eldiario.es

Síguenos:

Boletines

Boletines

Menú

Adolf Beltran

Periodista de eldiario.es, exjefe de sección de El País en la Comunidad Valenciana. Autor de novelas como 'Estribord' (2015) y de ensayos como 'Els temps moderns. Societat valenciana i cultura de masses al segle XX (2002). Columnista político en el periódico 'Levante-EMV'.

.

  • Reacciones a sus artículos en eldiario.es: 2316

Les denúncies de la corrupció, no solament són confidencials, ja poden ser anònimes

“La confidencialitat ja no és prou”, va assenyalar l’activista Simona Levi, d’X-Net, en recordar que l’exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso “va exposar les fonts” en l’escandalós enregistrament amb l’exministre Jorge Fernández Díaz que li va costar el càrrec. “Assegurar la disponibilitat de la informació, sense exposar els que la fan possible i vigilar la protecció dels denunciants”, va resumir l’enginyer informàtic suís Hervé Falciani els objectius que s’han d’assolir amb l’ús de la tecnologia i de l’R+D+I.

L’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana va presentar dijous una bústia de denúncies que no solament garanteix la confidencialitat a què està obligat per llei l’organisme, sinó que va un pas més enllà i fa possible l’anonimat absolut de l’informant. Inspirada en la “bústia ètica” de l’Oficina de Transparència i Bones Pràctiques de l’Ajuntament de Barcelona, la “bústia de denúncies” de l’Agència Valenciana Antifrau és “un canal específic i protegit perquè els denunciants puguen fer conéixer elements de frau i corrupció”, segons el seu director, Joan Llinares, que precisament era director de l’organisme barceloní quan es va posar en marxa l’instrument. Un instrument que va qualificar com “una eina tecnològica” que feia falta davant la dificultat d’aconseguir denúncies de certs casos de corrupció.

Seguir leyendo »

Las denuncias de la corrupción no solo son confidenciales, ya pueden ser anónimas

"La confidencialidad ya no es suficiente", señaló la activista Simona Levi, de X-Net, al recordar cómo el exdirector de la Oficina Antifraude de Catalunya Daniel de Alfonso  "expuso las fuentes" en la escandalosa grabación con el exministro Jorge Fernández Díaz que le costó el cargo. "Asegurar la disponibilidad de la información, sin exponer a quienes la hacen posible y vigilar la protección de los denunciantes", resumió el ingeniero informático suizo Hervé Falciani los objetivos que se han de conseguir con el uso de la tecnología y del I+D+i.

La Agencia de Prevención y Lucha contra el Fraude y la Corrupción de la Comunidad Valenciana presentó este jueves un buzón de denuncias que no solo garantiza la confidencialidad a la que está obligado por ley el organismo, sino que va un paso más allá y hace posible el absoluto anonimato del informante. Inspirada en la "bústia ètica" de la Oficina de Transparencia y Buenas Prácticas del Ayuntamiento de Barcelona, la "bústia de denúncies" de la Agencia Valenciana Antifraude es "un canal específico y protegido para que los denunciantes puedan hacer conocer elementos de fraude y corrupción", según su director, Joan Llinares, que precisamente era director del organismo barcelonés cuando se puso en marcha el instrumento. Un instrumento que calificó como "una herramienta tecnólogica" que hacía falta ante la dificultad de conseguir denuncias de ciertos casos de corrupción.

Seguir leyendo »

Empar Marco: "No estarem preocupats per l'audiència, estarem preocupats per la qualitat"

"No anem a estar preocupats per l'audiència, menys encara en el primer tram, durant l'estiu; el que anem a estar és preocupats per la qualitat". Així ha explicat aquest divendres als periodistes el seu plantejament la directora general, Empar Marco, després de la presentació de la campanya de llançament de la nova televisió pública À Punt, que ha fixat el 10 de juny per al seu inici normal d'emissions.

