Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Mor el filòleg, polític i expresident d'ERC Jordi Carbonell

Mor l'històric independentista Jordi Carbonell

elDiario.es Catalunya

El filòleg i polític Jordi Carbonell i Ballester (Barcelona, 1924), històric militant antifranquista i expresident d'honor d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ha mort aquest dilluns als 92 anys.

Carbonell es va llicenciar en filologia romànica per la Universitat de Barcelona i va ser catedràtic de la Universitat de Càller (Sardenya) i lector de català i castellà a la Universitat de Liverpool. La seva implicació en lapolítica, ja durant la postguerra des de la clandestinitat, li va ocasionar diverses entrades a la presó. El gener de 1971, en ser processat, va exigir el dret a declarar en català amb l'objectiu de denunciar la violació dels drets lingüístics. 

Membre fundador de l'Associació de Sociolingüistes de Llengua Catalana i de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, filial de l'Institut d'Estudis Catalans, Carbonell va dirigir la Gran Enciclopèdia Catalana (1965-1971) i el 1972 va ser nomenat membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans. També va ser dirigent de col·lectius polítics com ara l'Assemblea de Catalunya, Taula Rodona i l'Assemblea d'Intel·lectuals.

Carbonell va impulsar el moviment de Nacionalistes d'Esquerra i, el 1992, amb altres membres de l'Entesa dels Nacionalistes d'Esquerra va entrar a ERC, partit que va presidir del 1996 al 2004.

Alguns dels reconeixements que ha rebut per la seva trajectòria es troben la Creu de Sant Jordi (1984), la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya (2001), la Medalla d'Honor de Barcelona (2002), el premi Dignitat de la Comissió de la Dignitat (2014) i el Premi Pompeu Fabra (2016).

“Un home de país, ferm”

En un missatge a través del seu compte de Twitter, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha recordat Carbonell com “un home de país, ferm, insubornable, digne, mestre”.

Oriol Junqueras i Joan Tardà també han mostrat el seu condol a través de les xarxes socials.

Etiquetas
stats