Els Mossos desallotgen la PAH després de dos dies d'ocupació en oficines de Catalunya Caixa

Agents dels Mossos arrosseguen un activista de la PAH fora de l'oficina ocupada / ENRIC CATALÀ

Els Mossos d'Esquadra han desallotjat la nit d'aquest dijous mig centenar d'activistes de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca que ocupaven una oficina de Catalunya Caixa al Passeig de Gràcia davant de la Pedrera. La PAH va començar a ocupar el matí de dimecres una oficina del carrer Casp per reclamar una solució per a un matrimoni septuagenari que tem perdre el pis que tenen pagat fa 40 anys. Després de passar-hi la nit, el dijous van ocupar dues oficines més i van acabar concentrant-se a la de Passeig de Gràcia.

La PAH passa la nit a una oficina de Catalunya Caixa en suport a una parella de septuagenaris

La PAH passa la nit a una oficina de Catalunya Caixa en suport a una parella de septuagenaris

El cas de la Maria i el Jorge ha tocat la fibra als activistes de la PAH. La seva filla va perdre el pis per no poder pagar la hipoteca i, tot i així, encara li va quedar un deute de 60.000 euros. Per fer-hi front va haver de demanar un préstec en què la van avalar els seus pares amb el seu pis. Tampoc va poder fer front al pagament del préstec i ara el seu deute ascendeix a 90.000 euros, mentre que el banc reclama el pis dels seus pares. Podria quedar-se dos pisos per saldar un sol deute hipotecari.

No obstant, que el deute posi en risc també l'habitatge dels familiars avaladors és una situació que coneixen bé a la PAH. El que els preocupa especialment és la situació de la Maria i el Jorge donada la seva avançada edat i el seu delicat estat de salut. El banc els ofereix quedar-se com a llogaters a casa seva durant un temps determinat, pagant 275 euros al mes, però la parella, que ingressa 733 euros mensuals i té moltes despeses mèdiques i sanitàries assegura que no s'ho poden permetre.

Davant aquesta situació, la PAH va ocupar les oficines per forçar una negociació que permetés una solució favorable per a la família. Tot i que el banc es quedés el pis, reclamaven que el lloguer fos simbòlic i vitalici. L'última oferta de Catalunya Caixa, però, va ser parlar amb serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona per trobar un pis de protecció al barri dels veïns. Des de la PAH, però, diuen que en la situació de la parella no estan disposats a acceptar que els treguin de casa.

Desallotjament davant de la Pedrera

La nit d'aquest dijous, tot i que el cansament era evident, els activistes van decidir seguir resistint. Abans de l'assemblea nocturna van projectar a la façana de la sucursal, despertant la curiositat dels turistes que transitaven pel Passeig de Gràcia, un documental elaborat per l'equip de vídeo de la PAH que explica des de dins el dia a dia de la Plataforma. Durant la projecció els presents aplaudien imatges de diverses accions, com una ocupació similar a les oficines del Banco Popular.

Passades les deu de la nit, un equip de mediació de Mossos d'Esquadra va entrar a la sucursal a anunciar el desallotjament. "Molts ja em coneixeu i ja sabeu com va això, esperem que sigui tot pacífic", va declarar als presents i des de la PAH els hi van demanar respecte per part seva. "Si algú té algun problema, com ell, que ja sabem que té problemes a la cadera, que ho digui quan el vingui a agafar la parella d'agents", va apuntar, com a mostra de que desallotjar les ocupacions de la PAH s'ha convertit en un procediment habitual. Els activistes van ballar i cantar fins a l'arribada de la Brigada Mòbil dels Mossos, que els va arrossegar un a un fins al carrer. Un cop fora, van celebrar els dos dies de lluita i van anunciar que la batalla pel cas de la Maria i el Jorge segueix.

Etiquetas

Descubre nuestras apps