eldiario.es

9

Carles Arnal

Biólogo, exdiputado autonómico por Compromís.

  • Reacciones a sus artículos en eldiario.es: 0

Jo sóc el millor analista polític del món

Jo no. Però molta, molta gent, sembla sentir-se així, almenys aquests dies post-electorals.

Si repassem articles i opinions de premsa, internet, xarxes socials, televisió i ràdio, trobarem aquests dies centenars, fins i tot milers, de persones que pretenen explicar de manera molt simple, de fet excessivament simplista, coses que són complexes, molt complexes, sense més aval que el “morro” que hi posen o el fet que ningú no els discuteix, o si els discuteixen, els qui ho fan són tan atrevits, imprudents i indocumentats com ells mateixos.

Seguir leyendo »

¿Por qué las derechas no harán nada importante por el mundo rural?

Resulta curioso que las derechas, bien sea la popular, la ciudadana o la vociferante, presuman de ser defensoras del mundo rural, aportando como muestras su defensa de la caza o de la tauromaquia.

Pero si analizamos el tema con un poco de atención y seriedad veremos que hay argumentos sólidos para no creerse tamaño interés, tan castizo como poco útil. Todo lo contrario, las políticas de las derechas no benefician a los habitantes del mundo rural, al menos en temas importantes, relacionadas con la economía, el bienestar y la calidad de vida, aunque tal vez tengan éxito en el plano de las emociones y las fábulas.

Seguir leyendo »

El conte de la vaca forestal

S’en recorden del conte de la xicona que portava un cànter de llet i feia atrevits càlculs de com prosperaria venent llet, invertint en vaques, venent més llet, comprant més vaques i finalment trencant el cànter? Ara hi ha una sèrie de personatges que repeteixen el conte, però amb la biomassa forestal, en comptes de la llet. Fan projectes i càlculs fabulosos invocant la biomassa forestal com si fora la panacea que cura tots els mals i fan promeses de desenvolupament econòmic, llocs de treball, progrés i benestar... i al final es trenca el projecte. Són els promotors del projecte europeu LIFE ECOGLAUCA i aquest és el seu conte.

En abril de 2017 la Comissió Europea va rescindir anticipadament un projecte que rebia fons econòmics del programa LIFE, anomenat Ecoglauca, promogut per un consorci de 7 ajuntaments liderats pel d’Énguera. Com a conseqüència, la CE reclama als ajuntaments el retorn dels diners avançats. El projecte es va presentar al 2014, amb l’intenció de concloure’l a finals del 2017, però ja des del primer moment la CE va advertir que els informes presentats eren de baixa qualitat i que hi havia una llarga llista d’aspectes a modificar o millorar. També s’advertia, i l’advertiment va anar repetint-se cada vegada amb més intensitat, que si no es milloraven els informes i corregien les deficiències no podria haver-hi una bona avaluació i hi havia risc de cancel·lació anticipada, com finalment ha passat.

Seguir leyendo »

La ressurrecció dels dinosaures de formigó

Semblaven morts i enterrats, però només estaven esperant el seu moment per tornar a invadir el País Valencià. De manera sobtada, al final d’aquesta legislatura de canvi i progrés. Durant l’estiu, aprofitant la xafogor i la relaxació pròpies de l’estació. La premsa ens ha sorprès amb un seguit d’aparents difunts que ara ressusciten, al calor de la suposada reactivació econòmica.

Enormes dinosaures de formigó que semblaven haver mort, esclafats pel seu propi pes i per la desmesura del seu contrasentit, ara treuen el cap des dels seus amagatalls i obren la boca reclamant aliment per a posar-se de nou en marxa.

Seguir leyendo »

Incendios y argumentos “ad hominem”

El pasado dia 20 este diario publicó un interesante artículo (Cuando los alarmistas son los otros) del Sr. Eduardo Rojas, Decano del valenciano colegio de Ingenieros de Montes, que parece querer argumentar contra un artículo mío, publicado anteriormente, titulado Alarmistas incendiarios.

Los argumentos conviene rebatirlos (o no) con otros argumentos, pero, a ser posible, con argumentos referidos a los temas que han originado el debate y no referidos A LA PERSONA que los presentó. A la técnica de intentar desmontar los argumentos de alguien con consideraciones sobre quien los hizo, en vez de entrar a fondo en los temas a rebatir, se denomina justamente así: “ad hominem” y está caracterizada como una modalidad de las falacias más habituales.

Seguir leyendo »

Alarmistas incendiarios

En diferentes medios de comunicación han aparecido artículos sobre los graves incendios de este verano. Algunos han alcanzado cotas sorprendentes y tremendistas (*) que parecían echar más leña al fuego, acompañando las noticias sobre grandes incendios en la Europa mediterránea y en otras áreas alejadas donde los incendios resultan casi inauditos.

No pretendo relativizar ni quitar un ápice de importancia a la gravedad de los incendios forestales, en nuestras latitudes ni en otras más alejadas, pero si quiero abogar por un análisis más meditado y alejado de las pinturas apocalípticas y a veces morbosas que ahora abundan. Aclaro que, estoy afincado en el País Valenciano y me he dedicado, desde hace más de 40 años, a estudiar y luchar contra los incendios desde la vertiente social, voluntarista y ecologista. Además, también en el campo científico y político, conozco algo del problema; soy doctor en biología, con una tesis sobre adaptaciones climáticas de los bosques mediterráneos, y he sido diputado en las Cortes Valencianas y asesor en los inicios del nuevo gobierno del cambio político valenciano, en la Conselleria de Medi Ambient.

Seguir leyendo »

Respectem als porcs (Amb motiu de la recent excarcelació dels membres de la Manada)

Amb massa freqüència quan volem insultar a determinades persones les qualifiquem de porcs. Açò és un abús intolerable contra aquests animals, tan dignes com els qui més, com els humans, almenys. A banda, el prejudici de que els porcs són animals bruts i poc acurats amb la higiene és un artefacte mental, absolutament fals, que resulta de la manca de coneixement del modus de vida natural d’aquesta espècie.

Si ara, en les actuals condicions de vida (o de mort) de les explotacions porcines industrials apareixen aquests animals bruts, malalts, coberts d’excrements,… no és culpa seua, sinó nostra (dels humans en general i en particular dels responsables d’aquestes explotacions) que engabiem a aquests pobres sers en condicions horroroses que no són les naturals. Unes condicions com les que va denunciar Jordi Évole fa un temps en un dels seus programes, i que també han aparegut en revistes de divulgació científica tan prestigioses com Investigación y Ciencia (versió en castellà de Scientific Americain), així que m’estalviaré les concrecions.

Seguir leyendo »

Els orangutans som nosaltres

En les auto-denominades xarxes socials ha circulat profusament un vídeo que diuen “viral” en el que veiem un orangutan plantant cara a una gran excavadora, agafant-se a la pala de la màquina. Veure aquestes imatges em van commoure, i vaig plorar de ràbia, impotència i desesperació.

El nostre germà orangutan s’enfrontava, nu, desvalgut i desesperat, a la màquina que acabava de destrossar tot el seu entorn, la selva tropical de l’illa de Borneo, on ell vivia; destrossant-li el seu món, per fer plantacions a fi d’obtenir oli de palma, un oli que ajudarà a destrossar la salut dels consumidors de tot el planeta.

Seguir leyendo »