Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Federació de Municipis de Catalunya destitueix el seu secretari general Adolfo Moreno

L'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos (a la dreta), compareix al TSJC pel cas Mercuri

elDiario.es Catalunya

La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) ha anunciat aquest divendres la destitució del seu secretari general, Adolfo Moreno, arran de la revelació que 44 alcaldes haurien cobrat sobresous irregulars de la Federació. El comitè executiu de l'entitat ha rebutjat la dimissió de Moreno perquè ha preferit destituir-lo. Ara, asseguren que obriran una investigació interna i apunta que els alcaldes implicats, a diferència del secretari general, no han conegut fins aquest dilluns que estaven sota sospita.

La Fiscalia Anticorrupció, per la seva banda, demanarà que els 44 alcaldes siguin citats a declarar com a imputats. La citació, si s'acaba acomplint, s'aplaçaria fins a passat l'estiu, al mes de setembre.

L'objectiu de la fiscalia és comprovar si el sistema per pagar dietes de la Federació es trobava dins la legalitat, ja que assignava una quantitat fixa, que no sempre es justificava, als alcaldes en concepte de dietes o desplaçaments, almenys durant els anys 2011 i 2012. Alguns alcaldes ja han declarat que rebien aquestes dietes com si es tractés d'un sou fix i la justícia haurà d'aclarir si aquest procediment és legal.

Revelació de l'acusació popular

Els noms i assignacions dels 44 alcaldes els ha revelat aquest dijous la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, acusació popular en el cas Mercuri sobre presumptes irregularitats a l'Ajuntament de Sabadell. La suposada irregularitat es va donar a conèixer arran d'una interlocutòria del jutge, del passat 18 de juny, que va obrir una peça separada per investigar el cas, tenint en compte que l'alcalde de Sabadell era president de la Federació, i va ser qui més diners va cobrar de l'entitat: més de 23.000 euros durant els dos anys investigats per la policia.

En la interlocutòria, el jutge considera que hi hauria indicis de malversació de fons, per incompatibilitat de sous públics. En alguns casos, per evidenciar que es tractava de “sous encoberts” més que no pas de compensacions econòmiques per la feina feta, els Mossos d'Esquadra constaten que alcaldes de l'àrea metropolitana de Barcelona -on se celebraven les reunions- podien cobrar més en desplaçaments que d'altres de zones més allunyades.

Els alcaldes retornaran els diners

Un degoteig d'alcaldes esquitxats per aquesta suposada irregularitat ha comparegut als mitjans de comunicació per expressar la seva perplexitat davant les investigacions, i per assegurar que desconeixien que aquestes assignacions poguessin ser il·legals. És més, han subratllat que pensaven que els diners cobrats responien a la seva tasca dins l'organisme, i que no podien sospitar que fossin irregulars perquè els declaraven a Hisenda.

Tot i així, a mig matí els alcaldes de CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA han exposat que reintegraran els diners a la Federació de manera cautelar fins que s'esclareixi la situació. Alguns d'ells han volgut anar més enllà i, subratllant la seva innocència, han assenyalat la cúpula de la Federació la responsable del sistema de repartiment de dietes.

Etiquetas
stats