La portada de mañana
Acceder
Residencias oficiales vacías: siete comunidades pagan casas para sus presidentes
Las empresas se saltan la desconexión digital: Me han llamado hasta en el tanatorio
OPINIÓN | 'Milei insulta a España y la derecha patriótica calla', por Marco Schwartz

El Govern valencià insta 13 col·legis a canviar els seus noms franquistes, de Primo de Rivera a Villar Palasí

Fins a 13 col·legis valencians d'educació infantil i primària hauran de canviar els seus noms relacionats amb el franquisme. Formen part dels més de 80 centres escolars d'Espanya en els quals es conserven denominacions de la dictadura. La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, que dirigeix Vicent Marzà, ha enviat unes instruccions en què insta aqueixos centres docents a iniciar el procediment per a retirar noms com a Primo de Rivera, López Rosat, Vicente Mortes o Villar Palasí del mapa de centres educatius públics.

El Govern valencià compleix així una resolució aprovada al gener en les Corts Valencianes que l'emplaçava a dirigir-se “als centres educatius públics de la Comunitat Valenciana que encara tenen nom de persona, lloc o fet que estiga relacionat amb l'alçament militar del 1936, la guerra civil i/o la repressió de la dictadura franquista” perquè complisquen la Llei de Memòria Històrica del 2017 i els substituïsquen.

Els centres afectats són, en la província de València, els col·legis d'educació infantil i primària amb el nom de Villar Palasí a València, Sagunt, Quart de Poblet, Paterna i Burjassot; el Vicente Mortes de Paterna i López Rosat i General Urrutia de València. També ho són, en la província d'Alacant, el Villar Palasí d'Oriola, els col·legis Primo de Rivera de Crevillent i Callosa de Segura i els centres escolars José María Paternina de Calp i Daya Nueva.

Si Primo de Rivera va ser el fundador de la Falange i el General Urrutia un dels militars revoltats contra la República que arribaria a ser capità general de València en els anys cinquanta, Villar Palasí va ser ministre d'Educació en el franquisme; López Rosat, alcalde de València entre 1969 i 1973; Vicente Mortes, ministre de l'Habitatge en aqueixos mateixos anys, i José María Paternina, militar i governador civil d'Alacant en els anys quaranta.

Les instruccions de la Conselleria d'Educació insten els centres educatius a “realitzar el procediment corresponent al canvi de denominació”, que exigeix la seua aprovació pel consell escolar de centre i el consell escolar municipal o, en defecte d'això, el ple de l'Ajuntament.

La intenció de la Generalitat, segons el departament del conseller Marzà, és que es decidisca la retirada de les denominacions franquistes i facilitar l'elecció de “noms consensuats” per als col·legis afectats.