Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'homenatge a la transsexual Sonia recull la memòria i les reivindicacions del moviment LGTBI

Ofrena floral durant l'acte d'homenatge a la transsexual Sònia assassinada el 1991/XAVIER PUIG

Xavier Puig i Sedano

El col·lectiu LGTBI s'ha concentrat aquest dimarts a la Glorieta de la Transsexual Sonia per recordar el 24è aniversari del seu assassinat. L'espai, ubicat al Parc de la Ciutadella de Barcelona, ha acollit una ofrena floral així com parlaments de diferents activistes LGTBI i les regidores de l'Ajuntament de Barcelona Gala Pin i Laura Pérez. Durant l'acte s'ha aprofitat per celebrar l'aprovació ara fa un any de la llei contra l'homofòbia i criticar que aquesta encara no ha estat aplicada.

La portaveu de l'àmbit LGTBI de CCOO, Tina Recio, ha recordat la història de l'assassinat de Sonia Rescalvo l'any 1991 en mans d'ultres d'extrema dreta i s'ha mostrat optimista vers les lluites de gènere: “Estem guanyant la guerra [...] el patriarcat està ferit de mort”. Recio ha acabat convidant als presents a “somniar amb la Sonia perquè no hi hagi més Sonies”. Al seu torn, Eugeni Rodríguez, del Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) ha remarcat que amb la glorieta “s'ha aconseguit un espai de memòria històrica del moviment LGTBI”.

Gala Pin, regidora de Ciutat Vella, ha demanat als col·lectius presents que “si des de les institucions ens n'oblidem no deixeu de posar-nos al nostre lloc”. Després de l'acte, la regidora de Cicles de Vida, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha explicat que un dels reptes del consistori és l'aplicació de la nova llei a nivell municipal i que preparen estudis per un “nou model d'atenció a la salut trans no patologitzadora, una de les violències que pateix el sector”. Pérez ha afegit que des de l'ajuntament tenen “el repte de construir un nou pla de manera participativa”.

Una llei a l'espera de ser aplicada

L'octubre d'ara fa un any el Parlament donava llum verda a una llei que representava un èxit per als col·lectius LGTBI pel que fa al reconeixement dels seus drets sexuals. Per a Eugeni Rodríguez, però, no s'ha complert amb el propòsit de la llei: “no s'ha fet cap decret específic per al règim d'infraccions i sancions. Tampoc s'ha divulgat la llei que s'està assumint des de l'Observatori contra l'Homofòbia sense cap ajuda ni conveni”. Rodríguez ha explicat que un dels pocs avenços és el fet que el Síndic de Greuges els hagi donat la raó en el dret de les persones LGTBI d'accedir a la reproducció assistida “de manera universal i gratuïta”.

En aquest mateix sentit, la diputada d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha expressat que la llei “no està desplegada al 100% ni de bon tros” i n'ha donat part de culpa al final del cicle electoral. Tanmateix, Simó ha destacat que amb la llei “es visualitza que la discriminació és vigent” tot i que cal dotar-la “d'un desplegament més ambiciós amb més recursos i d'un òrgan independent que gestioni la defensa dels drets discriminatoris”.

Etiquetas
stats