El PSUCviu assumeix la defensa del federalisme com a eix del seu quinzè Congrés

Siscu Baiges

Barcelona —

“Per una Catalunya obrera, popular i solidària: per la república federal”. Aquest és el lema del quinzè congrés del PSUCviu, tal i com han anunciat Albert Miralles, membre de l’executiva de l’organització, i José Luis Centella, diputat d’Izquierda Unida i secretari general del Partit Comunista d’Espanya.

Miralles va destacar en la presentació del Congrés aquesta aposta per la república federal i va afirmar que “no és veritat que no hi hagi federalistes a Catalunya i a Espanya. Cada vegada hi ha més forces polítiques que aposten per un model federal. És una opció que és més possible que mai”. Per la seva part, el secretari general del PCE va dir que “els ciutadans de Catalunya i Espanya comparteixen els mateixos problemes: atur, corrupció, precarietat. A Catalunya aquests problemes es deuen en gran part al seu propi govern, no a la resta dels espanyols. Cal reivindicar els valors de l'antic PSUC per construir una Catalunya obrera, popular i solidària. Això només es pot donar en el marc d'una república federal”.

La presentació del congrés del PSUCviu, que tindrà lloc els dies17 i 18 de gener, va coincidir amb la presentació del manifest “Les esquerres transformadores a l’hora del canvi polític”, firmat per una cinquantena de dirigents polítics i sindicals, professors universitaris, periodistes, i professionals diversos. Aquest manifest va ser llegit en un acte que el PSUCviu va convocar la tarda de divendres a la nau Ivanow per l’ex-dirigent sindical Pedro López Provencio.

En aquest manifest, els firmants dels quals va llegir, un per un, el secretari general de l’organització Alfred Clemente, es llegeix: “Contra el centralisme reaccionari i contra els separatismes conservadors afirmem el projecte d’una Espanya federal, a la vegada reivindicació històrica de les esquerres i  projecte d’un futur nou. Només l’horitzó d’un federalisme plurinacional i solidari, capaç de reconèixer les diferències i de tractar-les com un bé comú, mitjançant instruments adequats de coordinació i solució de conflictes, pot acompanyar un projecte polític transformador, per una nova organització social i política basada en la llibertat, la igualtat i la fraternitat”.

Entre els firmants d’aquest manifest hi ha el degà de Ciències Polítiques de la UAB i vicepresident de Federalistes d’Esquerres, Joan Botella, l’ex-secretari general de CCOO José Luis López Bulla, els historiadors Higinio Polo i Ferran Gallego, el periodista Carlos Pastor, l’ex-diputat del PSUC al Congrés Antoni Montserrat, l’ex-secretari general del PCE Paco Frutos, la feminista Lidia Falcón, el tinent d’alcalde de Viladecans, José Luis Atienza, d’ICV, i altres regidors d’aquesta organització o del PSC.

La Tercera Via creix

A la mateixa hora que es presentava el quinzè congrés del PSUCviu es donava a conèixer públicament l’associació “La Tercera Via: diàleg i acord”, al saló del Tinell davant unes tres-centes persones. Aquesta nova associació, presidida pel jurista Mario Romeo, eludeix l’ús de la paraula “federalista” en el seu manifest, però és evident que es mou en un terreny molt proper. A la presentació d’aquesta Tercera Via hi van assistir destacats dirigents socialistes, com l’ex-president de la Generalitat José Montilla, l’ex-primer secretari del PSC, Pere Navarro, o el candidat a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, i també polítics d’Unió Democràtica com l’ex-senador Jordi Casas o l’ex-conseller de Treball Ignasi Ferreres.

“No som independentistes, però tampoc no som antiindependentistes; no som unionistes, però tampoc antiunionistes: som catalanistes, amb el desig de veure reconeguda la identitat nacional de Catalunya, com la llengua i la cultura, i que es resolgui el tema del finançament, però sense cap ganes de trencar res”, va dir el periodista Jordi García Soler, en la seva intervenció en un acte que va moderar el també periodista Xavier Sardà, que sí que va utilitzar el terme “federalisme” al llarg del mateix.

Creix, doncs, l’espai federalista o intermedi entre independentistes i unionistes. La posada de llarg d’aquesta opció va tenir lloc el 8 de novembre de 2012, al teatre Goya de Barcelona, on es va presentar una Crida a la Catalunya Federalista d’Esquerres, avalada per 2.600 signatures. D’aquí en sortiria l’associació Federalistes d’Esquerres, que es va fundar el juliol de 2013 i es va presentar públicament dos mesos després. El seu president, Manuel Cruz, es contava entre els assistents a la presentació de “La Tercera Via: Diàleg i Acord”.

D’altra banda, a més de l’aposta federal del PSC i del considerable nombre de militants federalistes que aporten ICV, inclòs el seu coordinador Joan Herrera, i EUiA, l’emergent Podem també ha mostrat darrerament la seva sintonia amb la visió federalista de l’Estat.