ludeixen clarament a la “contractació del servei d’assessorament jurídic”. Tot seguit matisa: “Allò jurídic és molt ampli: jo em dedique a unes qüestions i el meu despatx a unes altres”.

Ens huitcentistes

Les cambres de comerç són corporacions de dret públic amb origen en el segle XIX i estan tutelades per les administracions. En el cas de les cinc cambres valencianes, la Conselleria d’Economia Sostenible supervisa que funcionen correctament. Els seus òrgans directius són elegits per empresaris, “per la qual cosa no serien alts càrrecs en aplicació de la llei de contractació pública, ja que no són funcionaris públics ni són designats per la conselleria”, afirma Natxo Costa, sotssecretari d’Economia Sostenible. Per aquesta raó, Costa avala que la Cambra de Castelló contracte Jesús Ramos i al mateix temps adjudique al seu despatx els contractes més quantiosos a licitació. “S’han emés informes tant nostres com de la cambra i no hi hem vist il·legalitat, ja que [Ramos] no participa en els concursos a què es presenta la seua empresa. Estem tranquils, creiem que tot acabarà arxivant-se”, remarca.

Aquesta situació és possible perquè al juliol del 2016 Ramos va accedir en funcions a la secretaria general a canvi que la conselleria li donara permís per a compatibilitzar, a raó de tres hores diàries en la cambra, amb el seu despatx. Al principi el mateix Ramos va calcular en 700€ mensuals aquesta dedicació i la va restar de l’adjudicació que aqueix mateix mes havia rebut la seua empresa per 72.000€. El 23 de novembre de 2017, després d’accedir definitivament a la plaça, va tornar a obtindre l’autorització de la conselleria de treballar sense dedicació exclusiva, encara que aquesta vegada per un salari de 60.000€ anuals.

Jesús Ramos és l’únic secretari general de cambres a Espanya que treballa a temps parcial. “Un cas estrany”, segons Natxo Costa, que assenyala: “Pel volum de negoci en la cambra de Castelló vam veure que era una barbaritat, des del punt de vista de l’eficiència dels recursos públics, contractar un secretari general a jornada completa”. I respecte a la quantia de la nòmina, apunta que és una decisió de la mateixa cambra, on la conselleria no té competència.

El salari de Jesús Ramos és equivalent al del mateix conseller d’Economia Sostenible, Rafael Climent, que percep, per jornada completa i dedicació exclusiva, 61.205,76€, que sumats als triennis i la indemnització per residència, arriben a 77.071,76€ anuals. Si es compara amb altres secretaris de cambres, la de València, Ana Encabo, percep 103.061,7€, i Andrés Sevila, d’Alacant, 66.391,32€. Tots dos per una dedicació completa que, si s’aplicara a Ramos, ascendiria a una mica més de 120.000€ anuals en una corporació on, per volum de treball, tal com reconeixen des de la conselleria, no és imprescindible la dedicació exclusiva del seu secretari general.

“Una vendetta”

Per a Jesús Ramos, aquestes denúncies són fruit d’“una vendetta” d’aquesta treballadora, amb més de 30 anys en la cambra. “Hem detectat irregularitats greus, està estudiant-se obrir-li un expedient i és la seua manera de defensar-se”, apunta el secretari general, encara que no precisa el tipus d’il·lícits ni quan es van cometre. No és el primer conflicte laboral a què s’enfronta Ramos, que va arribar a la cambra al juliol del 2014 com a assessor extern i aquell any va signar, a través d’Adade Castellón SL, el seu primer contracte per 52.000€. La presidenta de la cambra, Dolores Guillamón, li va encarregar sanejar els comptes de la corporació i Ramos va promoure l’ERO d’una desena de treballadors a més de rebaixar en un 10% el salari de la plantilla. Els acomiadaments el van enfrontar amb la secretària general en funcions llavors, María Jesús Arenós, a qui va promoure un expedient disciplinari que va implicar el cessament del seu càrrec, que tot seguit va ocupar Ramos. Després de la seua eixida, Arenós va interposar fins a quatre demandes, que es van arxivar.

El secretari general defensa que els seus mètodes són rigorosos, però efectius: “Totes les cambres perden diners, menys la de Castelló”, que va obtindre beneficis de 182.256€ i 366.467€ el 2018 i 2019, respectivament. Ramos ho atribueix “a aquest sistema de secretari general a temps parcial i a externalitzar”. “Estem mirant fer-ho també amb el sistema informàtic i de recepció”, afig. Des de la seua arribada, la Cambra ha vist externalitzats els recursos humans i la comptabilitat a través d’Adade Castellón.

Un negoci molt profitós per a Ramos. Aquesta empresa té 16 treballadors fixos i el 2018 va facturar 709.553,17€ i va obtindre guanys de 23.437,05€, que se sumen als 47.916€ de l’any anterior. L’altre despatx relacionat amb la Cambra de Castelló és Jesús Ramos Abogados SL, que el 2018 va facturar 208.617,16€ i va guanyar 41.179,85. Totes dues firmes tenen com a activitat principal oferir serveis jurídics i compten com a administradors únics amb Ramos i la seua dona, María Soledad Miravet, que també comparteixen Antrilen SL, dedicada al lloguer de locals industrials i amb un patrimoni net de 5 milions. Finalment, Miravet posseeix Concurso y Viabilidad SLP, que va facturar 22.315,56€ entre el 2017 i el 2018, malgrat que no declara treballadors.

Ramos i Miravet van ser citats per la Policia Nacional el 22 d’octubre passat, però es van negar a declarar. “Ho reconec, em van bé les coses i guanye diners”, apunta el secretari general. “Tot és una qüestió d’enveja”, insisteix sobre el perquè “de tant de soroll”.