Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La ultraderecha global se vuelca en las elecciones europeas
Las mujeres retrasan la maternidad por la economía y por no encontrar hombres
OPINIÓN | 'Una juventud frustrada', por Enric González

Colau desencalla l'acord amb PSC i ERC per ampliar el pressupost de 2015

Gerardo Pisarello i Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona

Yeray S. Iborra

Barcelona en Comú ha arribat a un acord amb PSC i ERC per tirar endavant els pressupostos de 2016, d’aquesta manera el govern municipal desencalla una situació que havia portat el passat novembre a la suspensió de la convocatòria de la comissió d'Economia i Hisenda per la falta de suports. Finalment, el proper dimarts es discutirà la modificació de crèdit que suposarà un increment de 275 milions d’euros nets per a l’Ajuntament. Es tracta d’un as a la màniga del govern de Colau: mantenir el pressupost de 2015 prorrogat i aprovar una macromodificació del crèdit. El govern municipal s’ha decantat per una modificació pressupostària, una solució tècnica, en comptes d’un pressupost nou davant la dificultat d’aquests mesos per arribar a majories a la cambra.

Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcalde de Barcelona, ha qualificat la proposta presentada aquest divendres al vestíbul de la Sala Lluís Companys de “solvent”. A més, ha anticipat que permetrà arribar a “acords polítics”; d'aquesta manera il·lustrava Barcelona en Comú el principi d'entesa amb el Partit dels Socialistes i Esquerra Republicana, després de la incertesa d'aquestes setmanes. “Encara hi ha serrells de tancar”, asseguraven fonts dels PSC a principis de setmana. Tot i les negociacions de PSOE i Ciutadans a Madrid, BComú i PSC seguien negociant, i ara semblen haver aconseguit un principi d’acord. La portaveu adjunta del PSC a l'Ajuntament, Montserrat Ballarín, ha especificat aquest divendres que es tracta només d'un acord inicial i que “no predetermina el suport definitiu del grup als comptes”. De fet, el PSC ja estudia presentarar al·legacions si la proposta s'aprova inicialment a la comissió d'Economia del proper 22 de març.

“Nosaltres sempre hem dit que l'objectiu d'aquest govern és l'estabilitat, aconseguir un front ampli d'esquerres, obert a acordar amb la resta de forces polítiques”, ha recordat Pisarello, que sempre havia deixa clar que no portaria els números a la comissió fins que el seu grup no tingués prou recolzaments.

El govern municipal no ha concretat quins són els acords amb les forces de l'oposició, i quin serà l'encaix de les seves demandes: arribada del metro a la Zona Franca, T-16 i Pla de Barris. Però sí ha assegurat que es tracta d'un pla que permetrà que els grups progressistes se sentin “còmodes”, i que totes les parts han estat “informades”. “Es tracta d'una proposta redistributiva, que canvia la prioritat pressupostària de la ciutat: més diners per a serveis socials, habitatge i ocupació”, ha afegit Pisarello, que preveu satisfer part de les exigències de PSC i ERC. Pisarello ha remarcat que aquesta proposta mostra que hi ha polítiques “alternatives” a la ciutat, que no només no es redueix la despesa en polítiques socials sinó que s'incentiva.

Amb l’objectiu principal de la reducció de les despeses de govern, l’augment en despesa social (6%), l'augment de les inversions a la ciutat (13%, 48 milions d'euros més que al 2015) i la reducció dels interessos del pagament del deute a les entitats financeres, BComú proposa una modificació de crèdit, prevista en 366 milions d'euros, dels quals 275 serien increment net per a l'exercici de 2016.

stats