A la nostra terra hi ha moltes històries que mereixen ser contades. A partir del 10 de juny comencem! #TenimMoltAContar pic.twitter.com/zMd2DmZwRk

Seguir leyendo »

Empar Marco: "No vamos a estar preocupados por la audiencia, vamos a estar preocupados por la calidad"

"No vamos a estar preocupados por la audiencia, menos aún en el primer tramo, durante el verano; lo que vamos a estar es preocupados por la calidad". Así ha explicado este viernes a los periodistas su planteamiento la directora general, Empar Marco, tras la presentación de la campaña de lanzamiento de la nueva televisión pública À Punt, que ha fijado el 10 de junio para su inicio normal de emisiones.

A la nostra terra hi ha moltes històries que mereixen ser contades. A partir del 10 de juny comencem! #TenimMoltAContar pic.twitter.com/zMd2DmZwRk

Seguir leyendo »

Els grans projectes de Zaplana que es van convertir en malsons

Eduardo Zaplana (Cartagena, 1956), detingut dimarts per la Guàrdia Civil en una operació contra la corrupció, va arribar a la Presidència de la Generalitat Valenciana carregat d’ambició el 1995. I ho va fer decidit a actuar en gran. La idea dels grans projectes i els grans esdeveniments, que el seu successor Francisco Camps va portar al paroxisme, va començar amb ell. La majoria d’aquells grans somnis es van convertir, amb el pas del temps, en autèntics malsons per a les arques públiques. Aquests són els exemples més cridaners.

El parc temàtic, situat sobre 450 hectàrees de terreny que havia estat escenari d’incendis forestals al costat de Benidorm, ciutat de la qual havia estat alcalde, es va inaugurar l’any 2000 pel llavors príncep Felip. No va resultar el focus d’atracció turística que Zaplana havia promés i va suposar un fracàs econòmic gegantesc. Després d’un període en què va buscar, mitjançant un acord amb la Paramount, la seua rendibilitat, i un altre en què va intentar nous atractius, inclosa la incorporació de personatges aliens al relat mític, com l’abella Maya o Heidi, va acabar venut el 2012 a l’empresa Aqualandia per 67 milions d’euros. La Generalitat Valenciana i les caixes d’estalvis autòctones van perdre 377 milions en l’aventura.

Seguir leyendo »

Los grandes proyectos de Zaplana que se convirtieron en pesadillas

Eduardo Zaplana (Cartagena, 1956),  detenido este martes por la Guardia Civil en una operación contra la corrupción, llegó a la presidencia de la Generalitat Valenciana cargado de ambición en 1995. Y lo hizo decidido a actuar a lo grande. La idea de los grandes proyectos y los grandes eventos, que su sucesor Francisco Camps llevó al paroxismo, comenzó con él. La mayoría de aquellos grandes sueños se convirtieron, con el paso del tiempo, en auténticas pesadillas para las arcas públicas. Estos son los ejemplos más llamativos.

El parque temático, ubicado sobre 450 hectáreas de terreno que había sido pasto de incendios forestales junto a Benidorm, ciudad de la que había sido alcalde, fue inaugurado en 2000 por el entonces príncipe Felipe. No resultó el foco de atracción turística que Zaplana había prometido y supuso un fiasco económico gigantesco. Tras un periodo en el que buscó, mediante un acuerdo con la Paramount, su rentabilidad, y otro en que intentó nuevos atractivos, incluida la incorporación de personajes ajenos al relato mítico, como la abeja Maya o Heidi, acabó vendido en 2012 a la empresa Aqualandia por 67 millones de euros. La Generalitat Valenciana y las cajas de ahorros autóctonas perdieron 377 millones en la aventura.

Seguir leyendo »

Vicente Cotino, el nebot que va finançar il·legalment al PP

Va finançar il·legalment al PP valencià. L'empresari Vicente Cotino, nebot de l'exdirector general de la Policia, exconseller del govern de Francisco Camps i expresident de les Corts Valencianes, Juan Cotino, és un dels empresaris que va confessar en el judici de Gürtel que va quedar vist per a sentència fa unes setmanes haver finançat a través de la trama de Francisco Correa i Álvaro Pérez les campanyes del PP local i autonòmica de 2007 i general de 2008 a la Comunitat Valenciana.

