La portada de mañana
Acceder
Residencias oficiales vacías: siete comunidades pagan casas para sus presidentes
Las empresas se saltan la desconexión digital: Me han llamado hasta en el tanatorio
OPINIÓN | 'Milei insulta a España y la derecha patriótica calla', por Marco Schwartz

El Govern es contradiu sobre el suposat cens de dones que vesteixen vel integral elaborat pels Mossos

catalunyaplural.cat

Barcelona —

El Govern de la Generalitat emet veus discordants sobre la suposada base de dades que estarien elaborant els Mossos d'Esquadra sobre les dones que vesteixen el vel integral -burca o niqab- a Catalunya. Dos representants de l'Executiu van sortir aquest dimarts al pas d'aquesta informació, avançada per El Periódico: un ho va confirmar i l'altre ho va negar. En primer lloc, el portaveu del Govern, Francesc Homs, va defensar que la recollida d'informació forma part de les “tasques de la policia” i que en cap cas “vulnera cap dret fonamental”. Hores després, el conseller d'Interior i màxim responsable dels Mossos, Ramon Espadaler, va negar que s'estigués fent cap cens sobre la qüestió “ni res que se li sembli”, tot i que va afegir que la policia recull “indicadors” que podrien assenyalar “processos de radicalització”, un dels quals seria segons la policia l'ús d'aquesta peça de vestir rigorista.

La informació d'El Periódico revelava que agents dels Mossos de les diverses unitats tenen encomanat d'informar a nivell intern de cada persona que localitzen vestint el vel integral. La intenció de la policia seria saber el número de dones que utilitza burca o niqab, a quina zona viuen i, si fos possible, qui són, encara que en cap cas es dirigeixen a la persona en qüestió per identificar-la. Això sí, un cop registrades la intenció es analitzar el context en què viuen i veure si pateixen “dinàmiques de submissió”, en terminologia policial.

Preguntat per l'existència d'aquest registre, en acabat del Consell Executiu, el portaveu del Govern i conseller de la Presidència Francesc Homs ho va confirmar. Homs va justificar que els Mossos elaboren aquesta llista en el marc de les funcions de qualsevol policia, sense vulnerar els drets fonamentals: “El que es fa és un seguiment per part dels Mossos de tots aquells indicadors que aïllats no suposen res, però que com a element d'evaluació poden donar alguna orientació”.

Després d'Homs va sortir al pas de les informacions el conseller Espadaler, responsable últim de les activitats de la policia, que va negar rotundament l'existència de tal base de dades ni de res semblant. “El que fa la policia catalana en l'àmbit dels radicalismes, tal com fan totes les policies europees, és una relació d'indicadors que podrien assenyalar-nos processos de radicalització”, uns indicadors entre els quals hi figuraria l'ús del burca o nicab. Espadaler va alertar que hi ha un “risc objectiu” de radicalització en els àmbits islàmics a Catalunya, i va deixar clar que el recull d'indicadors respon a l'obligació dels Mossos “d'estar atents”.

Cal recordar que el Parlament de Catalunya va aprovar una moció proposada per CiU que instava el Govern a prohibir l'ús del vel integral als espais públics. Els convergents van tirar endavant la moció amb el suport de PP i Ciutadans, davant la negativa d'ICV-EUiA i CUP i l'abstenció d'ERC.