eldiario.es

Síguenos:

Boletines

Boletines

Menú

Betlem Cañizar Bel

Activista feminista, membre de la Xarxa Feminista.

  • Reacciones a sus artículos en eldiario.es: 7

40 anys de feminismes

L'any 1976, la força i la il·lusió de més de quatre mil dones es van trobar al Paranimf de la Universitat de Barcelona. Mort Franco, significà els inicis d'uns nous temps: celebraven les Primeres Jornades Catalanes de la Dona. Aquelles jornades, organitzades sobretot al voltant de les vocalies de dones de les associacions veïnals i dels grups d'autoconsciència, van ser la primera trobada on pogueren parlar de si mateixes i de la llibertat necessària per a ser, per a fer.

Cada 10 anys s'han continuat organitzant trobades de feministes d'arreu de Catalunya. Aquest any 2016 se'n celebraran els 40 anys, amb les  Jornades Radical-ment feministes que tindran lloc els dies 3, 4 i 5 de juny al Campus Ciutadella de la UPF. Però, 40 anys després, què ha canviat? On som? Què es demana? Com som?

Seguir leyendo »

40 años de feminismos

El año 1976, la fuerza y la ilusión de más de cuatro mil mujeres se encontraron en el paraninfo de la Universidad de Barcelona. Muerto Franco, eran los inicios de unos nuevos tiempos: se celebraban las Primeras Jornadas Catalanas de la Mujer. Aquella jornadas, organizadas sobretodo entorno de las vocalías de mujeres de las asociaciones vecinales y de los grupos de autoconciencia, fueron el primer encuentro donde las mujeres pudieron hablar de sí mismas y de la libertad necesaria para ser, para hacer.

Cada 10 años se han continuado organizando encuentros de feministas de todo Catalunya. Este año 2016 se celebraran los 40 años, con las Jornadas Radical-ment Feministes, que tendrán lugar los días 3, 4 y 5 de junio en el Campus Ciutadella de la Universidad Pompeu Fabra (UPF) en Barcelona. Pero, 40 años más tarde, ¿qué ha cambiado? ¿Dónde estamos? ¿Cuáles son las demandas? ¿Cómo somos?

Seguir leyendo »

Feminismes, ciutat i radicalitat democràtica

En aquests temps de removiment polític, social i econòmic, moltes persones esperem o, millor, promovem, transformacions radicals per aprofundir en les nostres democràcies, entenent que un dels eixos que ha marcat l'actual desenvolupament de les polítiques públiques i el sistema democràtic és el patriarcal. Moviments socials i candidatures aposten per introduir continguts feministes en les seves propostes i en les seves pràctiques, cosa que fa uns pocs anys era impensable. S'està produint realment aquest canvi radical?

Montse, una de les signants de la campanya Alerta Feminista explicava en una trobada de Feminismes i Radicalitat Democràtica que Barcelona en Comú (equivalent de Guanyem) ha presentat a primàries 60 propostes treballades entre els seus activistes, d'entre les quals s'han escollit les 40 prioritats de la candidatura. Entre les 60 propostes hi ha algunes que tenen a veure amb dones i feminismes, i precisament només unes poques d'elles han sortit escollides en les primàries.

Seguir leyendo »

Feminismos, ciudad y radicalidad democrática

En estos tiempos de removimiento político, social y económico, muchas personas esperamos o, mejor, promovemos, transformaciones radicales para profundizar en nuestras democracias, entendiendo que uno de los ejes que ha marcado el actual desarrollo de las políticas públicas y el sistema democrático es el patriarcal. Movimientos sociales y candidaturas apuestan por introducir contenidos feministas en sus propuestas y en sus prácticas, algo que hace unos pocos años era impensable. ¿Se está produciendo realmente ese cambio radical?

Montse, una de las firmantes de la campaña Alerta Feminista explicaba en un encuentro de Feminismos y Radicalidad Democrática que Barcelona en Comú (equivalente de Ganemos) ha presentado a primarias 60 propuestas trabajadas entre sus activistas, de entre las cuales se han escogido las 40 prioridades de la candidatura. Entre las 60 propuestas hay algunas que tienen que ver con mujeres y feminismos, y precisamente sólo unas pocas de ellas han salido escogidas en las primarias.

Seguir leyendo »