Situat al capdavant de Sedesa, el grup empresarial de la família, un grup del que, en teoria, es va desvincular el seu oncle en assumir càrrecs polítics, Vicente Cotino és com el julivert de totes les salses. Apareix, per exemple, en la investigació de la Fórmula 1 com a soci de Jorge Martínez Aspar en Worldwide Circuit Management, la societat que posseïa accions de l'empresa Valmor Sports, creada per Francisco Camps per a aparentar que organitzava la prova en el circuit urbà de València. Encara que en aquest cas no està imputat.

Seguir leyendo »

Vicente Cotino, el sobrino que financió ilegalmente al PP

Financió ilegalmente al PP valenciano. El empresario Vicente Cotino, sobrino del exdirector general de la Policía, exconseller del gobierno de Francisco Camps y expresidente de las Corts Valencianes, Juan Cotino, es uno de los empresarios que confesó en el juicio de Gürtel que quedó visto para sentencia hace unas semanas haber financiado a través de la trama de Francisco Correa y Álvaro Pérez las campañas del PP local y autonómica de 2007 y general de 2008 en la Comunidad Valenciana.

Situado al frente de Sedesa, el grupo empresarial de la familia, un grupo del que, en teoría, se desvinculó su tío al asumir cargos políticos, Vicente Cotino es como el perejil de todas las salsas. Aparece, por ejemplo, en la investigación de la Fórmula 1 como socio de Jorge Martínez Aspar en Worldwide Circuit Management, la sociedad que poseía acciones de la empresa Valmor Sports, creada por Francisco Camps para aparentar que organizaba la prueba en el circuito urbano de Valencia. Aunque en este caso no está imputado.

Seguir leyendo »

Juan Francisco García, entre el poder, el bàsquet i l'aigua

Habitual del pavelló de la Font de Sant Lluís, la Fonteta, on juga el València Basket, mai no ha amagat la seua preferència per l'Estudiantes, club que arribaria a presidir en moments crítics que el van situar a la vora del descens. L'advocat madrileny Juan Francisco García va ser un dels col·laboradors més estrets d'Eduardo Zaplana en el Palau de la Generalitat Valenciana, on va exercir de cap de gabinet i va tenir un paper rellevant en la posada en marxa de la política de grans projectes

Aquest dimarts, poc després de la detenció de Zaplana, ha sigut detingut a Barcelona, ciutat a la qual havia acudit a participar en l'assemblea de l'Associació de Clubs de Bàsquet (ACB), en la qual era un dels tres candidats a la presidència. Agents de la UCO van acudir a detenir-ho al seu domicili a València i, en comprovar que no estava, la Guàrdia Civil va optar per fer-ho a Barcelona. L'ACB l'ha descartat en conéixer-se la notícia.

Seguir leyendo »

Juan Francisco García, entre el poder, el baloncesto y el agua

Habitual del pabellón de la Font de Sant Lluís, la Fonteta, donde juega el Valencia Basket, nunca ha escondido su preferencia por el Estudiantes, club que llegaría a presidir en momentos críticos que lo situaron al borde del descenso. El abogado madrileño Juan Francisco García fue uno de los colaboradores más estrechos de Eduardo Zaplana en el Palau de la Generalitat Valenciana, donde ejerció de jefe de gabinete y tuvo un papel relevante en la puesta en marcha de la política de grandes proyectos

Este martes, poco después de la detención de Zaplana, ha sido detenido en Barcelona, ciudad a la que había acudido a participar en la asamblea de la Asociación de Clubes de Baloncesto (ACB), en la que era uno de los tres candidatos a la presidencia. Agentes de la UCO acudieron a detenerlo a su domicilio en Valencia y, al comprobar que no estaba, la Guardia Civil optó por hacerlo en Barcelona. La ACB lo ha descartado al conocerse la noticia.

Seguir leyendo »