eldiario.es

Síguenos:

Boletines

Boletines

Menú

CATALUNYA

La cúpula dels fiscals dóna suport a Torres-Dulce per querellar-se contra Mas pel 9-N

La seva proposta passa per querellar-se contra Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera d'Educació Irene Rigau pels delictes de desobediència, malversació, prevaricació i usurpació de funcions

Després del suport majoritari de la cúpula dels fiscals, Torres-Dulce ha d'ordenar previsiblement la interposició de la querella

- PUBLICIDAD -
Torres-Dulce reúne a la cúpula fiscal para explicar su querella del 9N

El fiscal general de l'Estat Eduardo Torres-Dulce

La Junta de Fiscals de Sala, reunida des de les deu d'aquest matí a la seu la Fiscalia General de l'Estat, ha donat un suport majoritari a Eduardo Torres-Dulce respecte de la interposició d'una querella contra el president de la Generalitat Artur Mas la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera d'Educació Irene Rigau pel seu paper en la preparació i celebració de l'anomenat "procés participatiu" del passat 9 de novembre.

Així ho han assenyalat fonts fiscals al final de la trobada, que s'ha prolongat durant una mica més de quatre hores. El suport ha estat "gairebé unànime" segons fonts fiscals i si hi ha hagut alguna reticència ha estat per qüestions de caràcter tècniques referides als delictes.

Ara, el previsible és que el fiscal general ordeni la interposició d'una acció penal contra Mas, Ortega i Rigau, pels delictes de desobediència, malversació, prevaricació i d'obstrucció a la justícia o usurpació d'atribucions judicials.

En la seva proposta davant la cúpula fiscal, Torres-Dulce va sostenir que el contingut de l'ordre de suspensió dictada pel Tribunal Constitucional (TC) el passat 4 de novembre va ser "absoluta, contundent i inequívoca", "no deixava cap marge de dubte" i afectava tota actuació que contribuís a impulsar l'anomenat procés de participació.

Segons la seva opinió, la suspensió del TC va afectar també a les actuacions que no s'haguessin formalitzat jurídicament "precisament per prevenir actuacions materials en frau de llei o vies de fets buscades intencionadament per impedir la seva eventual impugnació". En els actes d'impuls d'aquestes actuacions van participar de forma "personal i directa" Mas i la seva vicepresidenta, segons el fiscal general.

"L'incompliment d'aquesta ordre, consumat en el curs de la jornada de votació del 9 de novembre, ha lesionat de manera efectiva un altre bé jurídic: la integritat de la jurisdicció del TC i l'eficàcia de la seva tutela cautelar de l'ordre constitucional", afegeix la proposta de manera contundent. Els fets segons la seva opinió "integren tots els elements delicte de desobediència".

Davant d'aquesta postura els 24 fiscals de Sala presents a la Junta tenien l'acta de la reunió que van celebrar dilluns els nou membres de la Junta de Fiscals de Catalunya i que va ser remesa a la Fiscalia General de l'Estat per justificar la seva negativa a interposar la querella.

Segons aquesta acta, els fiscals van opinar que el fet que el Tribunal Constitucional (TC) no dirigís a la Generalitat una advertència expressa en la providència per la qual va suspendre la consulta alternativa "sembla respondre a una decisió meditada" d'aquest òrgan i dificulta que pugui parlar d'un delicte de desobediència.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha