La càpsula del temps: 100 anys de transformació de València a través de la innovació

Una càpsula del temps és un recipient que guarda missatges i objectes d’una època determinada perquè siguen descoberts en un futur. L’Ajuntament de València, ciutat candidata a ser la capital europea de la innovació, ha creat una exposició virtual en què convida els seus ciutadans a submergir-se en la càpsula i demostrar que la innovació forma part de la idiosincràsia de la capital.

La mostra arranca temporalment en el Mercat Central, epicentre del comerç local des que es va construir el 1928, i culmina amb la capitalitat europea del turisme intel·ligent, títol que deté enguany. Entremig, repassa esdeveniments com la riuada que va negar part de la ciutat i va obligar a desviar el llit del Túria, fet que va donar lloc a un dels jardins verds urbans més grans a Europa; el laboratori de l’Agència Espacial Europea, un suport de radiofreqüència espacial d’alta potència que assisteix la indústria aeroespacial europea en la supervisió dels components de telecomunicació incorporats en els satèl·lits, o els premis Jaume I, que promocionen la investigació, el desenvolupament científic i l’emprenedoria.

Situada en la plaça de l’Ajuntament, la càpsula s’‘obri’ amb un codi QR, situat davall la vitrina, que dirigeix a un web en què s’expliquen les fites de la ciutat amb documentació textual, hemeroteques i material audiovisual. El web conté un eix cronològic amb esdeveniments destacats a què aniran sumant-se’n uns altres per assolir un contingut viu, apunta el consistori, que ha creat la iniciativa a través de les Naus.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha posat en valor que la ciutat “té com a bandera la innovació, i ser seleccionats com una de les 6 ciutats més innovadores d’Europa n’és una mostra. Amb aquesta iniciativa volem que la ciutadania valenciana siga conscient de la nostra manera d’innovar col·lectivament, generació rere generació, que pot portar-nos a ser Capital Europea de la Innovació”, ha destacat en l’obertura de l’exhibició.

De la seua banda, el regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, ha destacat que “obrir aquesta càpsula permet explorar els projectes més transformadors dels últims 100 anys a través d’un contingut plural, conformat per notícies històriques, fotografies, vídeos... I és que la innovació ha format part de l’ADN de la ciutat de València i la seua gent des de fa molts anys. No és una cosa que siga una moda passatgera i, entenc que és el gran fet diferenciador respecte de les altres candidatures que també opten a ser Capital Europea de la Innovació”.