La llista municipal alternativa de Badalona durà el nom oficial de Guanyem Badalona en comú

La candidatura que s'autoanomena rupturista a Badalona durà com a nom Guanyem Badalona en comú. Si aconsegueix representació, optarà per l'agrupació supramunicipal Poble Actiu, on s'han sumat diverses candidatures independents i també relacionades amb la CUP, segons ha explicat en roda de premsa la cap de llista, Maria Dolors Sabaté.

La llista, que es defineix com formada per persones, recull militants de diversos sectors de les esquerres de Badalona. Hi ha membres de la CUP, de Podem Badalona, del Procés Constituent, d'Esquerra Unida i Alternativa (EUIA) i molts independents.

Segons Sabaté, la campanya electoral la plantegen a partir de petits actes sectorials. Però també pensen fer mítings multitudinaris on volen mostrar «personalitats referents» dels diversos grups que donen suport a la candidatura ha manifestat insinuant que en alguns dels actes massius hi podrien assistir dirigents molt coneguts, per exemple de Podemos.

Com acostuma a passar en les candidatures formades a partir de moviments de base, les seves vinculacions responen a amplis espectres. Així, Guanyem Badalona en comú, està agermanada amb Barcelona en comú, que encapçala Ada Colau.

Guanyem Badalona en comú, s'ha dotat d'un ferri codi ètic que, en l'opinió dels seus membres, la distingeix d'altres opcions polítiques. Així, els regidors i regidores que surtin escollits estaran només una legislatura en el càrrec, si formen part del govern local, però si estan a l'oposició, la durada serà de mitja legislatura. Tenen també una limitació salarial, equivalent a 3,5 cops el salari mínim interprofessional, cosa que fa exclamar a Sabaté: «encara que només sigui perquè sortirem més barats ja val la pena que ens votin». Sigui com sigui, i de forma preventiva tots els candidats signen en el moment de presentar-se un document amb la seva renuncia, que farien efectiva en cas que l'assemblea els hi demanés. Altres aspectes originals de la llista són el que en diuen la participació vinculant, és a dir, àmbits on es comprometen a consultar els ciutadans a l'hora de decidir. I posen un exemple, el pressupost d'inversions seria consultat segons aquest mètode, asseguren. El programa electoral no el tenen acabat. El defineixen com de codi obert, perquè es va elaborant en taules participatives i assemblees als barris de la ciutat.

Limitació de mandats i sous reduïts

El finançament de la campanya electoral es fa a partir del suport dels simpatitzants. Es farà a través de micro-mecenatge i també, ja ara, s'ha posat en marxa un sorteig d'una cistella amb productes procedents dels mercats municipals. El lema triat per recaptar fons és «arribar a l'ajuntament no té preu, però té un cost». Els números de la rifa es venen a un euro.

La llista alternativa badalonina pensa jugar fort en aspectes que a la ciutat han suscitat polèmica. Ja bans de les eleccions han fet públic un document criticant amb duresa l'actitud respecte a la immigració del govern que encapçala el dirigent conservador, Xavier Garcia Albiol, tot i que tenen clar que adoptar unes polítiques més contemporitzadores potser tindria un rèdit electoral.

Un dels aspectes més cridaners de la precampanya electoral a la tercera ciutat catalana és que no hi ha gaires pistes sobre quin pot ser el desenllaç de les eleccions. Laia Sabaté, candidata número 3 ho resumeix amb una frase: «tant si entrem a l'ajuntament, com si arribem a governar, o si no entrem a l'ajuntament, haurem guanyat».