eldiario.es

Síguenos:

Boletines

Boletines

Menú

Adolf Beltran

Periodista de eldiario.es, exjefe de sección de El País en la Comunidad Valenciana. Autor de novelas como 'Estribord' (2015) y de ensayos como 'Els temps moderns. Societat valenciana i cultura de masses al segle XX (2002). Columnista político en el periódico 'Levante-EMV'.

.

  • Reacciones a sus artículos en eldiario.es: 2487

Marco sobre la decisió de no donar en directe en À Punt l'arribada del 'Aquarius': "Ha sigut prudent i comprensible"

La decisió de no interrompre la programació per a oferir en directe l'arribada dels rescatats de l'Aquarius, diumenge passat, va ser "prudent i comprensible", segons la directora general d'À Punt Mèdia, Empar Marco, la qual ha comparegut aquest dimarts en la comissió de radiotelevisió de les Corts Valencianes. Marco ha assenyalat que va ser una decisió col·lectiva de la direcció d'informatius la que va portar a no oferir en directe l'arribada.

Les recomanacions d'evitar convertir l'arribada del vaixell de refugiats en un circ i la voluntat de rigor per part d'un mitjà públic justifiquen, segons Marco, que no es considerara "imprescindible" entrar en directe en una cobertura de la qual s'ha declarat "ben orgullosa", ja que va ser molt àmplia, i per a la qual À Punt va acreditar a 36 persones, 11 de les quals van treballar des del port de València.

Seguir leyendo »

Abrir los puertos, compartir la frontera

Que la Unión Europea deje de ser mera retórica política, o una presencia burocrática que emana desde Bruselas, depende de decisiones como la de ofrecer el puerto de Valencia para que más de 600 refugiados, atrapados en un barco en medio del Mediterráneo por la negativa italiana a dejarles desembarcar, hayan podido llegar al continente.

Contra el cierre que la extrema derecha pretende, vulnerando el derecho internacional más básico, la UE debe adoptar medidas contundentes que impliquen la exigencia de responsabilidades incluso judiciales y sanciones que no consistan solo en reprobar una actitud tan insolidaria para mirar enseguida hacia otro lado. Dejar a la deriva a cientos de personas esperando un rescate, como han hecho los dirigentes italianos, es sencillamente criminal.

Seguir leyendo »

Obrir els ports, compartir la frontera

Que la Unió Europea deixe de ser mera retòrica política, o una presència burocràtica que emana des de Brussel·les, depén de decisions com la d’oferir el port de València perquè més de 600 refugiats, atrapats en un vaixell enmig de la Mediterrània per la negativa italiana a deixar-los desembarcar, hagen pogut arribar al continent.

Contra el tancament que l’extrema dreta pretén, vulnerant el dret internacional més bàsic, la UE ha d’adoptar mesures contundents que impliquen l’exigència de responsabilitats fins i tot judicials i sancions que no consistisquen només a reprovar una actitud tan insolidària i mirar de seguida cap a una altra banda. Deixar a la deriva centenars de persones esperant un rescat, com han fet els dirigents italians, és senzillament criminal.

Seguir leyendo »

“Deixarem clar que l’homeopatia no té evidència científica, que no és ciència i que no guareix”

Ve precedida d’una reputació de defensora de la gestió pública i de la recuperació de drets dels col·lectius més perjudicats per les polítiques de retallades. Llicenciada en Medicina, Carmen Montón (Burjassot, 1976) va recuperar la sanitat pública universal, va rescatar el primer hospital privatitzat, va eliminar els copagaments farmacèutics i ortoprotètics, va defensar els medicaments genèrics i va denunciar amb èmfasi l’homeopatia com una pseudociència des del seu càrrec com a consellera de Sanitat Universal i Salut Pública del Govern valencià que presideix el socialista Ximo Puig.

Militant socialista que va donar suport a Pedro Sánchez en els debats interns del PSOE, va ser la ponent en el Congrés dels Diputats de lleis de l’època de Rodríguez Zapatero com la de l’avortament i va coordinar el projecte de la Llei d’igualtat. Assumeix una cartera que incorpora també les àrees de consum i benestar social i assegura, de partida, que la sanitat universal i l’impuls a la Llei de dependència són temes crucials.

Seguir leyendo »

"Vamos a dejar claro que la homeopatía no tiene evidencia científica, que no es ciencia y que no cura"

Viene precedida de una reputación de defensora de la gestión pública y de la recuperación de derechos de los colectivos más perjudicados por las políticas de recortes. Licenciada en Medicina, Carmen Montón (Burjassot, 1976) recuperó la sanidad pública universal, rescató el primer hospital privatizado, eliminó los copagos farmacéuticos y ortoprotésicos, defendió los medicamentos genéricos y denunció con énfasis la homeopatía como una pseudociencia desde su cargo como consellera de Sanidad Universal y Salud Pública del Gobierno valenciano que preside el socialista Ximo Puig.

Militante socialista que apoyó a Pedro Sánchez en los debates internos del PSOE, fue la ponente en el Congreso de los Diputados de leyes de la época de Rodríguez Zapatero como la del aborto y coordinó el proyecto de la Ley de Igualdad. Asume una cartera que incorpora también las áreas de consumo y bienestar social y asegura, de partida, que la sanidad universal y el impulso a la Ley de Dependencia son temas cruciales.

