La portada de mañana
Acceder
CRÓNICA | El PSOE muta del alivio al desánimo, por Esther Palomera
INVESTIGACIÓN | La Policía espió a dos colectivos sociales madrileños
OPINIÓN | '¿Hasta dónde quiere llegar Sánchez?', por Neus Tomàs

La Universitat de València tindrà un ‘CSI’, el CrimLab especialitzat en la detecció del delicte

Lucas Marco

Valencia —

0

L’Institut d’Investigació en Criminologia i Ciències Penals (ICCP) de la Universitat de València  celebra el 50 aniversari inaugurant el Laboratori d’estudis criminalístics i criminològics. El CrimLab, a petició de la justícia, d’administracions o de particulars, emetrà informes tècnics especialitzats sobre anàlisis de l’escena del crim, informes de dactiloscòpia i necroidentificació, balística, tecnologies de la imatge, informàtica forense, informes pericials criminològics o perfils psiquiàtrics, investigació sobre deflagracions o sinistres.

José Luis González Cussac, catedràtic de dret penal i director de l’ICCP, explica que “la idea de crear un laboratori d’estudis criminalístics associat al nostre Institut naix de la necessitat de donar suport no solament als professionals del dret i a les administracions, sinó també als particulars que, per una raó o altra, necessiten ajuda”. La investigació criminalística correspon a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, explica González Cussac, però el CrimLab pot actuar de perit a petició d’una part o dels mateixos òrgans judicials.

El nou laboratori emetrà informes sobre “la gestió de riscos en empreses, seguretat en edificis, suport a les companyies asseguradores, reforç dels informes policials de crims o delictes que, sense ser contradictoris, pogueren aportar visions diverses i fins i tot, per què no, plantejaments d’hipòtesis noves”, explica a eldiario.es el director de l’ICCP.

El laboratori de criminalística farà anàlisis d’escenes del crim, però també informes per a la verificació de la identitat mitjançant estudis dactiloscòpics o identificació de cadàvers. A més, col·laborarà en la identificació de desapareguts a l’estranger i farà peritatge en matèria d’informàtica forense. Els investigadors de la Universitat de València també abasten els estudis sobre incendis o explosions per a evitar fraus o les falsedats documentals i la falsificació de marques comercials.

D’altra banda, el CrimLab ofereix assessorament i informes psicològics, psiquiàtrics o criminològics i sistemes d’informació geogràfica d’infraccions delictives, anàlisis de patrons delictius i estudis espacials i de factors ambientals per a la investigació de successos i elaboració de plans de seguretat. Finalment, els especialistes universitaris també prestaran consultoria jurídica i assessorament en processos de reformes legislatives, de política criminal o de seguretat i intel·ligència.

L’Institut està format per un equip multidisciplinari de professors i investigadors universitaris, i també per policies i guàrdies civils jubilats. El CrimLab està coordinat per José Francisco Planells, professor associat i inspector en cap de la Policia Nacional en segona activitat, i l’equip científic assessor està format per Francisco Antón Barberá, excap de la Policia Científica a València, Juan Vicente Luis Turégano, excomissari en cap de la Policia Autonòmica i Estanislao García Moreto, inspector en cap jubilat.