Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Residencias oficiales vacías: siete comunidades pagan casas para sus presidentes
Las empresas se saltan la desconexión digital: Me han llamado hasta en el tanatorio
OPINIÓN | 'Milei insulta a España y la derecha patriótica calla', por Marco Schwartz

El Govern aprova la pròrroga pressupostària que suposa una retallada de 2.000 milions

Mas no serà a la Via Catalana però dóna llibertat als seus consellers.

catalunyaplural.cat

Barcelona —

En el seu primer Consell Executiu després de l'aturada estiuenca, el Govern de Catalunya ha aprovat la ja anunciada pròrroga dels pressupostos del curs passat, amb la qual ve funcionant aquest 2013. La Generalitat ha d'adaptar els comptes prorrogats a l'objectiu del dèficit autoritzat pel govern central, del 1,58% del PIB, de manera que ha de retallar la despesa respecte al curs anterior al voltant de 2.000 milions d'euros, segons ha confirmat el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, després de la reunió. Del total de la rebaixa, durant el curs ja s'ha reduït la despesa per valor de 1.681 milions, de manera que només faltaria culminar la retallada.

“És una reducció excessiva”, ha reconegut Mas-Colell, que ha assegurat que els “sap greu” manejar aquestes xifres, tot i que ha culpat l'Estat de no ser just amb el repartiment del compliment del dèficit. Aquest mes de juliol, l'executiu central va accedir a relaxar aquest objectiu del 1,2% fixat fins al 1,58%, però encara queda lluny del 2% reivindicat pel Govern d'Artur Mas.

En el capítol 1, el de personal, es mantindran els ajustos en despesa de personal efectuats l'any passat, com la retirada de la paga extra als funcionaris. Però Mas-Colell ha promès que, en circumstàncies “puntuals”, es faran modificacions per garantir el normal funcionament de “els serveis públics essencials”.

El passat 6 d'agost, el president català, Artur Mas, va explicar que, d'haver obtingut un dèficit mínim del 1,8% del PIB, hauria elaborat un projecte de pressupostos per a aquest any, però que aquest 1,58% era un objectiu massa restrictiu per plantejar elaborar uns nous comptes.

En qualsevol cas, el govern de Mas, que des de 2010 no ha començat mai l'any amb pressupostos dissenyats per a exercici en curs, té l'atenció posada en la preparació dels pressupostos de 2014, uns comptes que el president català es va comprometre a presentar “a finals d'octubre ”o“ principis de novembre”.

D'altra banda, Mas-Colell ha anunciat que enviarà un requeriment al Ministeri d'Hisenda, de cara als pressupostos de 2014, perquè la Generalitat sigui “compensada” per no poder introduir un impost als dipòsits bancaris, amb el qual comptava recaptar 500 milions d'euros, ja que el Tibunal Constitucional va suspendre la seva aplicació.

Artur Mas no participarà a la Via Catalana i dóna llibertat als consellers

El president de la Generalitat, Artur Mas, no participarà en la cadena humana per la independència, encara rebrà a una delegació dels seus promotors, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per demostrar que el Govern català dóna suport a la iniciativa. Així ho ha explicat el portaveu del Govern, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu. “Aquesta iniciativa empeny el procés”, ha valorat Homs, que ha afegit que, com ja van fer durant el passat 11 de setembre, el Govern donarà llibertat d'elecció als consellers perquè decideixin si volen anar o no a la denominada Via Catalana. “És important que cadascú ocupi el seu paper”, ha dit Homs.

L'ANC va demanar dijous passat per carta al president que assistís a la cadena, així com la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, i als líders dels principals partits que donen suport a la consulta sobiranista. El president, però, es limitarà a rebre als representants de l'ANC el mateix dia 11. Per aclarir dubtes, el conseller Homs ha sentenciat que el suport del Govern a la cadena està “més clar que l'aigua”.

Etiquetas
stats