eldiario.es

Síguenos:

Boletines

Boletines

Menú

Enric Morera

President de les Corts Valencianes, secretari general del Bloc Nacionalista Valencià i portaveu de Compromís.

  • Reacciones a sus artículos en eldiario.es: 2

Continuar sent Poble Valencià

El 25 d’Abril és un dia clau en la història del poble valencià. El 1707, en el marc d'una guerra europea on el poble valencià va pendre partir majoritàriament per la causa austracista, els valencians vam perdre es nostres drets nacionals i la nostra sobirania. L’efemèride ens dóna peu a reflexionar sobre el nostre esdevenir col·lectiu. Fer un balanç de la situació en què ens trobem i mirar l'horitzó per a decidir on volem ser en un pròxim futur. Som un poble empobrit del sud de la mediterrània. Les causes que han propiciat aquesta situació són ben conegudes. Les polítiques del passat ens han situat per baix de la mitjana estatal en renda disponible.

La pregunta que ens podem fer, pensant en el nostre futur i el del nostres fills és la següent: Volem continuar sent valencians? Tenim voluntat de ser-ho? Més encara… disposem dels instruments per a garantir la nostra personalitat en un món global? Tenim un deute heretat exhorbitant, un greu problema d'infrafinançament de les nostres competències, unes inversions de l'Estat al nostre País increïblement reduïdes i inferiors al que ens pertoca per pes poblacional.

Seguir leyendo »

25 d’Abril: Caminem junts

El valencianisme sempre ha recordat la data del 25 d’Abril per a commemorar-la. Sempre ha estat una forma de recordar, de no oblidar eixe dia que canvià la nostra vida com a poble. En l’actualitat, el 25 d’Abril és el Dia de les Corts Valencianes i és una manera de recuperar allò que ens llevaren amb el Decret de Nova Planta. Vàrem perdre els Furs i les institucions forals i amb l’arribada de la democràcia actual, hem recuperat la institució política més antiga del Poble Valencià: les Corts.

Enguany, arribem al 25 d’Abril renovats i reforçats. Des de les Corts Valencianes hem fet un esforç per compartir amb la ciutadania el nostre dia i per això, hem fet un programa d’actes que començà el passat divendres. Com molts de vostès sabran, l’Estatut d’Autonomia diu que la seu de les Corts Valencianes està en el Palau dels Borja. I a eixa família universal valenciana hem volgut dedicar els actes que estem fent amb motiu del 25 d’Abril. Volem que els Borja tornen a sa casa amb honors i que les valencianes i els valencians coneguen i reconeguen a una família que és seua, que és universal, que fou molt poderosa en l’època de major poder i esplendor del Regne de València i que, les enveges d’uns altres han fet que molts historiadors es dedicaren a estendre una llegenda negra per ocultar el poder i importància d’esta nissaga amb arrels a València, Xàtiva, Canals o Gandia.

Seguir leyendo »

Mira i la nació dels valencians

Recentment vaig participar en la presentaciò de la nova edició del llibre de Joan Francesc Mira La nació dels valencians. Un canvi al títol del clàssic de Mira que el fa més contundent, com els canvis a l’escenari polític que ara estem construint els valencians i valencianes.

Joan Francesc Mira ha estat sempre un home de profundes reflexions però també d’accions amples. Sempre ha estat mirant més lluny: analitzant, suggerint, persuadint, però actuant pel País.

Seguir leyendo »

Mira i la nació dels valencians

Recentment vaig participar en la presentaciò de la nova edició del llibre de Joan Francesc Mira “La nació dels valencians”. Un canvi al títol del clàssic de Mira que el fa més contundent, com els canvis a l’escenari polític que ara estem construint els valencians i valencianes.

Joan Francesc Mira ha estat sempre un home de profundes reflexions però també d’accions amples. Sempre ha estat mirant més lluny: analitzant, suggerint, persuadint, però actuant pel País.

Seguir leyendo »