Oltra avisa Díaz: “El deute històric és una reivindicació de tot el Consell”

Voro Maroto

València —

“La reivindicació d’un millor finançament autonòmic i del reconeixement del deute històric de l’Estat amb la Comunitat Valenciana és justa, necessària i no col·lideix amb els drets o els interessos de cap comunitat autònoma”. Mònica Oltra, vicepresidenta de la Generalitat, ha respost a l’advertència de la Junta d’Andalusia, que està “permanentment alerta” perquè no hi haja “cap temptació” d’aconseguir acords bilaterals que “perjudiquen o no beneficien en la mateixa mesura” Andalusia.

Les paraules d’Oltra arriben a 48 hores que la presidenta andalusa, Susana Díaz, visite València amb motiu de la diada de la seua comunitat autònoma. Coincidirà amb un dels seus aliats en el partit, Ximo Puig, president de la Generalitat, que ha posat la reclamació de més diners a l’Estat en el cor del seu programa de govern. Oltra ha insistit en el fet que aquesta iniciativa no és només del PSPV o de Compromís –la reacció andalusa es dóna a compte de les negociacions entre el PSOE i la coalició valencianista per a la possible investidura de Pedro Sánchez– sinó de tota la societat valenciana.

“Cap governant no ha de posar en risc les relacions institucionals o entre governs per les tensions internes d’un partit”, ha dit la vicepresidenta en relació a les diferències entre Sánchez i Díaz sobre el dia a dia del partit i la política de pactes dels socialistes.

“El Consell, les Corts Valencianes, tots els partits polítics, tota la societat, tot el poble, demanen un finançament millor. Ningú no pot veure una amenaça en la demanda d’un tracte igualitari. Cal recordar l’anomalia històrica que patim: som un territori pobre que en compte de rebre diners de l’Estat és aportador net de recursos”. Oltra, a més, s’ha felicitat per l’admissió a tràmit del recurs del Consell contra els pressupostos de l’Estat del 2016.

“Volem resoldre aquest problema amb el nou Govern d’Espanya, però si la via política no prospera, esperem que el Tribunal Constitucional considere il·legal i anticonstitucional un sistema que discrimina una comunitat autònoma”, assegura Oltra. La líder de Compromís, immersa en les negociacions amb Podem i PSOE per a formar govern, creu que la revisió del sistema de finançament pot ser assumible per a tots els territoris. “El nostre objectiu és que cap autonomia perda amb el nou sistema, alhora que les perjudicades augmenten els recursos”.