LLEGIR EN CASTELLÀ
La tirada del president de la Generalitat, Carlos Mazón, per la bona cuina va quedar patent el 29 d’octubre passat, jornada en què, mentre sis comarques valencianes s’ofegaven en la pitjor DANA del segle, el cap del Consell dinava tranquil·lament amb la periodista Maribel Vilaplana durant més de tres hores en el restaurant El Ventorro, una coneguda casa de menjars de València fundada al final de la dècada de 1960 que ofereix una variada oferta de plats casolans i el millor peix fresc, amb taula i estovalles en uns reservats agradables.
L’anàlisi de la caixa fixa del gabinet del president destinada a sufragar “despeses diverses” en matèria de “reunions, conferències i celebracions” confirma l’afició de Mazón i el seu equip per la bona cuina i la seua inclinació als bons restaurants de València i d’Alacant per a celebrar trobades de treball. Entre els restaurants més coneguts a què ha acudit Mazón a compte de l’erari públic estan el Nou Manolín, Maestral, Taberna Gourmet, Restaurante La Costera o la Taska Sidería, tots d’Alacant, o Gastro Trinquet, La Sastrería, Abadia d’Espí, la Taberna de Marisa, Rausell o el restaurant de l’Ateneu Mercantil, entre altres, a València.
La pàgina web de transparència de la Generalitat detalla les factures registrades de caixa fixa dels restaurants i 'càterings' als quals va recórrer en els seus sis primers mesos com a cap del Consell en 2023 i en tot 2024, exercicis en els quals va gastar 36.077 euros de l'apartat de despeses diverses de reunions, conferències i celebracions. En les despeses abonades per la caixa fixa i a què es pot accedir per GVA Oberta, no figura el tiquet del restaurant El Ventorro del 29 d’octubre. Carlos Mazón va explicar que l'àgape amb la periodista es va abonar per part del PP autonòmic, ja que eixe dia el president de la Generalitat actuava com a líder dels populars.
El Palau compta amb un menjador i un mestre de sala que serveix les àgapes del president i dels seus col·laboradors o convidats. Al no comptar amb una cuina en si, se sol recórrer a menjars per a portar d'establiments de la ciutat o a empreses de 'càterings', que se sumen a les visites presencials a restaurants.
La ruta gastronòmica del president de la Generalitat en el seu primer any i mig de mandat va tindre parades més que interessants. Una de les més destacades és el Nou Manolín, una coneguda marisqueria d’Alacant. Mazón hi va anar el 13 de novembre de 2023 i va sufragar amb fons de la caixa fixa un dinar de 1.184,8 euros. A Alacant també va gaudir d’un bon dinar en la Taska Sidrería per 264,9 euros, que es van abonar el 3 d’abril de 2024 o la Taberna del Gourmet, a què va anar dues vegades a costa de l’erari públic, un compte va costar 202,9 euros (31 de juliol) i un altre 379,10 euros (19 de setembre).
Un dels establiments en què més diners s’ha gastat és en la Taberna de Marisa, un restaurant de tapes especialitzat en carns i situat a tocar del Palau de la Generalitat. S’hi va gastar 2.717 euros, que es van abonar al final de novembre. En el mateix restaurant va menjar Carlos Mazón amb Alberto Núñez Feijóo i amb María José Catalá al final de juny del mateix any, després d’un acte electoral a València de cara a les autonòmiques en què va participar el líder popular. També hi ha nombrosos dinars en aquest establiment el 2024, amb un cost de 219,51 euros, el 31 de juliol; 550,8 euros, l’11 de setembre; 531,45 euros, el 15 d’octubre de 2024; 231,75, també l’11 de setembre; 249,4 el 13 de desembre; o 208, el 3 d’abril.
