Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Ester Quintana declara davant del tribunal: “Vaig veure un Mosso amb una arma gran”

Ester Quintana arribar al tribunal a declarar

elDiario.es Catalunya

“Recordo dues detonacions. Venien d'on estaven les furgonetes. Va ser com un 'pum', 'pum' i no recordo molt més”. Així s'ha expressat Ester Quintana davant el tribunal que jutja dos Mossos d'Esquadra per haver-li rebentat un ull durant la jornada de vaga general del 14 de novembre de 2012. Quintana ha assegurat que aquell dia va veure com un Mosso “amb una arma gran” baixava d'una furgoneta policial en marxa.

L'acusació de Quintana demana nou anys de presó i d'inhabilitació pel sotsinspector i l'escopeter dels Mossos per un delicte de lesions amb pèrdua de membre principal. En la seva declaració davant la secció tercera de l'Audiència de Barcelones. Quintana ha reiterat que en el moment en què va rebre l'impacte no hi havia aldarulls a la zona, tal i com van tornar a demostrar els vídeos revelats durant la primera sessió del judici d'aquest dilluns.

La inexistència de disturbis és una de les claus per demostrar penalment que l'actuació dels Mossos aquell 14 de novembre va ser desproporcionada. “Recordo gent parlant, no es veia cap aldarull. No hi havia situacions de conflicte”, ha afirmat Quintana davant del tribunal. Després, segons el relat de Quintana, “va arribar gent corrent” des de plaça Catalunya, i Quintana i el seu company van avançar també Passeig de Gràcia amunt.

“Lluís [el company que anava amb Quintana aquella nit] em va dir que no corregués, que estigués tranquil·la, que no passava res”, ha afegit Quintana. Va ser llavors, malgrat l'absència de disturbis, quan van aparèixer tres furgonetes dels antiavalots dels Mossos a la cruïlla entre Gran Via i Passeig de Gràcia. “No vèiem sortida en cap dels carrers”, ha explicat Quintana, per la qual cosa van decidir tornar Passeig de Gràcia avall cap al carrer Casp en sentir “por” per l'aparició de les furgones.

S'arriba llavors al moment clau d'aquest judici, l'impacte a l'ull de Quintana. “Quan estava creuant la calçada em vaig girar per veure si veia el Lluís, vaig veure els policies que eren al xamfrà i vaig rebre l'impacte”, ha declarat Quintana. “Lluís, Lluís, que m'han donat”, va ser la reacció de Quintana, segons el seu relat.

La defensa dels Mossos acusats sosté que van ser altres agents els que van disparar. I en la sessió d'aquest dimarts ha intentat sembrar dubtes en el relat de Quintana i els altres testimonis. L'objectiu és que el tribunal no pugui determinar que van ser els acusats els que van participar en la mutilació de Quintana, i per tant els exculpi.

També tindran importància a l'hora de dictar sentència les proves pericials mèdiques i balístiques que es presentaran l'última setmana del judici, abans que el 27 d'abril declarin els dos Mossos acusats.

Els testimonis avalen que no hi havia disturbis

Els set testimonis, a més de Quintana, que han declarat aquest dimarts han avalat la tesi que a la zona no hi havia incidents quan els Mossos van disparar. Fins aquí. A l'hora de concretar el nombre de trets o furgonetes que hi havia a la zona, no hi ha hagut unanimitat.

L'home que acompanyava Quintana, Lluís Cabot, ha estat el més contundent i ha afirmat que la imatge que té d'aquell dia “és d'Ester ferida i un agent disparant a pocs metres amb la font darrere [és a dir, a la cruïlla entre Gran Via i Passeig de Gràcia”]. Per contra, els testimonis d'altres companys de Quintana, una periodista i dels conserges dels edificis i les botigues pròximes no han coincidit ni en la quantitat ni el moment dels trets, si bé han reiterat que la zona estava tranquil·la.

Felip Puig no va trucar Quintana

La Generalitat ha reconegut la seva responsabilitat en els fets i va indemnitzar el setembre passat a Quintana amb 261.000 euros. No obstant això, el Govern manté que no va ser una bala de goma l'objecte policial que va ferir Quintana. Aquest dimarts, Quintana ha explicat que la conselleria d'Interior no es va posar en contacte amb ella fins que Ramon Espadaler va ser nomenat conseller, a finals de 2012. D'això es dedueix que Felip Puig, titular d'Interior en el moment dels fets, no es va posar en contacte amb ella.

Segons el seu relat, Espadaler li va trucar per telèfon i li va dir que li sabia “molt greu” el que li havia passat, però que la seva “posició institucional” li impedia dir-ho públicament. Quan, després d'Espadaler, Jordi Jané va assumir la conselleria d'Interior, també va trucar per telèfon Quintana, es va reunir amb ella personalment i li va demanar disculpes.

Conseqüències físiques i psicològiques

Com a conseqüència de l'impacte d'una bala de goma, Quintana va perdre l'ull esquerre. La mateixa nit de l'agressió va haver de ser operada d'urgència. Després s'ha sotmès a cinc operacions més per reconstruir-li la zona ocular. A més de la pèrdua de la visió de l'ull esquerre, Quitana patirà un deteriorament prematur del seu ull dret. També ha perdut sensibilitat al pòmul esquerre i pateix dolors per obrir la mandíbula i mastegar.

Les conseqüències no són només físiques: Quintana ha estat diagnosticada d'estrès posttraumàtic i a dia d'avui segueix sota tractament psicològic. Arran de la lesió, la Seguretat Social va reconèixer la incapacitat permanent total a Quintana per les seves ocupacions habituals.

L'acusació de Quintana, la Fiscalia, el jutge instructor i els informes realitzats durant la fase d'instrucció coincideixen que va ser una bala de goma la que va impactar a l'ull de Quintana. Mentre que la Fiscalia creu que el tret va ser imprudent i demana dos anys de presó, l'acusació particular sosté que va ser voluntari i per això demana més presó.

Per contra, les defenses dels Mossos sostenen que els acusats van ordenar disparar i disparar tan sols salves (trets sense projectil que només fan soroll). A més, intentaran demostrar que va ser un projectil de 'foam' i no una bala de goma el que va provocar les lesions a Quintana. Com els agents que s'asseuen a la banqueta no manejaven pistoles de 'foam', les defenses demanen l'absolució. El cap dels Mossos es va alinear amb aquesta tesi aquest dilluns i, en un intent de pressionar el tribunal, va qüestionar la mutilació per bala de goma, si bé sí que va admetre que va ser causada per una actuació policial.

Etiquetas
stats