eldiario.es

9

Síguenos:

Boletines

Boletines

Adolf Beltran

Periodista de eldiario.es, exjefe de sección de El País en la Comunidad Valenciana. Autor de novelas como 'Estribord' (2015) y de ensayos como 'Els temps moderns. Societat valenciana i cultura de masses al segle XX (2002). Columnista político en el periódico 'Levante-EMV'.

.

  • Reacciones a sus artículos en eldiario.es: 3086

Ximo Puig: “Molesta en certes elits centralistes que els valencians ens rebel·lem davant l’’statu quo"

Per primera vegada en la història de l’autogovern valencià, les eleccions autonòmiques no coincidiran amb les municipals. El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, les ha avançades un mes perquè coincidisquen amb les eleccions generals convocades pel president del Govern, Pedro Sánchez, que al seu torn va procurar evitar la coincidència amb les europees, les locals i les autonòmiques davant de la posició contrària dels presidents autonòmics socialistes.

L’avançament no ha agradat gens els seus socis de Compromís, la líder dels quals, la vicepresidenta Mónica Oltra, va expressar públicament el seu disgust per un escenari que perjudica una força com la seua d’àmbit autonòmic, i els consellers del PSPV-PSOE i de la coalició valencianista es van distanciar en l’únic ple del Govern valencià de tota la legislatura en el qual va haver-hi divisió de vot.

Seguir leyendo »

"Molesta en ciertas élites centralistas que los valencianos nos rebelemos ante el 'statu quo"

Por primera vez en la historia del autogobierno valenciano, las elecciones autonómicas no coincidirán con las municipales. El presidente de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, las ha adelantado un mes para que coincidan con las elecciones generales convocadas por el presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, que a su vez procuró evitar la coincidencia con europeas, locales y autonómicas ante la postura contraria de los presidentes autonómicos socialistas.

El adelanto no ha gustado nada a sus socios de Compromís, cuya líder, la vicepresidenta Mónica Oltra, expresó públicamente su disgusto por un escenario que perjudica a una fuerza como la suya, de ámbito autonómico, y los consellers del PSPV-PSOE y de la coalición valencianista se distanciaron en el único pleno del Gobierno valenciano de toda la legislatura en el que hubo división de voto.

Seguir leyendo »

L’artífex de la trama del cas Erial reconeix “moltes reunions” de Zaplana amb l’expert uruguaià en blanqueig

“Amb aquestes societats, Eduardo Zaplana no té cap relació, però sí que coneix Fernando Belhot [Berhot, segons la transcripció judicial] i ha tingut amb ell moltes reunions”. Així respon a una pregunta sobre les societats usades pretesament per al cobrament de comissions il·legals i el seu camuflatge fiscal Francisco Grau, considerat per la jutgessa del cas Erial l’artífex de la trama de cobrament de mossegades i blanqueig de capitals que implica l’expresident valencià i exministre del PP. D’altra banda, Belhot és un advocat uruguaià especialista a crear entramats d’empreses per a blanquejar capitals amb el qual apareix en contacte Zaplana en el sumari.

Grau, que es presenta com a assessor fiscal de Zaplana, exculpa reiteradament en la seua declaració l’expolític. “En opinió del declarant, si bé Eduardo Zaplana és molt amic de Joaquín Barceló, no té cap relació amb les societats fins ara esmentades”, es recull en un passatge del seu interrogatori, i en un altre reconeix que Zaplana “coneix i és amic” de Roberto Batauche, soci del port esportiu Marina Greenwich, “però no té ni ha tingut cap negoci amb Batauche”. Segons la investigació judicial, la trama d’Erial va intentar comprar aqueix port.

Seguir leyendo »

El supuesto artífice de la trama del caso Erial reconoce "muchas reuniones" de Zaplana con el experto uruguayo en blanqueo

"Con estas sociedades Eduardo Zaplana no tiene ninguna relación, pero sí conoce a Fernando Belhot [Berhot, según la transcripción judicial] y ha tenido con él muchas reuniones". Así responde a una pregunta sobre las sociedades usadas supuestamente para el cobro de comisiones ilegales y su camuflaje fiscal Francisco Grau, considerado por la juez del caso Erial el artífice de la trama de cobro de mordidas y blanqueo de capitales que implica al expresidente valenciano y exministro del PP. Por otra parte, Belhot es un abogado uruguayo especialista en crear entramados de empresas para blanquear capitales con el que aparece en contacto Zaplana en el sumario.

Grau, que se presenta como asesor fiscal de Zaplana, exculpa reiteradamente en su declaración al expolítico. "En opinión del declarante, si bien Eduardo Zaplana es muy amigo de Joaquín Barceló, no tiene relación alguna con las sociedades hasta ahora mencionadas", se recoge en un pasaje de su interrogatorio y en otro reconoce que Zaplana "conoce y es amigo" de Roberto Batauche, socio del puerto deportivo Marina Greenwich, "pero no tiene ni ha tenido ningún negocio con Batauche". Según la investigación judicial, la trama de Erial intentó comprar ese puerto.

Seguir leyendo »

Mónica Oltra preveu rescatar per a serveis socials una “superguarderia” fallida abans de la seua venda a un fons

Una escola infantil de Paterna (València) que havia d’aplicar tecnologies avançades i que va inaugurar la infanta Elena al novembre del 2013, però que no va arribar a funcionar ni un curs complet, és la joia de la corona d’un lot d’actius fallits que la Societat de Garantia Recíproca (Afín-SGR) té intenció de vendre a un fons d’inversió, però que, prèviament, la vicepresidenta valenciana i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, vol inspeccionar per a la possible incorporació als serveis socials.

Es tracta de la denominada escola Tic-Tac, situada al Parc Tecnològic de Paterna i promoguda en el seu moment per la Fundació per a la Innovació en la Infància de la Comunitat Valenciana (FIICV), que van crear l’Ajuntament de Paterna i la Generalitat, llavors governats pel PP, amb l’Associació d’Investigació de les Indústries de la Construcció (Aidico), presidida llavors per Ramón Congost. La construcció va costar 6,5 milions d’euros finançats per l’Institut Valencià de Finances, l’anomenat “banc de la Generalitat Valenciana”.

Seguir leyendo »

Mónica Oltra prevé rescatar para servicios sociales una "superguardería" quebrada antes de su venta a un fondo

Una escuela infantil de Paterna (Valencia) que debía aplicar tecnologías avanzadas y que inauguró la infanta Elena en noviembre de 2013, pero que no llegó a funcionar ni un curso completo, es la joya de la corona de un lote de activos fallidos que la Sociedad de Garantía Recíproca (Afín-SGR) tiene intención de vender a un fondo de inversión pero que, previamente, la vicepresidenta valenciana y consellera de Igualdad y Políticas Inclusivas, Mónica Oltra, quiere inspeccionar para su posible incorporación a los servicios sociales.

Se trata de la denominada escuela Tic-Tac, ubicada en el Parque Tecnológico de Paterna y promovida en su día por la Fundación para la Innovación en la Infancia de la Comunidad Valenciana (FIICV), que crearon el Ayuntamiento de Paterna y la Generalitat, entonces gobernados por el PP, con la Asociación de Investigación de las Industrias de la Construcción (Aidico), presidida entonces por Ramon Congost. Su construcción costó 6,5 millones de euros financiados por el Instituto Valenciano de Finanzas, el denominado "banco de la Generalitat Valenciana".

Seguir leyendo »

Feminisme de masses

La quarta onada del feminisme ha resultat ser un tsunami. Si més no, entre nosaltres. L'enorme demostració de força del 8 de març, que s'ha produït un any després de la gran explosió de carrer del moviment, configura un fenomen social impressionant.

Cadascú té les seues referències urbanes per a calibrar l'envergadura de les demostracions de masses a la seua ciutat. A València, durant la vesprada d'aquest divendres de març, un bigarrat cinturó humà de tons violetes va abraçar al llarg de la ronda interior quasi per complet el districte de Ciutat Vella. Va ser una manifestació monumental, sens dubte, similar a les registrades durant la jornada en moltes altres ciutats grans, mitjanes i xicotetes, només comparable a les protestes pacifistes que va mobilitzar fa anys el rebuig a la participació d'Espanya en la guerra d'Iraq.

Seguir leyendo »

Feminismo de masas

La cuarta ola del feminismo ha resultado ser un tsunami. Al menos, entre nosotros. La enorme demostración de fuerza del 8 de marzo, que se ha producido un año después de la gran explosión callejera del movimiento, configura un fenómeno social impresionante.

Cada uno tiene sus referencias urbanas para calibrar la envergadura de las demostraciones de masas en su ciudad. En Valencia, durante la tarde de este viernes de marzo, un abigarrado cinturón humano de tonos violetas abrazó a lo largo de la ronda interior casi por completo el distrito de Ciutat Vella. Fue una manifestación monumental, sin duda, similar a las registradas durante la jornada en muchas otras ciudades grandes, medianas y pequeñas, solo comparable a las protestas pacifistas que movilizó hace años el rechazo a la participación de España en la guerra de Irak.

Seguir leyendo »

Ximo Puig opta per un avançament en clau socialista, inexplicable per al seu soci, nociu per al Pacte del Botànic

La campanya electoral ha començat de la pitjor manera en el mateix moment en què el president de la Generalitat Valenciana ha citat aquest dilluns en el seu despatx a la vicepresidenta i no li ha comunicat, malgrat que era un secret a veus, que anava a avançar les eleccions. S'ha limitat a preguntar-li què opina i a emplaçar-la a una reunió del Consell de la Generalitat a la vesprada.

Ximo Puig ha pres la decisió d'avançar les eleccions autonòmiques per a fer-les coincidir amb les generals el 28 d'abril sense consultar prèviament al seu soci de govern, Compromís, ni a la seua vicepresidenta, Mónica Oltra. Ha citat in extremis a aquesta última perquè opinara sobre una decisió que, no solament ja havia pres, sinó que ha estat orquestrada en els mitjans de comunicació durant setmanes fins a desembocar en un suspens una miqueta absurd, just l'últim dia en què la dissolució de les Corts Valencianes era possible.

Seguir leyendo »

Ximo Puig opta por un adelanto en clave socialista, inexplicable para su socio, dañino para el Pacto del Botánico

La campaña electoral ha empezado de la peor manera en el mismo momento en que el presidente de la Generalitat Valenciana ha citado este lunes en su despacho a la vicepresidenta y no le ha comunicado, pese a que era un secreto a voces, que iba a adelantar las elecciones. Se ha limitado a preguntarle qué opina y a emplazarla a una reunión del Consell de la Generalitat por la tarde.

Ximo Puig ha tomado la decisión de adelantar las elecciones autonómicas para hacerlas coincidir con las generales el 28 de abril sin consultar previamente a su socio de gobierno, Compromís, ni a su vicepresidenta, Mónica Oltra. Ha citado in extremis a esta última para que opinara sobre una decisión que, no solo ya había tomado, sino que fue orquestada en los medios de comunicación durante semanas hasta desembocar en un suspense un tanto absurdo, justo el último día en que la disolución de las Corts Valencianes era posible.

Seguir leyendo »