Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

La PAH aconsegueix una dació en pagament i un lloguer social després d'ocupar CatalunyaCaixa

Més de 400 activistes de la PAH ocupen les oficines de Catalunya Caixa per exigir soluciones a les persones afectades per hipoteques de l'entitat. (Foto: PAH_Sabadell)

catalunyaplural.cat

Barcelona —

Les plataformes d'afectats per la hipoteca (PAH) catalanes ha aconseguit aquest divendres una de les seves petites victòries després d'ocupar durant tot el matí una sucursal de CatalunyaCaixa. Els prop de 400 activistes han propiciat amb l'acció que l'entitat s'avingués a signar una dació en pagament per a una família de Sabadell -la mare pateix un càncer terminal-, i que concedís una reunió el proper dijous per donar sortida als casos de prop de 700 persones que no poden pagar les hipoteques contretres amb CatalunyaCaixa, o que ja han estat desnonades i acumulen un deute que difícilment podran pagar.

La família de Sabadell -de quatre membres- que ha aconseguit aquest divendres la dació en pagament i un lloguer social vivia una situació precària i dramàtica: la mare pateix un càncer terminal, i fa temps que no poden pagar la hipoteca amb els pocs més de mil euros que ingressa mensualment el pare, complementats amb la pensió per malaltia de la seva dona. D'una hipoteca de 300.000 euros els quedaven encara vint anys per pagar.

“CatalunyaCaixa no signa dacions en pagament totals, sinó que fa quitacions del 50% i l'altra part la pretén cobrar donant crèdits personals als afectats”, explica Mònica Guerrero, de la PAH Urgell, que afegeix que “això no serveix perquè moltes famílies no tenen ingressos”. La PAH s'ha donat per satisfeta amb la dació aconseguida avui, però les seves demandes eren més àmplies, i les reprendran el proper dijous en la reunió amb l'entitat: aconseguir que s'eliminin els remanents en les dacions, solucionar els casos de les diverses plataformes i lloguers socials de cinc anys amb una quota màxima del 30% dels ingressos de cada unitat familiar.

Les converses amb CatalunyaCaixa s'emmarquen dins tota una sèrie de negociacions que la plataforma manté obertes amb diverses entitats per trobar sortides “concretes i efectives” per als centenars de persones que no poden pagar la seva hipoteca o lloguer, o que ja han perdut el pis i arrosseguen deutes impagables. “Algunes d'aquestes entitats, l'únic que fan després de mesos de negociació és dilatar les negociacions sense oferir solucions”, com en el cas de CatalunyaCaixa, segons un comunicat emès per la PAH arran de l'acció.

Alguns dels concentrats han aprofitat per recordar les compareixences dels darrers dirigents de l'entitat per la comissió parlamentària que investiga la gestió de les entitats financeres. Expresidents com Narcís Serra o Adolf Todó han coincidit en les últimes setmanes en espolsar-se les responsabilitats per la situació actual de Catalunya Caixa i n'han atribuït la intervenció a la crisi i l'atur o a gestions anteriors. De tota manera, el que més encén els ànims dels activistes, segons Guerrero, segueix sent que “es tracta d'una entitat rescatada amb diners públics; un banc que hauria de ser de tota la població”.

Nou intent d'aconseguir la dació del Banco Popular per al José Antonio

En acabat d'ocupar la sucursal de CatalunyaCaixa, desenes d'activistes de la PAH han decidit traslladar-se fins la seu del Banco Popular, a la Rambla, on fa exactament una setmana la plataforma s'hi va tancar per demanar la dació en pagament per al José Antonio, que fa anys va signar una hipoteca multidivisa de 390.000 euros amb l'entitat i ara en deu més de 500.000, tot i haver-ne pagat 100.000.

L'ocupació aquella vegada no va obtenir els seus fruits, i els activistes, després de passar tot el dia al vestíbul del banc, en van ser desallotjats pels Mossos d'Esquadra, en un operatiu que va acabar de matinada.

stats