La portada de mañana
Acceder
La fusión de BBVA y Sabadell acentúa la falta de competencia bancaria
Culto al líder, presiones y control en el taller de guión de Ramón Paso
OPINIÓN | 'A paladas', por Antón Losada

Ada Colau milloraria els seus resultats a les eleccions municipals un any després

Un any després de la victòria de Barcelona en Comú a les eleccions municipals, Ada Colau tornaria a guanyar els comicis si se celebressin ara. I ho faria millorant els resultats. Així ho ratifica el Baròmetre Semestral, presentat aquest dimarts al matí. L'actual alcaldessa obtindria el 17,9% dels suports (2,3 punts per sobre de les xifres de l'anterior Baròmetre Semestral, al desembre de 2015) i també milloraria la impressió dels barcelonins respecte el seu mandat: un 52,5%, millor xifra des del 2004, consideren “bona” o “molta bona” la seva política al capdavant de l'Ajuntament, respecte el 43% dels ciutadans que al desembre va considerar la gestió municipal de Colau com “bona” o “molt bona”.

El Baròmetre Semestral, un estudi amb prop de 800 enquestes telefòniques que el Departament d'Estadística i Estudis d'Opinió de l'Ajuntament va realitzar entre el 17 i el 25 de maig, desprèn també que el 16% dels barcelonins consideren “normal” i el 25,8% “dolenta” o “molt dolenta” la tasca de l'Ajuntament. El 32,8% de les persones entrevistades destaca que la ciutat ha millorat en el darrer any. El primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, no ha volgut rebre els resultats amb “triomfalisme” i ha destacat que el seu model manté la “confiança a l'alça”.

El pacte de govern entre Barcelona en Comú i el PSC, sembla haver afeblit més els socialistes que els comuns, doncs: el PSC baixa quasi un punt respecte les anteriors estadístiques, quedant-se en un discret 5,8% dels vots. “Mantenim la posició que teníem, no perdem musculatura. I tenim tres anys per a treballar de valent”, ha afegit la número dos del PSC a Barcelona, Carmen Andrés, que ha destacat la millora de la imatge (4,9 sobre 10) del líder del partit, Jaume Collboni.

La intenció de mantenir-se en l'oposició d'ERC i la CUP sembla haver afavorit les dues opcions d'esquerres del consistori: els Republicans serien la segona força amb el 12,3% dels vots i la CUP pujaria fins als 3,8%, quasi un punt per sobre dels vots obtinguts a l'enquesta del desembre passat. La CUP seguiria com a sisena força a la cambra, però. “El Baròmetre confirma que ERC és l'alternativa a Barcelona”, ha dit el líder d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch. Els anticapitalistes, per la seva banda, no han volgut fer declaracions sobre l'estadística.

No surt tan ben parat el grup de Convergència, amb un 8,5% de les adhesions. Tot i el que seu líder, Xavier Trias, es manté com a polític més ben valorat, amb 5,5 punts sobre 10. Amb la mateixa puntuació destaca Alfred Bosch; Ada Colau es queda una dècima per sota, amb 5,4 punts. La resta de polítics de la cambra suspenen, i el menys valorat seria Alberto Fernàndez Díaz (PP).

D'altra banda, la gran defallida la protagonitza el grup de Ciutadans, que veuria reduït a la meitat els seus vots. De quarta força amb el 8,8% de vots a només un 4,4% dels mateixos. El PP, tanmateix, perdria un punt i seria l'última força del consistori amb l'1,6% dels vots.

L'atur, la màxima preocupació dels barcelonins

L’atur i les condicions de treball continuen sent el problema més mencionat (24,6%), de llarg, pels barcelonesos. Sis mesos enrere es repetia una xifra similar. També es mencionen al Baròmetre altres qüestions com la pobresa (6,9%), la gestió municipal (6,6%) o el turisme (5,8%) que es situa en el seu màxim històric.

Coincideix, en relació a Espanya, l’atur i les condicions de treball com a màxima preocupació: un 27,5% de les respostes en parlen, quatre punts menys que ara fa sis mesos. El segon lloc l’ocupa la corrupció i el frau amb un 19,1% (puja deu punts) i el tercer els aspectes polítics amb un 17,9%.