La portada de mañana
Acceder
Sánchez impulsa una regeneración que incluye una reforma del Poder Judicial
La fumata blanca de Sánchez: cinco días de aislamiento, pánico y disculpas al PSOE
Opinión - ¿Y ahora qué? Por Marco Schwartz

Vint-i-dos mesos en llista d’espera per morir abans-d’hora

Manuel López s’havia d’operar d’una hèrnia abdominal. Seguia el seu cas una doctora de l’Hospital de Bellvitge, que el va posar, el 9 de gener de 2013, en llista d’espera per ser sotmès a la cirurgia. 22 mesos després, i malgrat les queixes i insistència dels familiars, encara no havia estat operat. “L’hèrnia, que primer era com una pilota de tennis de taula, s’havia convertit en una pilota de bàsquet”, ha explicat, avui, la seva filla Sonia. La inflamació va esclatar. Manuel López va ser operat d’urgència, però no se’n va sortir. Va morir a l’hospital de Bellvitge el passat 14 de gener.

Sonia López ha anunciat, avui, la interposició d’una querella contra aquesta doctora, que s’ampliarà a la direcció de l’hospital, amb l’acusació de ‘homicidi per imprudència’ i de ‘omissió del deure de socors’. Ho ha fet en un acte en què l’han acompanyat els responsables de l’Oficina del Defensor del Pacient a Espanya i Catalunya, Carmen Flores i José Aznar.

La denunciant ha explicat que es va refiar de les promeses que rebia que el seu pare seria operat en un futur més o menys immediat, però que passaven els mesos i l’operació es retardava. Va consultar a la clínica privada Dexeus que els costaria tractar-lo allí. “Ens van dir que o érem milionaris o no podríem pagar la intervenció i els controls posteriors”, ha dit Sonia López, que ha descrit la sorpresa del personal de la Dexeus en veure el tamany de l’hèrnia.

José Aznar ha lamentat que s’arribés a aquesta situació límit: “És indecent. A això no s’ha d’arribar. És una política criminal. Quan la conselleria dóna ordres de retardar les llistes d’espera passen aquestes coses. L’espera mata. Mata els pobres que no poden anar a la privada”.

En termes similars s’ha expressat Antoni Barbarà, de ‘Dempeus per la Salut Pública’, que ha responsabilitat també la conselleria i les retallades en el pressupost de Sanitat de la mort de Manuel López. Però considera que no es tracta d’un cas únic i que només afecti l’hospital de Bellvitge. Per Barbarà, “el departament camufla, oculta la informació sobre les llistes d’espera, que són abusives, injustificables, acaben matant i pretenen derivar els pacients cap el sector privat”.

Molt dura ha estat també la presidenta de l’Oficina del Defensor del Pacient a nivell espanyol, Carmen Flores,que ha dit que la situació de la sanitat és, avui, “vergonyosa i humiliant, pels pacients, i denigrant pel personal”. “No només és que la gent mori mentre és a les llistes d’espera sinó que queda incapacitada o perd el lloc de treball”, ha denunciat. També ha dit que moltes infermeres li comuniquen les condicions d’estrès en les quals treballen: “Estan a prop de l‘atac de nervis”.

Dos treballadors de l’hospital de Bellvitge, Manuel de los Riscos i Tuyes Ramon, membres del sindicat CGT en aquest centre, han corroborat aquesta denúncia. Ramon ha explicat que es va trobar sola una nit durant dues hores a la unitat de trasplantament i hemodiàlisi amb sis pacients, als quals no podia atendre. En la seva desesperació va telefonar al jutjat de guàrdia que la va redirigir als mossos d’esquadra, que no li van fer cas. Antonio Capilla, de la Plataforma d’Afectats per l’Hepatitis C, ha intervingut en l’acte per denunciar allò que considera un repartiment arbitrari i aleatori dels medicament que necessiten aquests malalts per curar-se.

Dos vídeos de la associació SICOM i How Audiovisual recullen el cas de Manuel López i la querella presentada per la seva filla Sonia y la denuncia de la infermera Tuyes Ramon.