El Govern veu una “actuació irregular” d'Acciona a ATLL però no diu si tornarà a ser pública

L'informe de l'Oficina Antifrau que va destapar irregularitats en la facturació d'ATLL per part d'Acciona, una de les empreses que va guanyar la concessió, ha agafat al Govern amb el pas canviat. La intenció de l'executiu català era esperar que el Tribunal Suprem prengués una decisió definitiva sobre el recurs que va interposar la Generalitat a la sentència del TSJC que va anul·lar tota la privatització. Però l'informe d'Antifrau ha redoblat la pressió de l'oposició d'esquerres perquè ATLL torni a ser pública. En seu parlamentària, el conseller de Territori, Josep Rull, ha reconegut aquest dimecres una “actuació irregular” d'Acciona a ATLL, però ha defensat el paper dels seus antecessors ja que, al seu parer, el Govern va ser “absolutament diligent” un cop va conèixer les factures creuades d'Acciona a ATLL Concessionària.

Antifrau va concloure, a partir d'una denúncia de la CGT, que Acciona va fer servir dues de les seves filials per facturar treballs injustificats i que no comptaven amb l'autorització de la Generalitat per valor de 13,3 milions d'euros els anys 2013 i 2014. Rull ha assegurat que el Govern va detectar-los amb una auditoria i que va instar Acciona a que els aturés, i que va informar-ne a l'Agència Tributària. Antifrau també ha transmès el seu informa a la Fiscalia, cosa que no va fer el Govern.

“L'empresa operadora no va actuar de forma adequada. En el moment que tocava la Generalitat va prendre decisions com a òrgan de control”, ha defensat Rull. No obstant, el conseller no ha entrat en el fons de la qüestió: si ATLL tornarà a ser pública o no, tal i com li demanen el PSC, Catalunya Sí que Es Pot i la CUP i es va comprometre ERC al mes de setembre passat. El Govern té un mes per respondre a Antifrau. Rull ha dit que estan ultimant la resposta.

“Plantegem diversos escenaris d'actuació per parlar-ne a fons”, ha dit Rull sobre si seguirà el consell d'Antifrau i anul·larà la privatització per causa imputable a Acciona. El conseller no ha concretat quins són aquests escenaris. La magnitud de la carpeta ATLL ha obligat a intervenir al mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha assegurat que l'executiu “no té les mans lligades” amb ningú en aquest tema.

Tota l'oposició ha demanat compareixences de membres de l'executiu actual i els anteriors arran de l'informe d'Antifrau. “Tenim molt interès a comparèixer”, ha dit Rull. La fracassada privatització d'ATLL perseguirà el Govern Puigdemont com ho va fer amb el de Mas.

El diputat del PSC, Jordi Terrades, ha recordat a Rull els escàndols que envolten la privatització més gran de la història de la Generalitat, des de la seva gènesi -una concessió mal feta, tal i com va sentenciar el TSJC- a la fugida d'inversors com el banc brasiler BTG Pactual o les connexions holandeses d'ATLL. Rull ha esgrimit les tensions de tresoreria que tenia la Generalitat quan ATLL es va privatitzar el 2012. “No hi havia FLA i, per als pagaments de la Generalitat, o es prenia aquesta decisió o no hi havia recorregut”, ha dit

“La qualitat del servei no se n'ha ressentit, no hi hagut impacte en la tarifa dels ciutadans”, ha valorat Rull, al contrari que l'Oficina Antifrau, que creu que les operacions investigades poden haver servit a Acciona per incrementar les tarifes d'aigua. De fet, per fer ATLL més atractiva als inversors, setmanes abans que es privatitzés el consell d'administració de l'empresa pública va aprovar un increment del 70% en el cànon del preu de l'aigua que subministrava als ajuntaments i a altres companyies de distribució. Des que l'any 2012 s'iniciés la privatització d'ATLL, el preu de l'aigua ha pujat un 24%.

Amb tot, Rull ha reiterat que el Govern mantindrà el recurs interposat al Suprem per la sentència del TSJC que va anul·lar tota la privatització. Retirar-lo seria el primer pas perquè ATLL tornés a mans públiques.

Expedient per les irregularitats

Interpel·lat per la diputada de Ciutadans Marina Bravo, Rull ha explicat que el Govern ha obert un expedient informatiu per aclarir “l'impacte que han tingut” les irregularitats en la facturació d'ATLL detectades per Antifrau. L'executiu català vol comprovar “si les raons que ofereix Antifrau són suficients com per emprendre accions” per preservar el bon funcionament de l'organisme.

Sobre si el Govern emprendrà mesures si es confirma algun tipus d'il·legalitat, Rull ha dit: “Hem de mirar com prenem les decisions per fer-ho sense precipitar-nos i d'una manera sostenible”.