eldiario.es

9

Síguenos:

Boletines

Boletines

Elisenda Rovira

Periodista. Coordinadora de l’Anuari dels Silencis Mediàtics, un projecte de l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat que cada any treu a la llum reportatges d’investigació sobre temes silenciats als mitjans de comunicació corporatius. Membre de la junta del Grup de Periodistes Ramon Barnils

  • Reacciones a sus artículos en eldiario.es: 0

Informar de la presó, trencar el silenci

Un periodista es va infiltrar quatre mesos com a treballador d’una presó privada als Estats Units per poder documentar què hi passava a dins. Era l’única manera d’informar-ne sense restriccions. Si bé l’accés dels periodistes a les presons ja ha estat sempre complicat, s’ha fet encara més difús amb l’entrada al negoci d’operadors privats als EUA, que ja tracten 131.000 interns d’un total d’1,6 milions a tot el país. Un documental que va aconseguir una nominació als Oscar, ‘13th’ (en castellà, ‘XIII Enmienda), narra magistralment com el “boom” de les presons als EUA ha anat lligat a la discriminació racial.

Parlem dels Estats Units perquè, en imaginar-nos els abusos a les presons, sovint ens vénen a l’imaginari col·lectiu imatges centres penitenciaris americans o gestionats per aquest país, des de Guantánamo a la d’Abu Ghraib, a l’Iraq. Violacions de drets humans, atrocitats i tortura en episodis tan greus com, suposadament, excepcionals. El problema és que les dificultats per informar sobre les presons –també sobre els correccionals convencionals en territori americà, sense anar tan lluny- no permeten un escrutini públic que asseguri que aquests fets no es poden repetir.

Seguir leyendo »

Informar de la prisión, romper el silencio

Un periodista se infiltró cuatro meses como trabajador de una prisión privada en Estados Unidos para poder documentar qué pasaba dentro. Era la única manera de informar sin restricciones. Si bien el acceso de los periodistas a las cárceles ha sido siempre complicado, se ha hecho aún más difuso con la entrada al negocio de los operadores privados en los EE.UU., que ya tratan 131.000 internos de un total de 1,6 millones en todo el país. Un documental que consiguió una nominación a los Óscar, '13th' (en castellano, 'XIII Enmienda'), narra magistralmente como el "boom" de las prisiones en EEUU ha ido ligado a la discriminación racial.

Hablamos de los Estados Unidos porque, al imaginar los abusos en las prisiones, a menudo nos vienen al imaginario colectivo imágenes de centros penitenciarios americanos o gestionados por este país, desde Guantánamo a Abu Ghraib, en Irak. Violaciones de derechos humanos, atrocidades y tortura en episodios tan graves como, supuestamente, excepcionales. El problema es que las dificultades para informar sobre las cárceles –o sobre los correccionales convencionales en territorio americano, sin ir tan lejos– no permiten un escrutinio público que asegure que estos hechos no se pueden repetir.

Seguir leyendo »