Un altre dels restaurants més visitats pel president i el seu gabinet va ser el que gestiona el Grupo El Alto en la sisena planta de l’Ateneu Mercantil. L’establiment té unes vistes espectaculars a la plaça de l’Ajuntament de València. La llista de la caixa fixa del gabinet del president ressenya factures registrades el 2023 el 26 d’octubre per valor de 262,8 euros; 264,6 euros; 243,6 euros i 332,1 euros en quatre dinars diferents. El 9 de novembre figura un altre pagament de caixa fixa en el restaurant de l’Ateneu de 584 euros i, el 10 de novembre, un altre de 935,3 euros. Per part seua, el 2024 figuren 14 factures que van de 827,2 del 9 d’abril a 244 del 2 de febrer. Quasi 5.000 euros en un any i mig en aquest establiment.
La Raspa, Abadia d’Espí o el Gastro Trinquet
Abadia d’Espí és un altre restaurant situat davant de l’Arquebisbat, molt prop de la catedral i a tres minuts a peu del Palau de la Generalitat, que Mazón i el seu equip van freqüentar diverses vegades en els sis primers mesos en la capital. Hi ha una factura registrada el 13 de setembre amb pagaments de 175,6 euros i de 74 euros, a més d’altres abonaments el 25 d’octubre de 60,8; un altre de 66,3; un de cinqué de 283,2 euros, i l’últim de 87 euros. El 7 de novembre, es van registrar dues factures per valor de 124,6 i de 245,3 euros. El 2024, van continuar acudint a aquest discret restaurant sis vegades més.
El president de la Generalitat i el seu equip van registrar el 2023 factures de Gastro Trinquet, l’establiment situat en l’accés al mític Trinquet de Pelayo, per un import de 82,61 euros el 14 de setembre; 111,5 euros el 21 de setembre, i 94,3 euros el 26 de setembre. El 2024, Mazón o el seu gabinet també van menjar en aquest restaurant, en concret el 27 del novembre per 101,4 euros i el 28 de març per 111,74. El 21 de setembre, Mazón també va passar un dinar de 186 euros en el restaurant La Cantera d’Alacant, en primera línia de platja. Mazón també va aprofitar per a tastar els plats de La Sastrería, al Cabanyal de València, dinar que va costar 168,5 euros.
D’Espai Gastronòmic Rausell de València, conegut popularment com a Rausell, en la caixa fixa del gabinet del president figura un pagament del 21 d’octubre, per import de 2.965 euros, el 2023. En el Maestral d’Alacant figuren dinars el 2023 per 133 euros el 31 de juliol i 104 euros, el 28 d’agost. El 2024, Mazón va passar tiquets d’aquest establiment alacantí per valor de 181,01 euros el 3 d’abril; 288,5 euros el 31 de juliol; 530,7 euros el 10 d’abril o 106,61 l’11 de juliol.
En la ruta gastronòmica de Mazón i el seu gabinet també apareix el Bar Guillermo, un conegut establiment de tapes d’Alacant en què es va gastar 200 euros el 14 de desembre de 2023, i La Raspa de València, una taverna situada prop de la residència del president a València, on es va gastar 219,10 euros el 14 de novembre. La Raspa és el mateix restaurant en què el cap del Consell va sopar amb la periodista Maribel Vilaplana l’11 d’octubre de 2024, dies abans de la fatídica DANA del 29 d’octubre, dia en què va repetir amb la mateixa comensal en El Ventorro.
La tertúlia gastronòmica Delicatessen
Carlos Mazón, tal com va informar aquest diari, tenia una penya gastronòmica amb altres amics empresaris i periodistes alacantins, batejada com a Delicatessen.
Durant anys van fer llargues tertúlies en diferents restaurants de la comarca de l’Alacantí. D’aquest grup van eixir les fotos del president amb un conegut empresari de la comunicació que va rebre adjudicacions tant de la Diputació d’Alacant amb Mazón de president com de la Generalitat –per a la campanya de la DANA, per procediment d’emergència– durant l’etapa de l’actual cap del Consell del PP.
Aquest grup va organitzar un sopar a Madrid, en el restaurant Sinestesia de Kiko Moya, el xef també de L’Escaleta de Cocentaina, que té dues estreles Michelin.