Seguir leyendo »

Arranca À Punt: la nova televisió valenciana és quatre vegades més barata que Canal 9

La societat valenciana va perdre la seua radiotelevisió autonòmica al novembre del 2013, quan el govern d’Alberto Fabra, del PP, va apagar Canal 9 enmig d’una forta polèmica. Quatre anys i mig després, naix una nova radiotelevisió valenciana, À Punt, amb un esquema de funcionament que limita el seu pressupost i una vocació explícita de servei públic que la seua predecessora va trair mentre dilapidava els recursos de la Generalitat Valenciana.

El pressupost d’À Punt, 55 milions d’euros, no arriba a la quarta part del cost a què va arribar anualment Canal 9, més de 250 milions d’euros, perquè està legalment limitat entre el 0,3% i el 0,6% del pressupost total de la Generalitat Valenciana i regulat per un contracte programa. La directora, Empar Marco, professional valenciana procedent de TV3 que va ser seleccionada en concurs per la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, l’ens responsable de l’empresa pública, ha reclamat aquests últims dies que en el futur s’aprofite el marge per a augmentar el pressupost a 70 milions d’euros.

Seguir leyendo »

Arranca À Punt: la nueva televisión valenciana es cuatro veces más barata que Canal 9

La sociedad valenciana perdió su radiotelevisión autonómica en noviembre de 2013, cuando el gobierno de Alberto Fabra, del PP, apagó Canal 9 en medio de una fuerte polémica. Cuatro años y medio después, nace una nueva radiotelevisión valenciana, À Punt, con un esquema de funcionamiento que limita su presupuesto y una explícita vocación de servicio público que su predecesora traicionó mientras dilapidaba los recursos de la Generalitat Valenciana.

El presupuesto de À Punt, 55 millones de euros, no llega a la cuarta parte del coste que llegó a alcanzar anualmente Canal 9, más de 250 millones de euros, porque está legalmente limitado entre el 0,3% y el 0,6% del presupuesto total de la Generalitat Valenciana y regulado por un contrato-programa. Su directora, Empar Marco, profesional valenciana procedente de TV-3 que fue seleccionada en concurso por la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, el ente responsable de la empresa pública, ha reclamado estos últimos días que en el futuro se aproveche el margen para aumentar el presupuesto a 70 millones de euros.

Seguir leyendo »

Mónica Oltra davant el congrés del seu partit: "Queda un any per a iniciar la segona legislatura del Botànic"

"Queda un any fins a les pròximes eleccions, per a iniciar la segona legislatura del Pacte del Botànic". Mónica Oltra s'ha dirigit així aquest dissabte als assistents al cinquè congrés d'Iniciativa del Poble Valencià, el partit al quual pertany la líder de Compromís i vicepresidenta de la Generalitat Valenciana.

Oltra ha fet un elogi del "poder fer coses", del verb, enfront del "poder"com a substantiu, una actitud que en la seua opinió defineix la forma d'abordar la política de Compromís, i ha assegurat que la segona legislatura del pacte amb el PSPV-PSOE i Podemos serà "la de la transformació", perquè permetrà desplegar "politiques 100% botàniques", una vegada superada l'actual legislatura, marcada per "les urgències i les emergències".

Seguir leyendo »

Mónica Oltra ante el congreso de su partido: "Queda un año para iniciar la segunda legislatura del Botánico"

"Queda un año hasta las próximas elecciones, para iniciar la segunda legislatura del Pacto del Botánico". Mónica Oltra se ha dirigido así este sábado a los asistentes al quinto congreso de Iniciativa del Poble Valencià, el partido al que pertenece la líder de Compromís y vicepresidenta de la Generalitat Valenciana.

Oltra ha hecho un elogio del "poder hacer cosas", del verbo, frente al "poder"como sustantivo, una actitud que en su opinión define la forma de abordar la política de Compromís, y ha asegurado que la segunda legislatura del pacto con el PSPV-PSOE y Podemos será "la de la transformación", porque permitirá desplegar "politicas 100% botánicas", una vez superada la actual legislatura, marcada por "las urgencias y las emergencias".

Seguir leyendo »

El partit de Mónica Oltra la llança com a candidata de Compromís a la presidència de la Generalitat Valenciana

A un any de les eleccions autonòmiques, Iniciativa del Poble Valencià, el partit de Mónica Oltra, celebra aquest dissabte a València el cinqué congrés, amb un ordre del dia que preveu renovar la Mesa Nacional i elegir els seus coportaveus, a més d’aprovar una ponència política i una altra d’estatuts. El conclave serà, sobretot, una plataforma per a llançar l’actual vicepresidenta com a candidata de Compromís a la presidència de la Generalitat Valenciana.

Integrant amb el Bloc Nacionalista Valencià i Verds-Equo de la coalició que governa la Generalitat amb el PSPV-PSOE i el suport parlamentari de Podemos, Iniciativa és un partit menut, amb poc més d’una dècada d’existència, que es defineix com una força “d’esquerres, ecologista i valencianista” i l’estratègia del qual consisteix a “construir una alternativa amb altres formacions polítiques per a configurar i ocupar l’espai social, polític i electoral que impedisca la consolidació d’un sistema de perfil bipartidista”, segons recollien textualment els documents del seu congrés fundacional el 2007.

Seguir leyendo »