La portada de mañana
Acceder
La ultraderecha global se vuelca en las elecciones europeas
Las mujeres retrasan la maternidad por la economía y por no encontrar hombres
OPINIÓN | 'Una juventud frustrada', por Enric González

La figura del puter, a examen en el I Congrés Internacional sobre la Tracta de Dones de la Universitat Miguel Hernández

La tracta de dones i xiquetes amb finalitats d’explotació sexual i la prostitució en el sentit més ampli formen part d’un mateix fenomen que no seria possible sense el puter. Feministes, activistes i organitzacions en defensa dels drets humans han començat a fer passos cap a la visibilització dels homes consumidors com a origen del problema i, al seu torn, com a part de la solució. Seguint aquesta línia, el món acadèmic s’hi suma i la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH) acollirà el primer congrés que aborda la figura del ‘puter’. 

Amb el títol de I Congrés Internacional de Violència de Gènere; la Tracta de Dones i Xiquetes amb Finalitats d’Explotació Sexual, l’Aula Magna de l’edifici Altabix serà el punt de trobada d’una sèrie de xarrades des de dimecres fins divendres “amb la intenció de sensibilitzar i donar a conéixer la realitat d’aquest fenomen que està instal·lat en els nostres pisos i carreteres”, explica María Jesús Navarro, presidenta del comité que organitza l’esdeveniment.

Aquesta docent avança que una de les “qüestions obligatòries” que eixirà en les ponències serà: Per què els homes se’ls educa creient-se en el dret de consumir els cossos de les dones? I per què les dones no? “És important la veu dels homes, perquè un 40% d’ells reconeix haver consumit prostitució, però en realitat el percentatge és més alt, perquè es consumeix més del que es diu”, afirma Navarro. “És per això que ens preguntem, on està el 50% que no en consumeix i ho rebutja? Per favor, que parlen, perquè només es manifesten els que sí que en consumeixen a través del patriarcat, que t’ho justifica al·legant que és una necessitat”, afig.

D’aquesta manera, hi participaran organitzacions com ara Metges del Món, que presentarà la campanya acabada de crear ‘Jo no sóc puter’, l’objectiu de la qual és donar protagonisme als homes que entenen la prostitució i l’explotació sexual de dones com altres formes de violència de gènere. També hi intervindran l’Asociación de Hombres por la Igualdad de Género AHIGE i l’Asociación Círculos de Hombres en una taula redona precedida per la ponència del professor Octavio Salazar, autor, entre altres, del llibre El hombre que no deberíamos ser.

Altres dels vessants que abordarà aquest congrés –organitzat pel Grup d’Investigació Economia, Cultura i Gènere (ECULGE) de la UMH, la Unitat d’Igualtat, el Centre d’Investigació d’Estudis de Gènere (CIEG) i els ajuntaments d’Elx i Oriola– és el de les dones com a víctimes de la tracta, terme que María Jesús Navarro corregeix com a “supervivents”. “Afortunadament moltes d’elles van eixint d’aquesta xacra considerada pura esclavitud del segle XXI i ningú com elles per a explicar-nos la realitat, comprendre-la i sensibilitzar-nos per fer alguna cosa”, prossegueix. Sobre això, es podrà escoltar les responsables d’Adoratrices, Proyecto Esperanza, una organització que ofereix suport integral a les dones explotades a qui ajuden a integrar-se en la societat, o a l’Asociación para la Prevención, Reinserción i Atención a la Mujer Prostituida (APRAMP).

Així mateix, per a conéixer la realitat de la tracta de dones i xiquetes el I Congrés Internacional també comptarà amb la participació de la cineasta i actriu Mabel Lozano, autora del llibre El proxeneta, convertit en documental. Lozano s’ha valgut d’un testimoni penedit que revela com és el negoci de la prostitució des dels orígens.

En aquest sentit, Navarro recorda que les xarxes de captació arriben fins a les dones estrangeres enganyades que creuen que venen a Espanya a treballar d’una altra cosa. Una part d’elles procedeixen d’Amèrica Llatina, un enclavament que coneix bé Teresa Ulloa, directora de la Coalición Regional contra el Tráfico de Mujeres y Niñas a América Latina i el Carib i que oferirà la conferència inaugural del dimecres 17.

Abolicionisme

L’abolició de la prostitució és unes altres de les qüestions d’actualitat que eixiran a relluir en les jornades de la UMH després que el Govern de Pedro Sánchez es mostrara partidari de prohibir-la. Prendrà el testimoni l’associació abolicionista Ellas, partidària d’exigir a l’Estat “el final del sistema prostituent” i tancarà el congrés la professora de sociologia de gènere i directora del Centre d’Estudis Feministes de la Universitat de la Corunya, Rosa Cobo, amb una ponència que titulada “Prostitució i pobresa en el capitalisme del segle XXI”.

Exposició

El I Congrés Internacional de Violència de Gènere, la Tracta de Dones i Xiquetes amb Finalitats d’Explotació Sexual es completa amb l’exposició de l’Institut de la Dona “No sigues còmplice”, que denuncia les situacions de tràfic d’éssers humans a Espanya.

La mostra, que ja està oberta al públic, consta d’una sèrie de panells informatius sobre les fases (captació, transport i exportació), les causes i les conseqüències de la tracta, a més de posar de manifest els factors de vulnerabilitat de les víctimes. Podrà visitar-se en el vestíbul de l’edifici Altabix del campus d’Elx fins al divendres 19 d’octubre.