Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar
Sobre este blog

El Diari de la Solidaritat forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Solidaritat en català aquí.

La lluita contra els CIE recupera forces

Interior del CIE de Barcelona. EFE

João França

Barcelona —

Leer versión en castellano

La problemàtica dels Centres d'Internament d'Estrangers segueix a l'ordre del dia. Gairebé un any després de les morts d'Idrissa Diallo i Samba Martina als CIE de la Zona Franca i d'Aluche, més de 80 organitzacions del teixit associatiu, veïnal, sindical i en defensa dels drets humans han promogut un manifest on critiquen la proposta de reglament per a aquests centres, redactada “sense escoltar els reclams de les organitzacions socials i de drets humans”.

El manifest –signat per organitzacions sindicals com CCOO-Catalunya, UGT-Catalunya, CGT, USTEC, IAC, partits polítics com ICV i les CUP, o organitzacions de drets humans com la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCEAR), SOS Racisme o l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH)– recorda que, arrel d'aquests dos casos, la societat civil va sortir al carrer arreu de l'Estat per demanar el tancament d'aquests centres, però denuncien que “no només no s'han esclarit les circumstàncies de les morts d'Idrissa D. i Samba M., sinó que la situació als CIE segueix sent opaca i continua fomentant les vulneracions de drets”.

Els firmants asseguren que “el govern ha incomplert el compromís de prendre mesures que garanteixin els drets dels interns i, s'ha limitat a presentar un esborrany de Reglament que, pretén simplement transformar el nom dels Centres d'Internament (CIE) en Centres d'Estada Controlada d'Estrangers (CECE)”. Aquest reglament, diuen, “no suposa cap modificació substancial respecte al règim actual, consolida el model policial de gestió i continua sense garantir els drets de les persones internades”.

Mobilització i reflexió

El manifest no es limita a la denúncia, sinó que convoca a la mobilització el proper dissabte a la Zona Franca sota el lema Rodegem el CIE, i a la reflexió. GRAFIC (Grup de recerca i acció en les fronteres i controls) organitza unes Jornades de formació, reflexió i acció sobre els CIE els propers dies 14, 15 i 16 de desembre en col.laboració amb la Cátedra UNESCO d'Estudis Interculturals de la UPF.

Jordi Mir, membre de la Càtedra, considera que donar supor a projectes com aquest forma part del paper de la universitat pública, “que es vol al servei de la societat”. “Ha de fer recerca sobre assumptes que avui preocupen a sectors sensibles de la nostra societat i que no necessàriament rebran el suport d'una recerca orientada només a la productivitat”, assegura, i afegeix que “cal recerca per augmentar la qualitat del coneixement del que passa al nostre voltant, de la nostra democràcia”.

El programa de les jornades abordarà qüestions que van des de l'anàlisi de la proposta de reglament per aquests centres, fins al debat sobre el racisme i el control de migració. També hi haurà espai per compartir experiències de col.lectius que treballen aquestes problemàtiques tant a nivell internacional com estatal. La trobada clourà el diumenge amb la II Assemblea Estatal de Col.lectius en Lluita Contra els CIE, a l'Ateneu Flor de Maig, que s'obrirà al públic el dia abans al barri del Poblenou.

Sobre este blog

El Diari de la Solidaritat forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Solidaritat en català aquí.

Etiquetas
stats