Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Convergència canvia d'estratègia i aposta pel pacte amb l'Estat

El candidat de Convergència a les eleccions generals, Francesc Homs

Arturo Puente

Canvi de discurs a Convergència. La impossibilitat de la dreta independentista de tancar un acord d'investidura amb la CUP ha fet que la formació giri en les seves expectatives d'unilateralitat i aposti per tancar un acord amb Madrid després del 20 de desembre, quan consideren que hi haurà un canvi de majories al Congrés. El cap de llista a les eleccions generals, Francesc Homs, ha apostat per aquesta via en una entrevista a la Cadena Ser, en què ha admès “no tenir majoria suficient per culminar el procés”. Homs, que fins ara era conseller de presidència del Govern, ha considerat que “negociar, dialogar i pactar” ha de ser la prioritat del sobiranisme de cara a les eleccions del 20 de desembre.

Després de comprovar que la CUP no cedirà en la seva pretensió de no investir Mas, Convergència ha activat la seva maquinària electoral per al 20 de desembre però amb la vista posada en una repetició de les eleccions al Parlament. Per això, l'objectiu de la formació és mostrar-se moderada i pactista, un perfil que havia perdut amb la candidatura de Junts pel Sí i que alguns dels seus dirigents, molestos amb les actuals negociacions, li reclamen. CDC s'ha marcat com a objectiu obtenir un bon resultat a les eleccions generals, el que li permetria mantenir cohesionat Junts pel Sí entorn de la figura de Mas i, si cal, acumular forces per a unes eleccions al març.

L'abandonament de la via unilateral és una petició que en les últimes setmanes importants càrrecs del partit han estat fent a Mas en privat, però que aquest dilluns van sortir a la llum en un article publicat al diari Ara pel conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. Aquest dimarts ha estat Francesc Homs qui ha seguit la línia traçada per Mas-Colell, obrint la porta a una repetició electoral i apostant per un referèndum pactat amb l'Estat.

La idea de rebaixar el to independentista és una de les conseqüències del malestar provocat en el si de Convergència per la declaració d'inici del procés sobiranista, que va ser entesa com una cessió a la CUP tot i figurar al programa de Junts pel Sí. La possibilitat de celebrar eleccions al març, a les que probablement Convergència hauria de concórrer en solitari, empeny a l'organització a adoptar una posició més centrada que li permeti arribar a acords amb sectors més enllà de l'independentisme.

Malgrat el canvi de llenguatge, Convergència encara considera possible arribar a un acord d'investidura amb l'esquerra independentista. Per l'entorn més proper al president, Mas ja ha fet totes les cessions que havia de fer i ara la pilota està sobre la teulada de la CUP. L'obertura al “pacte per dalt”, tantes vegades invocada per la formació d'Antonio Baños, és també una amenaça del que podria passar si aquesta manté les seves exigències.

Etiquetas
stats