Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Que Cifuentes vinculés a Colau amb ETA és llibertat expressió, segons la Fiscalia

La delegada del govern a Madrid, Cristina Cifuentes

EFE

Barcelona —

La Fiscalia considera que la delegada del Govern a Madrid, Cristina Cifuentes, estava emparada per la llibertat d'expressió quan va acusar de donar suport a “grups filoetarres” a l'exportaveu de la PAH Ada Colau, encara que admet que l'afirmació pot ser falsa i atemptar al seu honor.

El ministeri públic i l'Advocacia de l'Estat, en representació de Cifuentes, han invocat avui el dret a la llibertat d'expressió per demanar l'arxiu de la demanda que Ada Colau, actual portaveu de la plataforma Guanyem Barcelona, va presentar contra Cifuentes per vulneració del dret fonamental a l'honor.

Al jutjat de primera instància número 57 de Barcelona s'ha celebrat avui el judici per la demanda de l'activista de la PAH, que reclama que es condemni Cristina Cifuentes a demanar disculpes públiques per vincular-la amb ETA i a pagar una indemnització de 75.000 euros.

Colau ha precisat que aquesta indemnització es destinaria a pagar les multes que la delegada del Govern a Madrid ha imposat a activistes de les PAH per les seves mobilitzacions per evitar desnonaments en aquesta comunitat autònoma.

El motiu de la demanda són unes afirmacions de Cifuentes en una entrevista a Ràdio Nacional d'Espanya el 25 de març de 2013, quan després de referir-se a la portaveu de la PAH va advertir que en aquest moviment hi havia “certes inquietuds de suports a grups filoetarres o proetarres”.

Jaume Asens, advocat de Colau, manté en la seva demanda que les declaracions de Cifuentes constitueixen “una intromissió il·legítima del dret a l'honor” de l'activista de la PAH, donada l'absoluta falsedat d'aquestes acusacions, i critica la seva actitud “greument menyspreadora i frívola” en recórrer al terrorisme per desqualificar una persona ia una organització.

Pel lletrat, en el cas de Cristina Cifuentes l'exigència de veracitat ha de ser major que si es tractés d'un ciutadà particular, donada la “credibilitat i repercussió que tindran les seves declaracions” pel seu càrrec de representant del Govern.

Per contra, la Fiscalia reconeix que les afirmacions de Cifuentes són falses i “reprotxables” perquè poden suposar una ofensa a l'honor de la demandant, a més de donar per fet que la delegada del Govern no es va retractar de les mateixes, però entén que queden emparades per la llibertat d'expressió.

L'Advocacia de l'Estat, per la seva banda, també invoca el dret constitucional de la llibertat d'expressió i circumscriu les afirmacions de Cifuentes a una mera “opinió” de la delegada del Govern a Madrid, mentre insisteix que la demandada va matisar posteriorment les seves declaracions i desvincular a Colau de l'entorn etarra.

La demandant ha tractat avui de demostrar les conseqüències que van implicar per a ella les manifestacions de Cifuentes, ja que assegura que va rebre tot tipus de missatges –tant de correu electrònic com públicament per xarxes socials com Twitter i Facebook– acusant-la de terrorista.

Com a prova, Colau adjunta a la seva demanda una denúncia que va presentar davant els Mossos d'Esquadra després de rebre un correu electrònic en què un ciutadà amenaçava de mort al seu fill de dos anys i que anava acompanyat d'una fotografia del nen amb una bala incrustada al cap.

La seva parella ha declarat avui com a testimoni en el judici i ha corroborat les amenaces que, segons la seva versió, l'activista va rebre per les declaracions que la vinculaven amb l'entorn d'ETA.

A la seva sortida del judici, Colau ha criticat a més que sigui l'Advocacia de l'Estat qui representi a Cifuentes en aquesta demanda: “Estem pagant entre tots al seu advocat”, ha lamentat.

Etiquetas
stats