eldiario.es

9

Síguenos:

Boletines

Boletines

Adolf Beltran

Periodista de eldiario.es, exjefe de sección de El País en la Comunidad Valenciana. Autor de novelas como 'Estribord' (2015) y de ensayos como 'Els temps moderns. Societat valenciana i cultura de masses al segle XX (2002). Columnista político en el periódico 'Levante-EMV'.

.

  • Reacciones a sus artículos en eldiario.es: 3032

Un hospital públic que no era La Fe va revisar Zaplana la nit de la detenció i va dir que no hi havia risc per a la seua vida

Donada la seua naturalesa i el fet que contenen dades personals, els informes es van incorporar al sumari "en sobre tancat" al qual només té accés "l'òrgan instructor o tribunal que puga conéixer de cada extrem de la causa". Però tant el fiscal anticorrupció com la jutgessa del cas Erial es van remetre en els seus escrits a un informe mèdic rebut de l'hospital públic Doctor Peset, de València, per a denegar a Eduardo Zaplana la llibertat després de ser detingut el 22 de maig de 2018.

L'advocat de l'expresident de la Generalitat Valenciana i exministre del PP -imputat per blanqueig de capitals, suborn, prevaricació, malversació de cabals públics, tràfic d'influències, frau en la contractació, delicte fiscal, falsedat documental, associació il·lícita per a delinquir i grup criminal- va al·legar el "greu estat de salut" i el "risc de mort" de Zaplana per a demanar-ne la llibertat immediata o, subsidiàriament, l'arrest domiciliari. I va aportar un informe del seu metge a l'hospital públic La Fe que recollia el diagnòstic de leucèmia aguda mielobàstica i les potencials "complicaciones greus" que el situaven en "alt risc".

Seguir leyendo »

Un hospital público revisó a Zaplana la noche de su detención y dijo que no había peligro para su vida

Dada su naturaleza y el hecho de que contienen datos personales, los informes se incorporaron al sumario "en sobre cerrado" al que solo tiene acceso "el órgano instructor o tribunal que pueda conocer de cada extremo de la causa". Pero tanto el fiscal anticorrupción como la jueza del caso Erial se remitieron en sus escritos a un informe médico recibido del hospital público Doctor Peset, de Valencia, para denegar a Eduardo Zaplana su libertad tras ser detenido el 22 de mayo de 2018.

El abogado del expresidente de la Generalitat Valenciana y exministro del PP -imputado por blanqueo de capitales, cohecho, prevaricación, malversación de caudales públicos, tráfico de influencias, fraude en la contratación, delito fiscal, falsedad documental, asociación ilícita para delinquir y grupo criminal- alegó el "grave estado de salud" y el "riesgo de muerte" de Zaplana para pedir su libertad inmediata o, subsidiariamente, el arresto domiciliario. Y aportó un informe de su médico en el hospital público La Fe que recogía el diagnóstico de leucemia aguda mielobástica y las potenciales "complicaciones graves" que lo situaban en "alto riesgo".

Seguir leyendo »

Zaplana va alertar des de l’hospital el seu testaferro que un informe del cas Odebrecht havia destapat el seu compte a Andorra: “Debemos hablar”

El 12 de març de 2018, dos mesos i mig abans de l’operació Erial, en què tots dos serien detinguts, Eduardo Zaplana va cridar el seu testaferro, Joaquín Barceló, perquè anara a visitar-ho a l’hospital La Fe, de València, on era atés per un episodi de febra alta en la seua condició de malalt de leucèmia. La conversa, gravada pels investigadors policials, està transcrita en el sumari del cas i aquest és un dels passatges, en què la inicial (E) correspon a Eduardo Zaplana i (J) a Joaquín Barceló

J. ¿Algún problema? ¿Es grave?, ¿Es urgente lo mío o qué?

Seguir leyendo »

Zaplana alertó desde el hospital a su testaferro de que un informe del caso Odebrecht había destapado su cuenta en Andorra: "Debemos hablar"

El 12 de marzo de 2018, dos meses y medio antes de la operación Erial, en la que ambos serían detenidos, Eduardo Zaplana llamó a su testaferro, Joaquín Barceló, para que fuera a visitarlo al hospital La Fe, de Valencia, donde era atendido por un episodio de fiebre alta en su condición de enfermo de leucemia. La conversación, grabada por los investigadores policiales, está transcrita en el sumario del caso y este es uno de los pasajes, en el que la inicial (E) corresponde a Eduardo Zaplana y (J) a Joaquín Barceló.

J. ¿Algún problema? ¿Es grave?, ¿Es urgente lo mío o qué?

Seguir leyendo »

Puigdemont retrau a Oltra que el critique per “fer-se dinarots” a Bèlgica mentre Junqueras està en la presó

La vicepresidenta valenciana i líder de Compromís, Mónica Oltra, afirmava en una entrevista publicada per eldiario.es diumenge que “és hora que a Catalunya es recupere l’eix esquerra-dreta”, i argumentava: “La dreta es tapa sempre les vergonyes amb les banderes. Sol tindre pocs principis. Es veu molt clar en els líders que han encapçalat el procés: un està en la presó i l’altre està per ací fent-se dinarots i penjant-ho en Twitter”.

Oltra afegia: “L’esquerra té principis i ètica i per a la dreta els principis són els diners i el poder. Alguna cosa apunta a això. Només cal veure on està cadascun dels que lideraven el procés, un de dreta i l’altre d’esquerra”.

Seguir leyendo »

Puigdemont recrimina a Oltra que le critique por "darse comilonas" en Bélgica mientras Junqueras está en la cárcel

La vicepresidenta valenciana y líder de Compromís, Mónica Oltra, afirmaba en una entrevista publicada por eldiario.es este domingo que "es hora de que en Catalunya se recupere el eje izquierda-derecha", y argumentaba: "La derecha se tapa siempre las vergüenzas con las banderas. Suele tener pocos principios. Se ve muy claro en los líderes que han encabezado el procés: uno está en la cárcel y el otro está por ahí dándose comilonas y subiéndolas a Twitter".

Oltra añadía:  "La izquierda tiene principios y ética y para la derecha los principios son el dinero y el poder. Algo apunta a eso. Solo hay que ver dónde está cada uno de los que lideraban el procés, uno de derecha y el otro de izquierda".

Seguir leyendo »

Zaplana i la impaciència

Ja estava allí quan tot va començar i estava impacient. Fa 30 anys, Eduardo Zaplana parlava per telèfon amb el regidor del PP a València Salvador Palop de repartir-se de sotamà una comissió i li confessava obertament: "Que em done diverses opcions i em quede amb la més fàcil. Però m'he de fer ric perquè estic arruïnat". Els enregistraments del cas Naseiro, el primer gran escàndol de corrupció que va esguitar el PP, van trobar al nostre home ficat de ple en el sistema. Tres dècades després, una jutgessa ha bloquejat, en comptes a Suïssa que suposadament li pertanyen, 6,7 milions d'euros que sospita amb fonament que procedeixen del cobrament de comissions il·legals.

Zaplana va aconseguir el seu objectiu de fer-se ric, encara que haja acabat imputat tres dècades després en un altre cas anomenat Erial com a conseqüència d'una investigació per blanqueig de capitals que l'ha mantingut a la presó des que va ser detingut al maig de 2018 fins al moment en què la jutgessa ha aconseguit confiscar uns diners que s'havien mogut pel món a través d'un entramat d'empreses.

Seguir leyendo »

"En Compromís no hay una lista contra otra y la que gana se lo lleva todo, como sucede en Podemos"

Acaba una reunión con su equipo en el despacho de la Conselleria de Igualdad y Políticas Inclusivas, de la que es responsable. La vicepresidenta valenciana Mónica Oltra, líder de Compromís, tiene todavía los documentos de trabajo sobre la mesa. En uno de ellos se refleja el recuento más reciente de la situación de las ayudas a la dependencia: 76.960 beneficiarios en el sistema (había 41.955 cuando llegó al departamento en 2015), 21.962 expedientes a la espera de ser evaluados (había 45.000 pendientes hace cuatro años más otros 17.000 en cajas sin registrar informáticamente). Solo en el último mes se han producido más de 4.000 nuevas solicitudes de prestaciones.

Se acaba de celebrar en Gandia y Simat de la Valldigna el último seminario semestral de los miembros del Consell de la Generalitat que preside el socialista Ximo Puig y que comparten, merced al Pacto del Botánico, el PSPV-PSOE y Compromís con el apoyo parlamentario de Podemos. Allí se ha hecho balance de la legislatura que en 2015 comenzó con un cambio político que descabalgó al PP del poder después de dos décadas y propició una experiencia de gobierno compartido de izquierdas.

Seguir leyendo »

Zaplana y la impaciencia

Ya estaba allí cuando todo empezó y estaba impaciente. Hace 30 años, Eduardo Zaplana hablaba por teléfono con el concejal del PP en Valencia Salvador Palop de repartirse bajo mano una comisión y le confesaba abiertamente: "Que me dé diversas opciones y me quedo con la más fácil. Pero me tengo que hacer rico porque estoy arruinado". Las grabaciones del caso Naseiro, el primer gran escándalo de corrupción que salpicó al PP, encontraron a nuestro hombre metido de lleno en el sistema. Tres décadas después, una jueza ha bloqueado, en cuentas en Suiza que supuestamente le pertenecen, 6,7 millones de euros que sospecha con fundamento que proceden del cobro de comisiones ilegales.

Zaplana consiguió su objetivo de hacerse rico, aunque haya acabado imputado tres décadas después en otro caso llamado Erial como consecuencia de una investigación por blanqueo de capitales que lo ha mantenido en prisión desde que fue detenido en mayo de 2018 hasta el momento en que la jueza ha conseguido confiscar un dinero que se había movido por el mundo a través de un entramado de empresas.

Seguir leyendo »

“En Compromís no hi ha una llista contra una altra i la que guanya s’ho emporta tot, com passa en Podem”

Ha acabat una reunió amb el seu equip en el despatx de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, de la qual és responsable. La vicepresidenta valenciana Mónica Oltra, líder de Compromís, té encara els documents de treball damunt de la taula. En un es mostra el recompte més recent de la situació de les ajudes a la dependència: 76.960 beneficiaris en el sistema (n’hi havia 41.955 quan va arribar al departament el 2015), 21.962 expedients que esperen ser avaluats (n’hi havia 45.000 de pendents fa quatre anys més 17.000 més en capses sense registrar informàticament). Només en l’últim mes hi ha hagut més de 4.000 noves sol·licituds de prestacions.

S’acaba de celebrar a Gandia i a Simat de la Valldigna l’últim seminari semestral dels membres del Consell de la Generalitat que presideix el socialista Ximo Puig i que comparteixen, gràcies al Pacte del Botànic, el PSPV-PSOE i Compromís amb el suport parlamentari de Podem. Allí s’ha fet balanç de la legislatura que el 2015 va començar amb un canvi polític que va fer descavalcar el PP del poder al cap de dues dècades i va afavorir una experiència de govern compartit d’esquerres.

Seguir leyendo »