Els comptes de Montoro provoquen un altre enfrontament entre la Generalitat i l'Estat

Per si no hi havia prou tensió entre la Generalitat i l'Estat amb les eleccions del proper 27 de setembre, els pressupostos per a 2016 presentats pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, han portat un altre enfrontament entre l'executiu d'Artur Mas i el govern de Mariano Rajoy. Ha estat el mateix president de la Generalitat qui ha criticat amb més duresa uns comptes que contemplen destinar a Catalunya 1.179,53 milions d'euros en inversions. Mas ha dit que aquesta xifra evidència el “menyspreu sistemàtic” del Govern cap a la població i l'economia catalanes.

Mas considera que el volum d'inversió dels pressupostos a Catalunya s'hauria de moure entre el pes percentual de la població catalana respecte al conjunt d'Espanya, que és del 16%, i la riquesa que aporta la comunitat, que suposa el 19% del PIB espanyol. Catalunya rebrà el 10,7% de les inversions previstes per al conjunt de les comunitats autònomes, lluny per tant dels barems que defensa la Generalitat. Mas ha assegurat que un volum d'inversions situat entre el pes percentual de Catalunya en PIB i població “s'ha complert una sola vegada” en tota la democràcia. Els 1.179,53 milions d'euros d'inversió presentats per al 2016 suposen un augment del 10% respecte la xifra inclosa en els pressupostos del present exercici, que va ser de 1.071,30 milions.

“Sense novetats al front. Estem igual que sempre, davant d'un menyspreu sistemàtic al pes de l'economia catalana i total i absolut des del punt de vista de la nostra població”, ha lamentat Mas, que ha ironitzat sobre “l'afecte” que mostren els pressupostos generals de l'Estat respecte a les necessitats de Catalunya en infraestructures públiques.

Fidel al seu estil, durant la presentació dels pressupostos al Congrés, Montoro ha retret a Mas que hagi iniciat “un procés que no sap ni ell mateix a on va”, en referència a la convocatòria d'eleccions per al proper 27 de setembre. “Si la Generalitat de Catalunya es dediqués a la recuperació econòmica i a garantir els serveis dels catalans tindríem tots uns resultats millors”, ha criticat el titular d'Hisenda, que ha considerat que Mas no té “cap interès” en la recuperació econòmica, ja que per Montoro l'únic que ha fet fins ara Mas ha estat “queixar-se”. 

Els xocs entre la Generalitat i Hisenda són constants des que Montoro va entrar al ministeri. La Generalitat retreu especialment a Montoro que decideixi concentrar la reducció del dèficit a les autonomies, ja que són les administracions que destinen la major part del seu pressupost a la despesa social. El Govern va sortir especialment disgustat del Consell de Política Fiscal i Financera de la setmana passada, en què Montoro va imposar un límit de dèficit a les comunitats del 0,3% per a 2016. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha anunciat que la Generalitat no ho compliria. Mas ho ha tornat a reiterar aquest migdia.

Les crítiques als comptes de Montoro no han vingut només de la Generalitat. Partits que no defensen la independència de Catalunya com el PSC consideren que els pressupostos continuen “tractant malament” a Catalunya. El diputat socialista Joan Rangel ha declarat que el seu partit se sent “profundament decebut” amb els comptes de 2016, i ha considerat “una misèria” l'augment de la inversió que contemplen els pressupostos. Per la seva banda, el portaveu d'ICV-EUiA a la cambra baixa i número 3 de la llista Catalunya Sí que es Pot pel 27-S, Joan Coscubiela, ha valorat que els comptes per al 2016 “continuen demostrant una actitud clarament d'ofec” respecte a les comunitats autònomes i les entitats locals.

D'altra banda, el Govern ha destacat que Catalunya serà la comunitat autònoma que veurà incrementat el seu finançament en major mesura el pròxim any fins a situar en els 17.225.000 d'euros, un 12,12% més que aquest exercici, unes xifres però insuficients per la Generalitat.