Les perquisicions del cas Azud detecten que el cunyat de Rita Barberá va ingressar 1,2 milions en efectiu i xecs

L’advocat José María Corbín, cunyat de la difunta alcaldessa Rita Barberá, no va declarar a Hisenda 360.000 euros. Un informe de l’Agència Tributària incorporat al sumari del cas Azud, a què ha tingut accés elDiario.es, repassa detalladament els ingressos i les despeses de l’empresa de Corbín, la facturació de la qual es va multiplicar per cinc (cosa difícil d’explicar, segons Hisenda).

Només entre el 2005 i el 2011, el cunyat de Rita Barberá va ingressar 1,3 milions d’euros mitjançant efectiu o xecs en operacions que no identifiquen el pagador. Durant el mateix període, segons l’anàlisi d’una inspectora de l’Agència Tributària, Corbín va traure fons dels seus comptes per un valor molt similar: 1,1 milions d’euros.

L’informe conclou que els càrrecs de les eixides dels diners es van destinar a “satisfer necessitats personals” del lletrat i de la seua família, una conducta molt similar a la que va mantindre Corbín durant el període comprés entre el 2012 i el 2015.

A més, el cunyat de Rita Barberá va adquirir participacions en fons d’inversió de Bancaixa per un import total de 360.000 euros, encara que a Hisenda no li consta l’“origen dels diners invertits”. El lletrat va adquirir la participació en els fons amb diners procedents d’un premi de la loteria de Nadal (concretament 30 paperetes del sorteig de la falla Montortal-Torrefiel), segons un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil. L’Agència Tributària xifra en 360.000 euros en la base imposable de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).

Quasi el 80% dels ingressos de la firma de José María Corbín entre el 2005 i el 2017 provindrien, segons l’UCO, de “comissions il·lícites desemborsades en atenció a diverses adjudicacions públiques o decisions administratives en l’àmbit urbanístic dutes a terme per l’Ajuntament de València”.

L’UCO va detectar que fins a quatre milions d’euros ingressats en els comptes del despatx de Corbín provenen de la firma Delum Abogados (en realitat d’una UTE d’Acciona per al contracte de sanejament de València); de la constructora Cleop; de l’extinta Secopsa (als amos de la qual se’ls van intervindre abundants diners en efectiu en caixes de seguretat); del Grupo Ocide, de CYES i del Grupo Axis, propietat de l’empresari Jaime Febrer.

“Resulta cridanera”, a parer policial, la diferència entre els ingressos i les despeses declarades per la societat de Corbín. Amb un import d’ingressos superior a cinc milions d’euros entre el 2005 i el 2017, la firma només declarava unes despeses de 681.774 euros (a penes un 13,6% dels ingressos).

A més, moltes de les despeses declarades no tenen relació amb l’objecte de l’empresa. Es tracta, entre altres, de faenes de reparació d’embarcacions o motocicletes, compra de vehicles de motor o pagaments de faenes de construcció especialitzada. Els ingressos declarats i el nombre de treballadors també grinyolen seriosament. A tall d’exemple, en l’exercici 2007 declara ingressos per un import superior a 1,4 milions d’euros. Tot això comptant “únicament” amb tres treballadors: el cunyat mateix de Rita Barberá i les seues filles María Rita i María Asunción Corbín.